Teksti: Tiiti Kellomäki OH3HNY
Kesäleiri oli kouluttamisen juhlaa. Vuosien kirjoitusprojekti huipentui perjantaiaamuna uusien oppikirjojen julkaisemiseen. Vellu, OH7FQH esitteli kirjat sekä niiden taustalla olevan kirjoittajajoukon. Lopuksi Vellu herkistyi kertomaan, miten kirjoja ei olisi ilman kahta naista: taittaja Niinaa ja oikolukija-vaimo Sesiä.
Komeat kirjat kiersivät yleisössä ja herättivät ansaittua ihailua. A4-kokoinen kirja on taitettu väljästi niin, että marginaaleihin on hyvä tehdä muistiinpanoja. Fonttikin on “OT-ystävällisesti” kookkaanpuoleinen. Kirjan taitto ohjaa opiskelijaa erilaisin tietolaatikoin ja symbolein.
Ainoa moitittu asia oli kirjojen korkea hinta – runsas värikuvitus kun tuo kustannuksia. Kirjat suositellaankin hankittavaksi e-kirjoina, jolloin hinta on inhimillisempi. Yhtä e-kirjaa voi lukea kuudella omalla laitteellaan. Kerholle kannattaa ostaa selailukappaleet, jos kerhon budjetti siihen venyy. E-kirjat maksavat 20+20 euroa, painetut kirjat 88+80 euroa.
Kirjat voi hankkia Books on Demand -kirjakaupasta https://kirjakauppa.bod.fi/ hakusanalla SRAL. Ensimmäisen kirjan nimi on Sähkötekniikan ja elektroniikan perusteet radioamatöörille, ja se käsittelee lisäksi sähkö- ja laiteturvallisuutta. Toinen kirja on nimeltään Radiotekniikan ja -yhteyksien perusteet radioamatöörille. Siinä sivutaan tekniikan lisäksi myös K-moduulin asioita.
Koska kirjoja ei ole painettu varastoon, niitä voidaan kehittää vuosien mittaan. Materiaalia on jo koeajettu muutamalla radioamatöörikurssilla, mutta koko kirja pääsee testiajoon vasta syksyllä. Muutkin tarkat lukijat voivat ilmoittaa löytämistään virheistä ja puutteista myöhemmin julkaistavalla lomakkeella. Aion itsekin talven ratoksi tulostaa oman e-kirjani ja käydä säälimättä sen kimppuun punakynän kanssa.
Liitto kerhojen apuna kouluttamisessa
Lieneekö paahtava aurinko ajanut ihmiset telttasaunoista luentosaliin, kun lauantaiaamuna nähtiin yli 20 koulutuksesta kiinnostuneen joukko auditoriossa. Aamulla pohdiskeltiin kurssien järjestämisen ongelmakenttää: eikö kursseille tahdo löytyä opettajia, vai onko opiskelijoiden löytäminen pullonkaulana? Keskustelu kävi vilkkaana, kun kokemuksia jaettiin puolin ja toisin.
Liitolla on nyt tarjota kurssin järjestämiseen materiaalia, verkko-oppimisalusta ja jopa opettajapankki, josta on mahdollista pyytää hankalien aiheiden opettajaa vierailemaan paikan päälle tai verkkopiuhoja pitkin.
Kurssien markkinointi ja mainosten tekeminen koettiin hankalaksi, ja tähän toivottiin Liitolta apua. Markkinointitiimin toiminta on kuitenkin tällä hetkellä pysähdyksissä. Koulutustoimikunta toivoo, että joku kuvankäsittelyä tai instagramia osaava tekisi yhteiseen käyttöön mainospohjat, joihin voi suoraan lisätä oman kerhon kurssin tiedot.
Radioharrastukseen taipuvaisia on maailmanlaajuisesti noin promille väestöstä. Osa heistä on löytänyt lupavapaat radiot, esim. RHA68. Janne, OH8DJ kertoi workkivansa 4 m bandia tieten tahtoen niillä taajuuksilla, jotka menevät RHA68-kanavien kanssa päällekkäin, jotta herättäisi RHA-väessä kiinnostusta.
Ville, OH2FWT provosoi ehdottamalla SRAL:n myyntituotteeksi suojakäsineitä, joilla radioamatöörikin voisi koskea RHA68-laitteeseen ilman pelkoa kontaminaatiosta. Radioihin tottunut RHA-taustainen kurssilainen päätynee varmemmin bandille kuin täysin ummikko teoriaopiskelija, jolta jää kurssin jälkeen hikikuso pitämättä. Miten saisimme radioamatöörikursseille mukaan radioilla leikkimisen ilon sen sijaan, että pänttäämme bandirajoja ja lyhenteitä?
Syksyllä on alkamassa kursseja ainakin Järvenpäässä (OH2AP), MPK:lla etänä, Lahdessa (OH3AC) etänä, Forssassa (OH3AN ja OH0V) ja Joensuussa (OH7AB). Lisätietoja kursseista saa liiton sivuilta.
Kouluttajille on syksyn myötä tarjolla virtuaalisia kouluttajatapaamisia. Ensimmäinen tapaaminen järjestetään syksyllä. Seuraa tiedotusta liiton kotisivuilta! Koulutustoimikunta tutkii myös mahdollisuutta järjestää kouluttajien toimintapäivä ihan naamatusten.