QSL-kortti - Radioamatöörin kuittauskortti

Radioamatöörit lähettävät toisilleen ns. QSL- eli kuittauskortteja. Korteista ilmenee mm. kenen kanssa on pidetty yhteys, millä taajuudella ja mihin kellonaikaan. Jokaisesta yhteydestä ei lähetetä korttia. Se lähetetään tavallisesti kun saadaan ensimmäisen kerran yhteys asemaan, jonka kanssa ei ole aikaisemmin ollut yhteyttä tai kun yhteys saadaan eri taajuudella tai eri lähetelajilla kuin aikaisemmin. Kortin lähettäminen on vapaaehtoista, mutta suuri osa radioamatööreistä lähettää niitä.

Erilaisia awardeja eli työskentelytodisteita hakiessa vain ne yhteydet, joista on QSL-kortti, kelpaavat. Awardi on todiste siitä, että sen saajalla on ollut yhteys esim. sadan eri aseman kanssa.

QSL on 1920-luvulta peräisin oleva sähkötyslyhenne. Alunperin se tarkoitti, että sanoma on kuitattu vastaanotetuksi, sittemmin se vakiintui myös kuittauskortin nimeksi.

Korttien kuljetuksesta maailmalla vastaavat eri maiden QSL-toimistot. Kaikissa maissa ei kuitenkaan ole QSL-toimistoa, siksi on olemassa erilaisia callbookeja eli radioamatöörien osoiteluetteloita, niiden avulla kortin voi lähettää suoraan postissa vastaanottajalle. Nykyään osoiteluetteloita on myös Internetissä.


Perusmallinen QSL-kortti

QSL-kortin standardikoko 14cm x 9cm. Kortti voi olla yksi- tai kaksipuolinen. Kortissa pitää olla ainakin seuraavat asiat:
 • Oma asematunnus
 • DXCC-maan nimi, eli FINLAND
 • Paikka vasta-aseman tunnukselle ja mahdolliselle QSL-managerille oikeassa yläkulmassa
 • Tiedot pidetystä yhteydestä
  • Päiväys (suositellaan eri lokeroita vuodelle, kuukaudelle ja päivälle maittain vaihtelevien päiväysmerkintätapojen aiheuttamien sekaannusten välttämiseksi)
  • Kellonaika UTC
  • Raportti
  • Taajuusalue
  • Lähetelaji (2x tai two-way)
Suositeltavia tietoja ovat lisäksi CQ zone, ITU zone, lokaattori sekä kuntanumero. Myös oma nimi ja osoite kannattaa painattaa.

Jos olet SRAL:n jäsen, painata toki korttiin myös SRAL:n logo.

Lisäksi korttiin täytyy kirjoittaa omakätinen allekirjoitus (etunimi riittää). Jos käytät kortin päälle liimattavaa lokiohjelman tulostamaa tarraa, allekirjoituksen pitäisi olla sekä kortin että tarran päällä. Muuten korttia ei ehkä hyväksytä joidenkin awardien hakemuksissa.SRAL:n QSL-toimisto Riihimäellä


Hessu OH3JF QSL-palvelun lajittelupisteessä

QSL-korttien lajitteluohjeettakaisin infosivulle