Mikä on DXCC-tilasto?

Monet radioamatöörit keräävät maita. Tämä tarkoittaa, että he yrittävät saada pidetyksi kaksisuuntaisen radioyhteyden mahdollisimman moneen maahan ja usein vielä mahdollisimman monella eri taajuusalueella ja lähetelajilla. DXCC-tilasto kertoo kuinka moneen maahan yhteys on pidetty. Kaikkien maiden saavuttaminen on haastava suoritus, sillä kaikissa maissa ei välttämättä asu lainkaan radioamatöörejä tai heitä on vain muutamia. Tällaisia maita aktivoidaan usein ns. DX-peditioiden muodossa, eli joku radioamatööreistä koostuva retkikunta menee ko. maahan pitämään yhteyksiä ympäri maailman.

DXCC on lyhenne sanoista DX Century Club, jossa DX tarkoittaa kaukoyhteyttä, eli radioyhteyttä toiseen maanosaan. DXCC-listaa, jossa kaikki maat ovat, hallinnoi Amerikan radioamatööriliitto, ARRL. DXCC-lista ei seuraa aivan tarkasti valtiorajoja, vaan siinä on esimerkiksi Ahvenanmaa laskettu erikseen Suomesta, Grönlanti erikseen Tanskasta ja Alaska erikseen U.S.A:sta. Myös esimerkiksi monet Tyynen meren saaret ovat DXCC-listassa eri maita, vaikka eivät olisikaan itsenäisiä valtioita. Nykymaita listassa on siten 337.

Maita myös poistuu erinäisistä syistä. Näitä kutsutaan deleted-maiksi. Esimerkiksi Saksan demokraattinen tasavalta DDR, Tshekkoslovakia, Jaava sekä Pingviinisaari ovat deleted maita. DXCC-tilastosivulla toisessa sarakkeessa ovat nykymaat ja toisessa kaikki maat deleted-maat mukaanluettuina.

Tarpeeksi moneen eri maahan pidetyistä kuitatuista yhteyksistä voi anoa ARRL:lta kunniakirjan. Kunniakirjakäytännön säännöt sekä listat nyky- ja deleted-maista löytyvät osoitteesta http://www.arrl.org/awards/dxcc/

Lisätietoa

takaisin