SAC 2011


Suomalaisten voimannäyttö

Yli kaksisataa OH-asemaa otti SSB-haasteen vastaan ja ”Tarttui Mikkiin”. CW:llä oli osittain eri miehitys ja lisäksi multi-asemien miehet ja naiset!

Ilmaveivissä saattoi apujoukkoineen olla mukana 500 suomalaista radioamatööriä. Se on 10 prosenttia koko porukasta!. Ensin tuli jääkiekon MM, sitten yleisurheilun Suomi-Ruotsi voitto ja nyt vielä tämä radiomiesten Ilmaveivi. Vielä kun saadaan Räikköselle joku kiesi alle, niin eiköhän sielläkin pärjätä paremmin kuin muut pohjoismaat. Kaikille on kiitos paikallaan.

Ilmaveivitoimikunta haluaa henkilökohtaisesti kiittää niitä uudempia F- ja G-sarjan osallistujia, nuoria ja vanhoja, jotka osaltaan auttoivat Suomen tärkeään uuteen nousuun ja maaotteluvoittoon. Myös Rookie-luokka oli menestys 22:llä osanottajalla. Niistä yli puolet (13) oli suomalaisia, kertoen, että tulevaisuudessakin Suomella on uutta verta pelissä muiden pohjoismaiden verran.

OH1FJK, OH1FYK, OH2FHN, OH2FPK, OH2FRE, OH2FXD, OH2FXI, OH3FMI, OH3FOG, OH3FVX, OH3FZR, OH5FNI, OH5FQT, OH5FVY, OH5FWO, OH6FKI, OH6FLE, OH6FQI, OH6FSG, OH6FTR, OH6FUB, OH6FUO, OH6FXL, OH6FXW, OH6FXZ, OH7FAE, OH7FKV, OH8FAV, OH8FBD, OH8FIU, OH8FKU, OH9FTY, OH3GGQ, OH5GIO, OH6GAZ, OH6GDX, OH6GFI, OH6GHI, OH6GSB, OH9GIT, OH9GGY. Teitä oli 41. Teille kaunis kiitos ja lykkyä tulevaisuuden kilpailutoimintaan.


Nyt voit saada rigin workkimalla!

SAC-kilpailussa on mahdollisuus voittaa TS-590 HF + 6 m radio. Palkinto arvotaan lokinsa lähettäneiden single operaattorien kesken. Workkimalla SAC:ssa 300 kusoa saat yhden arvan, 600 tai yli kusoista saat vielä toisen arvan. Voit laskea yhteen sekä CW-, että SSB-osassa pitämäsi QSOt. Tässä on elämäsi tilaisuus saada huippurigi pöydällesi helposti workkimalla! Palkinnon lahjoittavat Uranus-Tuonti, Manpower Group, CCF ja SRAL.


Suomalainen sensaatio 2011 – ilmaveivi – nyt apuun SAC:ssa

Scandinavian Activity Contest 2011 CW syyskuu 17/18 ja SSB lokakuu 08/09

”Mies talosta ja kaksi parhaasta”, sanoi Nipa, OH2XK, aikanaan kun lähetti joukot SAC:ta voittamaan.

Kuvassa Niilo R. Kuusisto, OH2XK.

SAC 1959 OH2XK/OH0. Nipa (kuvassa) ja Veka, OH2YV, tekivät kisan parhaan tuloksen multi op. -luokassa. Laitteina oli ykkösasemalla Geloso 207 ja RTP-125. Keskellä silloinen SO2R-switchi.

On totta, että Suomen kilpailukansa on todella lähdössä kaatamaan Ruotsia nyt syksyn SAC:ssa. Hankkeeseen tarvitaan mies talosta ja kaksi parhaasta. SAC:n loivat aikanaan Nipa, OH2XK, ja Veka, OH2YV, yhdistämään skandinaavista kilpailuyhteisöä. Alusta asti oli kulisseissa myös ”hakkaa päälle Suomen poika” -elementti. Suomen voitto olikin ensimmäisinä vuosikymmeninä itsestään selvä ja se nosti osaltaan Suomen kansallistuntoa ja tämän lisäksi vahvisti Suomea radio-operaattoreiden ihmemaana. Usean vuosikymmenen ajan siniristilippu liehui kirkkaana ja korkealla. Vuosien myötä Suomen kilpailukansa kuitenkin kaiketi veltostui ja hihnat lähtivät luistamaan. Ruotsi otti valtikan käteensä vuonna 2006 ja on korjannut maaotteluvoiton siitä lähtien useita kertoja. Mutta vuosi 2011 on tuomassa muutoksen.

ILMAVEIVI muutti kaiken. Jo lyöty kiekkoleijona nousi taas omille jaloilleen – ei millään marginaalivoitolla, vaan tavalla, joka ei jättänyt jossitteluille sijaa. Mutta mikä ihmeellisintä: sankariksi nousi nuori suomalainen jääkiekkolegenda Mikael Granlund – tuoreudellaan ja ennakkoluulottomuudellaan – ja hän näytti kokeneimmille, että Suomi voidaan nostaa uuteen nousuun – maailman parhaaksi pohjoismaaksi. Ja tähän ilmaveiviin ja sen nosteeseen nyt panostetaan myös SAC:ssa.

Kuvassa Veka, OH2YV.

Nipan aisaparina SAC:n luomisessa toimi Veka, OH2YV, joka rahtasi koko kuvassa näkyvän kaluston Oolantiin Nipan aseman jatkoksi. Viking Valiant ja Geloso 207.

Nuoret ja vanhat ”aseisiin”

Ajatuksena on yhdistää suomalainen radioamatööritoiminnassa hankittu yhteishenki ja vannoa vuoden 2002 onnistuneisiin WRTC-kisoihin ja hienon TURVA-harjoitusverkon henkeen ja osallistujiin. Idea on yksinkertainen; lähdetään liikkeelle miehissä, nuoret ja vanhat, muodostamalla motivoidut operointisolut, hankkimalla ”aseet” ja valjastamalla parhaat hevoset. Yhdistetään taas kerran voimavarat ja hyökätään sydämemme kyllyydestä – vanhat kaukopartiomiehet ja nuoret PC-nörtit yhtenä rintamana – koko kansakunta. Tavoitteena on kaataa Ruotsi 6–1.

Varsinainen SAC-kilpailu käydään normaaleilla SAC-säännöillä ja kilpailun oman luokkajaon mukaisesti. Suomen Radioamatööriliitto (SRAL) ja Contest Club Finland (CCF) ja suosittu Olletiini ovat asettaneet yhteisen työryhmän vetämään tätä hanketta; Työryhmän jäseninä on Kim, OH6KZP (SAC 2011 -ylituomari); Timo, OG9X, (SRAL); Jouko, OH1RX (CCF); Ilkka, OH1WZ (PileUp); Timo, OH1NOA (SRAL/CCF); Mikko, OH4XX (SRAL/CCF); Olle, OH2LP (Olletiini) sekä Martti, OH2BH, ja Risto, OH3UU. Nämä henkilöt ottavat Sinuun pian yhteyttä. Voit itsekin ilmoittautua heille suoraan. Hankimme vielä lisää värväreitä toimialueille, seuraa tilannetta SRAL:n sivuilta.

Sähköpostiosoitteet:

Kim, OH6KZP oh6kzp ät sral.fi
Timo, OG9X og9x ät sral.fi
Jouko, OH1RX oh1rx ät sral.fi
Ilkka, OH1WZ oh1wz ät sral.fi
Timo, OH1NOA oh1noa ät sral.fi
Mikko, OH4XX oh4xx ät sral.fi
Risto, OH3UU oh3uu ät sral.fi
Martti, OH2BH oh2bh ät sral.fi
Olle, OH2LP, oh2lp ät connect.fi

Ennen 10.8 ilmoittautuneiden kutsut julkaistaan syyskuun RA:ssa ja SAC:ta edeltävässä CFF:n PileUpissa ja elokuun lopun Olletiinissa.

Strategiset toimialueet

SAC-kilpailuun osallistujia varten Suomi jaetaan kahteentoista (12) strategiseen toimialueeseen, joissa on selkeä organisaatio. Se kerää miehet, lähestyy ja auttaa ko. alueellaan olevia asemia ja operaattoreita ja saattaa ne yhteen.

Toimialuevastaavat tulevat lähestymään Sinua pian. Voit myös itse auttaa ja organisoida oman asemasi ääneen joko workkimalla itse tai kutsumalla mukaan parhaat kaverisi. Jos et keksi sopivaa operaattoria, voit ilmoittautua oman toimialueesi vastaaville, jolloin sopiva operaattori varmaan löytyy yhteistoiminnalla. Tavoitteena on, että löydämme Suomesta 100 asemaa, jotka pitävät joitakin satoja yhteyksiä kukin. Tuloksestamme on puuttunut juuri tämä kertymä viime vuosina. Organisaation fokuksena ovat multi-op solut, värvätyt ja reservin ”nostomiehet”. Näistä ammennetaan tarvittava lisävoima.

Muista: Kädessäsi ovat nyt voiton avaimet!

"Ilmaveivin" eli SAC OH -projektin suojelija Liiton kunniapuheenjohtaja Osmo A. Wiio, OH2TK, asemallaan vuonna 1961.

Huippuasemat

Suomi on näinä tappionkin vuosina aina valloittanut kärkipaikat – varsinaisten kilpailumiesten suhteen asiat ovatkin kunnossa. Sillä sektorilla haasteena on miehittää huippuasemat huippumiehillä. Sovitun työnjaon mukaisesti Contest Club Finland (CCF) hoitaa huippumiehiin liittyvän värväyksen oman PileUP-lehtensä kautta. Jos seudullasi on miehittämätön huippuasema, voit siitä antaa vinkin toimialueesi vastaaville.

Kansa aseissa – miehet kertovat

Pyrimme kartoittamaan käyttämättömän reservin ja listaamaan sen syyskuun RA-lehteen. Ajatus on saada kasaan sata värvättyä asemaa operaattoreineen. Näille asemille annamme myös kilpailunumeron ja pyrimme järjestämään heille oman huolto- ja mehupisteen kilpailun aikana. On syytä muistaa kaikkina aikoina, että jokaisen värvättyjen aseman tavoitteena on saada joitakin satoja yhteyksiä ja olla mukana talkoissa isänmaan hyväksi. Ja tietysti tavoitteena on myös luoda ikimuistoinen viikonloppu yhteisen projektin ja innokkaan workkimisen ympärille. Jokainen ponnistaa omine taitoineen ja käytettävissä olevien mahdollisuuksiensa mukaisesti.

Kilpailu alkaa kello 15.00 Suomen aikaa lauantaina ja päättyy sunnuntaina kello 15.00 SA, joten se jättää valmisteluille ja muille toimille mukavasti mahdollisuuksia. Tärkeää on, että osallistumme kaikilla bandeilla, koska silloin pistekertymä on parhaimmillaan.

Mehuasema aukeaa kello 08.00 SA. sunnuntaina, jolloin OH2A-asema ottaa vastaan väliaikatietoja taajuudella 3680 kHz ja jakaa kelitietoa ja ohjeita loppukisaan. Tästä pisteessä voi myös tehdä tavoitetarkastuksen.

Kilpailuluokat ja tavoitteet

Kilpailussa on omat luokat CW:llä ja SSB:llä. Osallistumisen edellytyksenä on ennakkoilmoittautuminen värväystiimille.

Luokka 1: KERHOKORSUT tai muut yksi lähetin ja muutama mies -tiimit – Multi Op - Single TX

Luokka 2: RESERVIMIEHET tavoitteenaan 300 kusoa, Single Op, ikä 50+

Luokka 3: VÄRVÄTYT tavoitteenaan 600 kusoa, Single Op, ikä alle 50

Luokka 4: MAAN TOIVOT, tavoiteraja avoin, Single Op, ikä enintään 25 vuotta

Luokka 5: YL-LOTAT, Single Op, iästä ei niin väliä

Luokka 6: CCF-huippuasemat, Single Op tai Multi-Single yli 1500 kusoa.

Luokka 7: KERHOKILPAILU, kerhon jäsenten yhteenlaskettu tulos

Luokka 8: Ensimäinen HF-kilpailuni

Kuvassa Vili, OH5QN.

Vili, OH5QN, nykyään OH3VV, otti ensimmäisen SAC-kilpailun single op. phone voiton.

Jokaisessa luokassa jaetaan luokkakohtaiset palkinnot, ja ne arvotaan osallistujien kesken lokakuussa 2011. Jos asemasi haluaakin kilpailun kestäessä siirtyä reservistä värvätyiksi, 300:n tavoitteesta 600:n tavoitteeseen, se on mahdollista sunnuntaiaamuna ilmoittautumalla OH2A:n varikolla. Näin toimien asema voi osallistua kahden eri luokan, 2:n ja 3:n, palkintoarvontaan samanaikaisesti.

Palkinnot: CCF ja SRAL toimittavat palkinnot kilpailun pääluokkiin ja muitakin palkintoja on luvassa. Toimialueet palkitsevat myös parhaansa erikseen sovittavilla kriteereillä.

Nootti: koska Ahvenanmaa on demilitarisoitua aluetta, tämä ILMAVEIVI ei ylety Ahvenanmaalle, eivätkä sieltä workitut tulokset kelpaa maaotteluun Suomen tulokseen, tämä on määritelty maaottelun säännöissä.


CCF:n aktivointipalkinnot SAC 2011 -kilpailussa

Contest Club Finland (CCF) vauhdittaa OH-asemien osanottoa syksyn SAC-kisoihin seuraavin palkinnoin:

  1. OH2PM:n lahjoittama kannustuspalkinto Rookie-osallistujalle (ensimmäinen radioamatöörilupa myönnetty 1.9.2008 jälkeen) – arvotaan ko. luokan OH-osallistujien kesken.
  2. Vapaalippu CCF:n risteilylle helmikuussa 2012
  3. 2 kpl CQ:n tai QST:n vuosikertoja

Palkinnot arvotaan osanottajien kesken seuraavin säännöin:

  1. Single band -osallistujat: yksi arpalippu jokaiselle lokinsa lähettäneelle OH-osallistujalle sekä yksi bonusarpalippu jokaista lokin 200 yhteyttä kohden,
  2. Multiband -osallistujat: yksi arpalippu jokaiselle lokinsa lähettäneelle OH-osallistujalle sekä yksi bonusarpalippu jokaista bandia kohden, jolla on pidetty vähintään 50 yhteyttä ja edelleen bonuslippu jokaista lokin 200 yhteyttä kohden.

Lisäksi CCF palkitsee valinnaisesti CQ:n, QST:n tai Radio Communications:in vuosikerralla

  1. Parhaan CW + SSB -yhteistuloksen yleisluokassa ja
  2. Parhaan CW + SSB -yhteistuloksen perusluokassa

Yhteistulospalkinnot ovat operaattori-, eivät asemakohtaisia.

Rookie-osanottajat osallistuvat myös osallistujaluokkansa rajoissa näihin muihin arvontoihin.

Kuvassa Sami, OH0NC.

Sami, OH0NC, ylsi vuonna 1959 single operaattorina voittoon hurjalla 60.040 pisteen tuloksella. Sami, ex OH2OJ, kuului alkuperäiseen Erottajan jengiin Helsingissä, jossa myös vaikutti toinen hurjapää, Helge, OH2ZE.


Ilmaveivin alueorganisaatio

Voidaksemme saada koko Suomen hallitusti mukaan SAC:een, eri keskittymät on katettu 31 OH-hamin alueellisella verkostolla. Näin asemien aktivointi onnistuu paremmin paikallisesti ikään kuin "oman porukan kesken". Voit itsekin olla heihin yhteydessä esim sähköpostilla. Näiltä kavereilta saat lisäinfoa. Ilmaveivin osallistumistiedot voi lähettää osoitteeseen: sacilmaveivi ät gmail.com tai alueyhdyshenkilölle.

Jos haluat löytää omalle asemallesi "vierailevan" operaattorin esimerkiksi CW:lle tai SSB:lle, nämä aluevastaavat tietävät innokkaita tulijoita, joilla ei mahdollisesti ole käytettävissä omaa asemaa.

1) Helsingin toimialue, joka muodostuu Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kaupungeista.
2) Uudenmaan toimialue, joka muodostuu Uudenmaan liiton toimialueesta Helsingin toimialuetta lukuun ottamatta.
YHTEYSHENKILÖT 1 ja 2 OH2CX ät sral.fi OH2MD ät sral.fi kerhot, OH2BH ät sral.fi ja OH3UU ät sral.fi yksityiset

3) Hämeen toimialue, joka muodostuu Hämeen liiton, Päijät-Hämeen liiton ja Pirkanmaan liiton toimialueista.
YHTEYSHENKILÖT: OH2KI ät sral.fi, OH3KL, OH3TY ät sral.fi

4) Turun ja Porin toimialue, joka muodostuu Varsinais-Suomen liiton ja Satakuntaliiton toimialueista.
YHTEYSHENKILÖT: OH1TX ät sral.fi, OH1RX ät sral.fi, OH1NOA ät sral.fi

5) Vaasan toimialue, joka muodostuu Etelä-Pohjanmaan liiton, Keski-Pohjanmaan liiton ja Österbottens Förbund-Pohjanmaan liiton toimialueista.
YHTEYSHENKILÖT: OH6KZP ät sral.fi, OH6UM ät sral.fi ja OH6BG ät sral.fi

6) Kymen toimialue, joka muodostuu Kymenlaakson liiton ja Etelä-Karjalan liiton toimialueista.
YHTEYSHENKILÖT: OH5TS ät sral.fi, OH5NZ ät sral.fi, OH5CW ät sral.fi

7) Mikkelin toimialue, joka muodostuu Etelä-Savon maakuntaliiton toimialueesta.
YHTEYSHENKILÖT: OH9OM ät sral.fi, OH4MDY, OH4RF ät sral.fi

8) Pohjois-Karjalan toimialue, joka muodostuu Pohjois-Karjalan liiton toimialueesta.
YHTEYSHENKILÖT: OH7MA ät sral.fi, OH7FQP ät sral.fi, OH7MN ät sral.fi

9) Kuopion toimialue, joka muodostuu Savon liiton toimialueesta.
YHTEYSHENKILÖT: OH7RJ ät sral.fi, OH4XX ät sral.fi

10) Keski-Suomen toimialue, joka muodostuu Keski-Suomen liiton toimialueesta.
YHTEYSHENKILÖT: OH6VM ät sral.fi, OG9X ät sral.fi

11) Oulun toimialue, joka muodostuu Pohjois-Pohjanmaan liiton ja Kainuun liiton toimialueista.
YHTEYSHENKILÖT: OH8CW ät sral.fi

12) Lapin toimialue, joka muodostuu Lapin liiton toimialueesta.
YHTEYSHENKILÖT: OH9FKL ät sral.fi, OH9RI ät sral.fi, OH9MDV ät sral.fi

Kuvassa Jaska, OH1TX.

Ensimmäisen SAC-kilpailun fone-osan kolmonen, ikivihreä Jaska, OH1TX, komeilee tänään 1950-luvun Collinsien äärellä. Jaskalla on upea radiomuseo vanhoilta ajoilta.


Mukaan ilmoittautuneet

Voit ilmoittautua aina CW- ja SSB-kisan alkamispäivään klo 12.00 SA. mennessä joko alueorganisaation jäsenille tai tämän sivun lomakkeella. Koko talkoojoukko julkaistaan lokakuun RA:ssa, netissä ja Olletiinissa.

Yhteyksiä pitämällä ensimmäinen 300 kusoa oikeuttaa sinut yhteen arpaan rigiarvonnassa ja jos QSO-määräsi on 600 tai yli, saat myös toisen arvan. Tämä koskee siis single operaattori -luokkia. QSO-määristä riippumatta, olet mukana CW- ja SSB-kisan jälkeen arvottavissa yllätyspalkinnoissa.

Tilanne 7.10.2011

Ehdit vielä mukaan – lämmin kiitos seuraaville ennakkoilmoittautuneille:

1-piiri: OG1W, OH1B, OH1BB, OH1EB, OH1F, OH1FJ, OH1HKN, OH2N, OH1KI, OH1LEG tai OH1RF, OH1MAR, OH1MRR, OH1OR, OH1POR, OH1T, OH1TD, OH1UM, OH1WZ, OH1XT

2-piiri: OH2BAI OH2BBR, OH2BEN, OH2BGR, OH2BH, OH2BMO, OH2BO, OH2BP, OH2BPA, OH2BR, OH2BRL, OH2BC, OH2BU, OH2BUW, OH2BV, OH2CK, OH2EF, OH2FHN, OH2FXD, OH2FXI, OH2GSA, OH2HSJ, OH2KHZ, OH2KI, OH2MA, OH2MGA, OH2ME, OH2MO, OH2NM, OH2OT, OH2PQ, OH2QM, OH2TP, OH2VB, OH2WI, OH2YY

3-piiri: OG3A, OG3P OH3AA, OH3AD, OH3CV, OH3DP, OH3ET, OH3FK, OH3FOG, OH3GGQ, OH3GTL, OH3JF, OH3JP, OH3KQ, OH3KR, OH3KT, OH3MF, OH3NVK, OH3OJ, OH3PY, OH3RF, OH3UU, OH3VV

4-piiri: OG4T OH4BNP, OH4KA, OH4KZM, OH4TY, OH4XX

5-piiri: OG5A OH5BM, OH5KW, OH5LC, OH5NE, OH5TEG, OH5WR, OH5XO, OH5XX, OH5Z

6-piiri: OG6K, OG6N, OH6AD, OH6BC, OG6G, OH6CT, OH6DC, OH6DX, OH6FA, OH6FBB, OH6FTR, OH6FXL, OH6FXW, OH6GAZ, OH6GDX, OH6GHI, OH6GSB, OH6ID, OH6IU, OH6JE, OH6K, OH6LW, OH6MH, OH6MK, OH6ML, OH6MW, OH6NT, OH6NVC, OH6NVQ, OH6NVT, OH6OS, OH6QR, OH6RE, OH6RM, OH6TN, OH6UM, OH6Y, OH6ZH

7-piiri: OH7FAE, OH7FKV, OH7FXK, OH7FZC, OH7HD, OH7HM, OH7K (OH7WP), OH7KBF, OH7KD, OH7MN, OH7N

8-piiri:OG8A, OH8CW, OH8FAL, OH8FKU, OH8JT, OH8KA, OH8L, OH8MBN, OH8TP, OH8UL, OH8UV, OH8X

9-piiri: OH9FSX, OH9GIT, OH9MDV, OH9MM, OH9RI, OH9W, OH9VM

SRA-asemat:OI3V


Paperilokit

Jos jonkun osanotto on siitä kiinni, että hän ei itse aikaansaa sähköistä lokia, niin eipä hätiä. Porvoon radioharrastajat OH2ABB on luvannut tulla apuun. Paperilokit voi lähettää Eda:lle - Ernst Ekström , OH2EDA, Runeberginkatu 7 B 14, Porvoo 06100. Lokit on hyvä lähettää Porvooseen hyvissä ajoin, jotta ne saadaan kirjoitettua ennen lokien viimeistä lähetyspäivää. Aluetuesta saa tarvittaessa myös kopioita vanhasta kunnon paperilokista.

Kuvassa Aila, OH2BIN.

Aila, OH2BIN, toimi liiton toimistossa ja mapitti 1967 SAC-lokeja. On ollut aina hurja työ saada SAC-lokit tarkastettua ja tulokset valmiiksi kohtuuajassa. Vuonna 2011 on Suomi taas järjestäjän roolissa ja koko lokihommasta vastaa Kimi, OH6KZP. Paperilokit kelpaavat edelleen ja niitä toivotaan ainakin tämän kuvan verran. Kuvassa 1960-luvun liiton asema, OH2A, Helsingin Korkeavuorenkadulla.


Käsitteet

Nyt SAC-kilpailun aattona on hyvä saada käsitteet selviksi jospa tätä hanketta joutuu ulkomaan eläville selvittämään. Nimestähän se rakas lapsikin tunnetaan. Käännyimme virallisen kielitoimiston puoleen ja taisimme herättää Minna-rouvan mieluisaan tehtävään.

Kielitoimistossa kuulemma siirrettiin matot syrjään ja ihan aidosti yritettiin ymmärtää mitä itse veivissä tapahtuu.

Myös Olletiinin toimitus pyrki antamaan 2011 SAC:n osallistuviille OH-asemille hankkeeseen sopivat nimet ja päätyi lyhyesti VEIVAREIHIN.

Koska Ilmaveivi hankeen työryhmä on kuitenkin pohjoismaisella asialla ja vaalimassa yhteistä skandinaavista kulttuuripohjaa, on Ilmaveivin kansainväliseksi työnimeksi valittu Zorromål.

Zorron kaikki tuntevat ja vastaavasti tuo yksilmäinen A-kirjain herättää hankkeen edellyttämää mielenkiintoa ja edistää pohjoismaista yhteenkuuluvuutta ja imagoa.

Ilmaveivi

Ilmaveivi

Jääkiekkoa seuraavien mieleen jää vuoden 2011 toukokuusta Suomen maailmanmestaruuden lisäksi sana ilmaveivi: Suomen Mikael Granlundhan teki yhden joukkueen tärkeimmistä ja koko turnauksen erikoisimmista maaleista juuri ilmaveivillä. Yhtäkkiä ilmaveivi, ilmaveivimaali, veivimaali ja ilmaveivaaja olivat osa muidenkin kuin salibandyn ja sählyn harrastajien sanastoa

Ilmaveivillä tarkoitetaan mailalla ilmassa tehtävää kiepauttavaa liikettä, jonka aikana pallo tai kiekko pysyy mailan lavassa. Englanniksi tästä liikkeestä on käytetty sanoja airhook ja zorro (mallina Zorron miekallaan ilmaan tekemä, z-kirjainta muistuttava liike), ilmaveivimaalista puolestaan vastineita airhook goal ja zorro goal. Jotkut ovat kutsuneet maalia myös nimellä lacrosse goal (’haavipallomaali’), sillä haavipallossahan pelaajat heittelevät kumista palloa mailoilla, joiden toisessa päässä on lavan sijasta haavimainen rakennelma. Ilmaveivimaalin ruotsinkielisenä vastineena on käytetty sanaa zorromål.

Ilmaveivi on sanana ja pallon kuljetusliikkeenä vanha tuttu juuri salibandy- ja sählykentiltä, joilla sitä on käytetty 1990-loppupuolelta lähtien. Samoihin aikoihin tosin saatettiin jo kiepauttaa kiekkokin maaliverkkoon samanlaisella liikkeellä – ainakin Yhdysvalloissa jääkiekon yliopistosarjoissa. Suomessakin ilmaveivimaaleja on nähty jääkiekko-otteluissa ennen tätä kevättä, mutta MM-kisoissa tai olympialaisissa ei kukaan ole tehnyt sellaista ennen Granlundia.

Minna Haapanen
Kielitoimiston sanakirjan toimitus

Ensimmäinen SAC

Ensimmäinen SAC kilpailtiin 1959. Silloin olivat vielä laivat puuta ja miehet rautaa. Nuoret, Nipa, OH2XK ja Veka, OH2YV loivat itse kilpailun ja sen säännöt ja sitten vielä matkasivat itse Ahvenanmaalle ensimmäiseen SAC-kisaan. Sen jälkeen on Suomi pahasti taantunut ja SAC-valtikka siirtynyt Ruotsiin. Kaiketi nyt sitten on miehet puuta ja laivat rautaa. Nipan ja Vekan käyttämä Oolannin laiva, Bore, on Aurajoessa museona tuomassa tuulahduksen menneestä voitokkaasta ajasta.

Ensimmäisen SAC:n kunniakirja. Ensimmäinen SAC järjestettiin 1959

Ritva Korjuksen, OH2CJ, historiakoosteet

SAC:n perustaminen: otteita SRAL:n pöytäkirjoista (pdf)

Lehtileikkeitä SAC:n alkuajoilta (pdf)

Kuvassa Voitto, OH2ZH (SK)

Voitto, OH2ZH (SK), veti huhtikuussa 1959 SRAL:n puheenjohtajana hallituksen kokousta, jossa päätettiin SAC-kilpailun perustamisesta. Hallituksessa oli kovia operaattoreita; Fjalar, OH2RY (SK), Pertti, OH3TH (SK) ja Viljo, OH2OP (SK), mutta myös Osmo, OH2TK, joka 2011 toimii SAC-Ilmaveivin Suojelijana.

Ensimmäisen SAC:n tulokset

Ensimmäisen SAC-kilpailun tulokset