SRAL:n turva-organisaatio


TURVA 2010 -harjoitus

Turva 2010 -kriisiviestitysharjoitus

Valtakunnallinen Turva 2010 -kriisiviestitysharjoitus pidettiin 11.9. klo 1200 - 12.9. klo 1200 (SA) 2010.

TURVA 2010 on radioamatöörien liikennöintiharjoitus, jonka tarkoituksena on testata hamssien valmiutta perustaa ja ylläpitää normaaliolojen sähkö- ja tietoliikenneyhteyksistä riippumaton viestiverkko. Tavoitteena on perustaa asemat lähelle pelastusviranomaisten johtopaikkoja ja työskennellä yhtäjaksoisesti 24 tunnin ajan. Harjoitussanomaliikenteen avulla testataan millaiseen viestitysnopeuteen verkossa päästään Tulosten perusteella suunnitellaan Turva-liikenteen kehittämistä ja tulevia Turva-harjoituksia.

Pääpaino on tänä vuonna valtakunnallisen HF-verkon toiminnassa, mutta mukana on myös VHF/UHF kunta-asemia. Aluevastaavien on ilmoitettava 27.8. mennessä Jyrille OH7JP ja Jarzulle OH5ZN (jari.myntti(ät)storaenso.com) mitkä HF-asemat tulevat Turva 2010-harjoituksessa olemaan mukana valtakunnan HF-verkossa. Kaikkien mukaan tulevien asemien (niin HF-asemat kuin kunta-asemat) tulee ilmoittautua aluevastaavilleen ennen 27.8., ja osallistua paikalliseen Turva-koulutukseen tai harjoitteluun.

Turva 2010 bandiharjoittelu

Jokaisen TURVA 2010 -harjoitukseen tulevan operaattorin on syytä käydä harjoittelemassa liikennettä bandilla. Automaattiasema OH2DIGI päivystää Lohjalla 3604 kHz ja 1840 kHz RFSM-modella 7/24. Kuuntele ennen kuin lähetät ja käytä lyhyitä tiedostoja!

Turva 2010-harjoituksen yhteydessä kokeillaan WINMORia.

Kokeilu on tarkoitettu niille asemille ja kokeneille operaattoreille, jotka pystyvät itsenäisesti opiskelemaan RMS Express / WINMOR käytön Englannin kielellä olevasta materiaalista. Kokeilu on lauantaina 11.9. klo 16-18 SA, ja sen jälkeen liikenne jatkuu Turva 2010-ohjelman mukaisesti vain RFSM:llä. Kokeilun ohjeet oheisessa dokumentissa. Mukaan lähteviä pyydetään ilmoittautumaan Ilkalle OH3NJC (omakutsu) 3.9.2010 mennessä. Tässä kutsu kokeiluun ja vakiosanomat.

Muutokset mahdollisia ja niistä tiedotetaan.

Tule mukaan!

Turva-toimikunnan puolesta,

Jyri OH7JP


TURVA 2010 harjoituksen ohjeistus ja dokumentit

Tässä on TURVA 2010 -harjoituksen keskeinen ohjeistus. Lue nämä. Tavoitteena on, että valtakunnallisesti noudatetaan yhtenäisiä radioliikenne- ja sanomakäytäntöjä niin harjoituksissa kuin tositilanteissa. Aluevastaavia ja asemien vastaavia pyydetään lataamaan dokumentit koneelleen ja kouluttamaan ne ryhmilleen. KUITENKIN kohteliaasti pyydetään, että näitä dokumentteja ei kopioida muualle Internettiin. Jos haluatte ohjata ihmisiä lukemaan näitä sähköisesti, niin laittakaa Web-linkki. Näin kaikki tietävät mistä löytyy viimeiset ja viralliset versiot. Tekstejä lainattaessa pyydetään myös kunnioittamaan kirjoittajien tekijänoikeuksia.

TURVA 2010 harjoituksen harjoitusohjelma ja harjoitussanomat

Ohessa peliohjelma ja harjoitussanomamateriaali aliverkoittain. Näillä pelataan liikennettä, koska mukana ei ole viranomaista luomassa sanomia. Lisäksi verkossa välitetään "tosisanomia", kuten oikeita säätietoja ja raportteja. Muutoin liikennöintiprotokollat löytyvät ylempänä olevista dokumenteista. Keskeiset dokumentit suositellaan tulostamaan asemille ja tärkeimmät jopa levittämään seinille.