Handiham-toiminta

Mikä ihmeen handiham?

Kuvassa on espoolaisen Laira-Teamin väkeä

Kuvassa on espoolaisen Laira-Teamin väkeä

Handihamit ovat vammaisradioamatöörejä. Handi tulee sanasta handicapped. Ham puolestaan tarkoittaa radioamatööriä. Ham oli alunperin erään 1910-luvulla Yhdysvalloissa toimineen radioamatööriaseman kutsu. Se oli lyhenne tuolta asemalta yhteyksiä pitäneen kolmen radioamatöörin nimikirjaimista. Myöhemmin sana ham vakiintui tarkoittamaan kaikkia radioamatöörejä.

Radioamatööritoiminta on monipuolinen ja kiehtova harrastus, joka sopii kaikenlaisille ihmisille. Mukana on koululaisia ja vaareja, miehiä ja naisia sekä vammaisia ja vammattomia. Radioamatöörit pitävät radioyhteyksiä ympäri maailmaa. Yhteyksiä voi pitää muun muassa puheella, sähkötyksellä, tv-kuvaa lähettämällä tai digitaalisilla lähetelajeilla, jotka muodostetaan tietokoneen avulla. Digitaalisilla lähetelajeilla eli digimodeille tietokoneen näppäimistöllä kirjoitettu teksti lähetetään vasta-asemalle radion välityksellä. Radioamatööreillä on myös omia satelliitteja, joiden välityksellä voi pitää yhteyksiä.

Radioamatöörit saavat halutessaan itse rakentaa laitteensa, sillä he ovat suorittaneet pätevyystutkinnon, jossa kysytään muun muassa radio- ja sähkötekniikan alkeita.

Radioaalloilta on helppoa löytää muita harrastajia, sillä radioamatöörejä on maailmassa lähemmäs kolme miljoonaa. Suomessa harrastajia on yli 5000. Joukossa on mukana monia näkö- ja liikuntavammaisia. Handihameilla on omaa toimintaa. Suomen Radioamatööriliiton tapahtumissa pidetään handiham-tapaamisia, joissa keskustellaan ajankohtaisista asioista ja vaihdetaan kuulumisia. Lisäksi liiton alaisuudessa toimii vammaistoimikunta. Toimikunnan tehtävänä on edistää ja kehittää vammaisradioamatööritoimintaa sekä päättää ajankohtaisista handiham-toimintaan liittyvistä asioista. Suomen Radioamatööriliitolla on myös vammaistenrahasto, jonka varoilla on ostettu radiolaitteita. Näitä radioita lainataan liiton handiham-jäsenille. Lisäksi liitolla on vammaisohjaaja. Myös joillakin radioamatöörikerhoilla on oma vammaisohjaaja, joka auttaa kerhon handiham-jäseniä mm. antenniasioissa.

Radioamatööritoiminta on upea mahdollisuus saada uusia ystäviä ympäri maailmaa ja parantaa esimerkiksi kielitaitoa. Vaikeasti liikuntavammainenkin voi matkata hetkessä radion avulla maailman ääriin. Kuten monet harrastajat sanovat: radioamatööritoiminta avaa koko maailman.

Vammaistoimikunta

  • Kenneth Ekholm, OH2FP, puheenjohtaja
  • Hannu Hollmen, OH1HAQ
  • Allan Nurmi, OH1FJK
  • Tomi Piela, OH2JRO, 0400 840 733, (ei sähköpostia)
  • Sihteeri Annika Salmenlinna, OH2HSJ, (09) 562 5988 (SRAL:n toimisto)

Vammaistoimikunta ottaaa mielellään vastaan palautetta ja ideoita handiham-toiminnan kehittämiseksi. Vammaistoimikunnalle voit lähettää sähköpostia osoitteeseen vammaistoimikunta ät sral.fi. Toimikuntaan etsitään uusia jäseniä. Jos olet kiinnostunut tulemaan jäseneksi toimikuntaan, ota yhteyttä toimikunnan sihteeriin. Vammaistoimikunnan kokoukset ovat avoimia, joten niihin voi tulla kuka tahansa handiham-asioista kiinnostunut.

SRAL:n vammaisohjaaja

  • Tomi Piela, OH2JRO, 0400 840 733.
Handiham-tapaaminen

Handiham-tapaaminen SRAL:n Syyspäivillä 2000 Jyväskylässä

Linkkejä


Handiham-linkkejä:


Vammaisjärjestöjä ynnä muuta: