Yleistietoa radiokilpailuista

Radiokilpailut - avoimet kaikille

Kaikki ymmärtävät sanan kilpailu. Sana radiokilpailu vaatii selittämistä.

Radiokilpailijat voivat kilpailla radioyhteyksillä eri tavoin.

On kilpailuja siitä kuka saa yhteyden kaikkein pisimmälle tai siitä kenen antenni on paras, kuten on kilpailuja, joissa kilpailun aikana pyritään pitämään mahdollisimman monta yhteyttä. Onpa suunnistustyyppisiä kilpailuja siitäkin, kuka löytää maastosta radiolähettimet nopeiten.

Kaikille kilpailuille on yhteistä se että kilpailu pidetään tiettynä aikana.

Antenni- ja suunnistustyyppiset kilpailut ovat tarkkaan paikkaan sidottuja.

Yhteydenpitoon keskittyvät kilpailut ovat yleensä tietyn maan sisäisiä kilpailuja, mutta kansainvälisiäkin kilpailuja on lähes jokaisena viikonloppuna.

Kilpailuihin osallistuminen on mahdollista kaikille radioamatööreille.

Osallistujia on suurimmissa kansainvälisissä kilpailuissa useita tuhansia ympäri maapallon, pienissä kansallisissa kilpailuissa saattaa olla alle kaksikymmentä osallistujaa.

Kaikki eivät ole tavoittelemassa voittoa, mukana on "lenkkeilijöitäkin" viettämässä aikaa haluamallaan tavalla josta nauttivat eniten.

Antennin hyvyyskilpailut

Antennien vahvistus on usein antennin tärkein ominaisuus. Antennien vahvistuskilpailuja pidetään ohjelmanumerona radioamatöörita- pahtumissa, joihin osallistuu vähintään kymmeniä radioamatöörejä.

Kilpailutapahtuma pidetään esimerkiksi parkkipaikalla jossa on avointa tilaa jokunen kymmenen metriä lähettimen ja vastaanottimen välillä.

Mitattava antenni kytketään joko lähettimeen tai vastaanottimeen ja vahvistuksen ero vertailuantenniin ratkaisee.

Suunnistuskilpailut

Radiosuunnistuskilpailut ovat usein liitettyinä isompiin radioamatööritapahtumiin.

Tavoitteena ei ole edetä kartan mukaan rastilta rastille vaan löytää rastit suunnistusmaastosta radiovastaanottimen ja suunta-antennin avulla.

Kilpailussa mitataan tavallisen suunnistuskilpailun tapaan fyysistä kestävyyttä ja nopeutta, mutta uusina elementteinä ovat tekniikkaan liittyvät asiat jotka vaikuttavat merkittävästi rastien löytymisen nopeuteen ta tarkkuuteen kilpailusuorituksessa.

Etäisyyskilpailut

Yhteysetäisyyskilpailuja on useita vuosittain joista ehkä ainoana kansainvälisenä kilpailuna on Stew Perry Topband Distance Challenge, joka pidetään joulukuun puolen välin jälkeen. Kilpailun kotisivu on http://jzap.com/k7rat/stew.html.

Useissa maissa on kotimaisia yhteysetäisyyskilpailuja eri taajuusalueilla.

Etäisyyskilpailussa pelkkä aseman tekniikka ei ratkaise, vaan tarvitaan myös taitoa yhteyden saamiseksi kauemmaksi.

Yhteydenpitokilpailut

Radioamatöörit voivat ottaa yhteyden puheella, radioon kytketyillä modeemeilla tai sähkötyksellä.

Useimmat kilpailut keskittyvät vain yhteen yhteydenpitotapaan, eli on puheyhteyskilpailuja, digitaaliyhteyskilpailuja, tai sähkötysyhteyskilpailuja.

Kilpailut pidetään yleensä viikonloppuisin tai kansallisina juhlapyhinä. Kilpailun kesto on yleensä vähintään kaksi tuntia. Pisimmillään yhtäjaksoinen kilpailu saattaa kestää yli koko viikonlopun eli 48 tuntia.

Kansallisissa puheella tapahtuvissa kilpailuissa käytetään paikallista kieltä mutta kansainvälisissä kilpailuissa käytetään tavallisimmin englantia.

Digitaalisia lähetysmuotoja käyttävissä kilpailuissa lähetetään tekstiä, kansainvälisissä kilpailuissa valtakielenä on englanti sekä radioamatöörien käyttämät kansainväliset lyhenteet joilla pyritään nopeuttamaan yhteydenpitoa.

Sähkötyksellä tapahtuvissa kilpailuissa käytetään kansainvälisiä lyhenteitä ja ehkä joitakin englanninkielisiä sanoja.

Kilpailuyhteydessä välitetään tieto radioamatöörien käyttämistä kutsumerkeistä, tieto kuuluvuudesta ja lähetteen laadusta sekä useimmiten tieto menossa olevan yhteyden järjestysnumerosta tai aseman sijainnista.

Kilpailusuoritus koostuu yhteyspisteistä ja lisäpisteistä tai niinsanotuista kertoimista. Kansainvälisissä kilpailuissa yhteyspisteet ovat yleensä pienimmät omaan maahan, hieman suuremmat omaan maanosaan ja suurimat toiseen maanosaan tapahtuvissa yhteyksissä.

Lisäpisteitä voi saada yhteydestä eri maakuntiin tai maihin tai erikoisasemiin, kuten radioamatööriliiton headquarters-asemaan.

Kerroin on yleensä maitten lukumäärä, joihin ollaan onnistuttu pitämään yhteys.

Kilpailussa saatu pistemäärä on yhteys- ja lisäpisteitten sekä kertoimien tulo, eli pisteet kertaa kertoimet.

Kilpailuun osallistujat lähettävät yhteyspäiväkirjansa kilpailun järjestäjälle ja järjestäjä tarkastaa yhteydet sekä pisteyttää ne. Jos yhteydessä on yksikin virhe esimerkiksi sarjanumerossa, yhteys menettää pisteensä.

Kilpailusuoritus on siten nopeuden, sitkeyden, tarkkuuden ja hieman onnenkin sanelema.

Kilpailla voi joukkueessa tai yksilölajissa.

Helpointa osallistuminen on omasta kotoa, omalta asemalta mutta joukkueet kilpailevat yleensä samasta paikasta.

Jotkut lähtevät kansainvälistä kilpailua varten matkoille esimerkiksi Afrikkaan koska Afrikassa on vähemmän asemia ja yhteydet Eurooppaan ovat sieltä suuremman pistemäärän arvoisia kuin Euroopasta. Tällä hetkellä suurimmat kansainväliset kilpailutulokset on tehty Afrikasta ja Etelä-Amerikasta.

Kotimaisten kilpailujen sääntöjä löytyy www.sral.fi/kilpailut-sivulta.

Kansainvälisten kilpailujen kotisivuja on mm. http://cqww.com, http://www.rdxc.org/ sekä Ruotsissa ylläpidetyltä sivulta http://www.sk3bg.se/contest/ löytyvät lähes kaikkien kansainvälisten kilpailujen tiedot.

Lisätietoja: Suomen radioamatööriliitto ry, (09) 562 5973 tai toimisto ät sral.fi.


kilpailusivulle