Partiobulletiini 01/2015

Bulletiinit:   2002   2003   2004   2015   2016     uusin
Tämä bulletiini tekstitiedostona

Partiobulletiini 1/2015
Toimituksen osoite: Harri ”Hartsa” Hyvönen OH1GPS/OH6VM
Lammenrannantie 5, 23930 Pyhämaa
e-mail: harry (at) oh6vm.org puh: 040-3558455

Tiedotus

Viestipartiolaisille asioiden tiedottamisessa oli takavuosina käytössä Viestipartiolainen-lehti sekä 80 m:n radioamatöörialueella luettu partiobulletiini. Viestipartiolainen ilmestyi viime vuonna, monen vuoden tauon jälkeen.
Lounais-Suomen alueella lähinnä Liedon Eränkävijöille suunnattu partiobulletiini on lähetetty 2m:n radioamatöörialueella Allun OH1FJK asemalta jo monta vuotta maanantaisin ja nyt on lukuvuoro myös Reettalla OH1EBO ja Jaakolla OH1FNY, kunhan hän kotiutuu armeijasta. Viimeisin ”valtakunnallinen” partiobulletiini on lähetetty v. 2004 radioteitse. Osa näiden vanhojen partiobulletiinien sisältöjä löytyy SRAL:n www-sivulta osoitteesta: http://www.sral.fi/partiobulletiini/
Tarkoitus on käynnistää jossakin vaiheessa uudelleen partiobulletiinien lähetys myös HF:llä. Joko pelkästään 80 m:llä, tai keliolosuhteiden mukaan myös 40 m:llä. Ajatuksena on ollut hyödyntää näitä nykyisin muodissa olevia sosiaalisen median välineitä kuten esim. Twitter ja Facebook. Ne eivät ehkä tavoita kaikkia, koska on monia jotka eivät niitä käytä. Mielipiteitä näistä tiedotusmetodeista toivotaan palautteena toimitukseen.

Viestileiri

Kaikille radionuorille suunnattu, järjestyksessään kuudes viestileiri pidettiin 27.-29.3. Kemiön saaressa Salon kaupungin leirikeskuksessa Leirisalossa. Leirin järjestelyvastuu oli jaettu Salon Leiriveikkojen, Liedon Eränkävijöiden/ RA-killan sekä Lounais-Suomen partiopiirin radiokerho OH1AS:n kesken.
Leirille osallistui kaikkiaan 21 henkilöä ja jokunen päivävierailija. Alun perin leirimaksuksi kaavailtiin 20€/leiriläinen, mutta saatujen avustusten turvin, joista merkittävin oli SRAL:lta saatu 300€:n rahallinen avustus, voitiin leiri tarjota ILMAISEKSI kaikille osallistujille.
Leirin teemana oli CW. Kurssilaisille opastettiin G4FON:n tekemän sähkötyksen harjoitusohjelman käyttöä, joka opettaa morseaakkosten salat ns. Kochin menetelmällä. Juhani OH2MD toi tullessaan jokaiselle ”puuhalaatikon” jossa oli vaihdellen kaikenmoista elektroniikkakamaa, lisäksi kaikissa oli CW-summerin komponentit. Näin leiriläiset saivat rakenneltua itselleen summerin sähkötyksen annon opettelua varten. Summerin lisäksi tinailtiin ra-kennussarjasta radiosuuntimavastaanottimia joilla etsittiin maastoon piilotettuja radiorasteja, ns. kettuja sunnuntaina. Vapaa-aikoina saunottiin, paistettiin iltanuotiolla lettuja ja makkaraa, katseltiin videoita dx-peditioneista sekä tietenkin pidettiin ”nokka-QSO:ja” unohtamatta workintaa. Leirillä oli 3 HF-asemaa.
Viestileiri pidetään vuosittain aina maaliskuun lopulla ja on tarkoitettu KAIKILLE radionuorille. Pitkien etäisyyksien takia leirille osallistui väkeä tietenkin eniten Varsinais-Suomesta. Toivottavaa olisi, että saisimme mukaan väkeä myös kauempaa. Ainakin leirin anti on mielestämme ”reissun arvoinen”. Vastaavia leirejä voidaan tietysti pitää muuallakin jos vain sopiva paikka ja resurssit siihen löytyvät.

Partioviikko

Partioviikolla keskiviikkona 22.4. tulee Markus OH1MN esittelemään meteorscatter työskentelyä Liesan Majalle klo 18:00 alkaen. Mielenkiintoinen ilta. Tule kuuntelemaan kokeneen radioamatöörin esitelmää miten työskennellään ”kivisateessa” eli hyödynnetään meteorisadetta.

CQ World Scouts Contest

Radiopartiolaisten suurin kansainvälinen tapahtuma on jokavuotinen Jamboree on the air (JOTA) vai onko?
Itsellenikin ”pimennossa” ollut partiolaisille suunnattu contesti on tänä vuonna järjestykseltään jo kolmastoista!
Se järjestetään 11.-12.4. Järjestäjänä on Brasilian partiojärjestö. Osallistua voivat KAIKKI radioamatöörit, modeina on sekä SSB että CW ja työskennellyistä partioasemista saadaan lisäpisteitä aina 50:een asti, sen mukaan miten harvinaisesta partioasemasta on kyse. Liedon Eränkävijöiden RA-kilta osallistuu Liesan majalta tähän kontestiin kutsulla OH1SRA ja toivottaa samalla KAIKKI radioamatöörit mukaan contestiin joko kerhoasemalta, tai omalta kotiasemalta.
Kontestin säännöt löytyvät osotteesta: http://www.radioescotismo.com.br/wp-content/uploads/2015/03/Rules_13CQWS_2015_En.pdf

Viestipartiolainen

Seuraava Viestipartiolainen on tarkoitus julkaista reilusti ennen seuraavaa JOTA-tapahtumaa. Siihen toivotaan juttuja sekä valokuvia kaikista radiopartioasioista ja tapahtumista. Tekstit voidaan lähettää partiobulletiinin toimitukseen; ilman rivinvaihtoja. Formaattina käy kaikki yleisimmät, mieluimmin word-dokumenttina. Valokuvat voivat olla joko mustavalkoisia tai värillisiä ja resoluutioltaan vähintään 300 pikseliä tuumalle.

ROIHU 2016

Suomen Partiolaisten Finnjamboree pidetään Evolla, kesällä 2016. Leirin nimenä on ROIHU ja leirille on tarkoi-tus pystyttää myös radioamatööriasema, sekä saada se yhdeksi leirin toimintapisteeksi. Radioamatööriaseman järjestelyihin osallistuu ainakin LEK/ RA-kilta, mutta KAIKKI mahdollinen apu on tarpeen. Lounais-Suomen Partiopiirin piirileirillä Piiru -14 oli radioamatööriasema. Kokemusten myötä Evon maasto on sellainen, että radiolaitteiden sisälle, (kun ne olivat vain teltassa), tunkeutuu hienoinen mutapöly. Sijoituspaikaksi olisikin parempi jos asemaksi saataisiin joku kontti tms. ja leiritoimikunta hyväksyisi sellaisen tuonnin. Radioyhteyksien pidon/esittelyn lisäksi, toimintapiste kaipaa toki paljon muutakin toimintaa. Joten ideoita kaivataan. Hollantilainen Edwin PA3GVQ toi Piirulle PMR-puhelimet mukavaksi radioviestinnän harjoittelumetodiksi. Sekä kivan legoleikin. Ehkäpä se otetaan ohjelmaksi Roihullakin. Antenneina oli pelkät lanka-antennit, mutta löytyisikö jostain sopivaa kevyttä mastoa antenneineen Roihulle?

Partiovasemmalla Hartsa OH1GPS