Roskapostisuodatus omakutsupalvelussa

Yleistä

Omakutsupalvelun roskapostiesto on kolmiasteinen:

  1. On olemassa listoja tunnetuista roskapostittajista sekä heidän käyttämistään IP-osoitteista. Listoissa on ainoastaan ehdottoman varmoja roskapostittajia, joilta ei oteta lainkaan postia vastaan, vaan ne käännytetään jo "ovella". Lisäksi on muutamiin varmoihin tunnisteisiin perustuvia sääntöjä, joiden perusteella posteja myös käännytetään tai hiljaisesti hylätään.

  2. Kaikki @sral.fi-osoitteisiin kulkeva sähköposti kulkee SpamAssassin™-ohjelman läpi, joka tutkii postia ja pisteyttää sitä sen mukaan miten todennäköisesti se on roskaa ja merkitsee todennäköiset roskapostit, mutta ei poista mitään.

  3. Omakutsuosoitteen haltijalla on mahdollisuus pyytää poistamaan SpamAssassinin merkitsemää roskapostia automaattisesti jo SRAL:n palvelimella.

SpamAssassinin pisteet ja merkinnät

SpamAssassin-ohjelma tutkii esimerkisi viestin välitystietoja sekä etsii sisällöstä roskaposteissa esiintyviä fraaseja ja muita tunnusmerkkejä, kuten selvästi väärennettyjä tai viallisia header-tietoja. Kukin spammeissa esiintyvä tunnusmerkki antaa siis jonkin verran pisteitä. Pistemäärät ovat enimmäkseen ohjelman tekijöiden määrittelemiä ja ne ovat määritelty analysoimalla miljoonia sähköposteja ja laskemalla parhaat pistemäärät eri tunnusmerkeille. Mitä enemmän pisteitä, sitä todennäköisemmin posti on roskaposti.

Jos testien yhteenlaskettu pistemäärä on vähintään viisi (5), on posti melko suurella todennäköisyydellä roskaa. Silloin SpamAssassin lisää viestin otsikkoon merkinnän [SPAM]. Huomaa, että ohjelma ei ole täysin erehtymätön, vaan joskus saattaa vahingossa joku posti tulla merkityksi, vaikkei se olekaan roskaa. Joskus vastaavasti joku roskaposti saattaa jäädä merkitsemättä. Osumatarkkuus on kuitenkin kiitettävä.

SpamAssassin lisää postiin seuraavat headerit:

X-Spam-Flag: arvo on YES, jos posti on ohjelman mielestä roskaa.
X-Spam-Checker-Version: Käytössä olevan SpamAssassinin versiotiedot.
X-Spam-Report: perässä raportti mitkä testit antoivat ja minkä verran pisteitä.
X-Spam-Status: yes tai no, lisänä pistemäärä ja testit jotka "osuivat".
X-Spam-Level: *-merkkejä jokaiselta alkavalta tasapisteeltä.

Nämä headerit saa näkyviin eri tavalla hieman postiohjelmasta riippuen. Esimerkiksi Outlookissa ne näkyvät, kun katsoo viestin ominaisuuksia ja sieltä internet-headereita (esimerkkikuva Outlookista). Varsinkin X-Spam-Report voi olla hyvinkin mielenkiintoinen.

Testeistä on olemassa lista osoitteessa http://www.spamassassin.org/tests.html

Mitä kannattaa tehdä?

Postiohjelmaan kannattaa luoda kansio, jonne SpamAssassinin merkitsemät roskat joutuvat. Lähes kaikissa ohjelmissa voinee tehdä sääntöjä, joilla postia ohjataan eri kansioihin edellä kuvattujen asioiden perusteella. Roskakansiota voi aika ajoin tarkkailla, jos sinne on vahingossa päätynyt joku asiapostikin esimerkiksi lähettäjän virheellisten asetusten vuoksi.

Ohje Outlook Expressiä varten

Roskat automaattisesti pois jo palvelimella

Tarjolla on omakutsupalvelun lisäominaisuus, jossa roskaposteja voidaan poistaa automaattisesti jo palvelimella vastaanottajan niin halutessa. Poisto tapahtuu SpamAssassinin antamien pisteiden perusteella.

Jos haluat, että roskapostia poistetaan jo SRAL:n välityspalvelimella, ilmoita se pistemäärä, josta alkaen ja yli menevät postit saa jättää välittämättä. Vaihtoehdoiksi on annettu mikä tahansa 5 ja 10 väliltä sekä 15 tai 20. Ole hyvä ja valitse siis joku niistä. Viitonen on siis tiukin suodatus ja 20 päästää jo varmaan suuren osan roskasta läpi. Ellet osaa päättää tai saat todella paljon roskaa, pyydä 5. Jos haluat olla varovainen, pyydä esimerkiksi 8. Silloin saat kyllä roskaa, mutta hyötypostia tuskin menee hukkaan.

Poisto tapahtuu vastaanottajan omalla vastuulla. Jos esimerkiksi joku huonoilla sähköpostiohjelman asetuksilla lähetetty roskapostimaisia fraaseja tai muita ominaisuuksia sisältävä asiallinen posti jää tuon takia tulematta perille, ei omakutsupalvelun ylläpito voi asialle mitään. Poistetut eivät mene minnekään talteen eikä niitä siis saa mitenkään takaisin.

Jos haluat automaattisen poiston, kerro kutsusi ja pistemäärä josta alkaen roskat saa poistaa lennossa. Lähetä pyyntö osoitteeseen omakutsu@sral.fi.

Mikäli saat toistuvasti jotain postia, joka tulee merkityksi roskaksi ilman aihetta, kerro siitäkin omakutsupalvelun ylläpidolle. Osoite voidaan lisätä ns. whitelistille. Liitä mielellään mukaan sellaisen postin header-tiedot, jos vain suinkin voit.

Muuta luettavaatakaisin