Radioamatööri 03/2025 on julkaistu verkossa ja postitettu tilaajille. Voit ladata SRAL:n arkistosta Radioamatööri-lehtiä, yhdistysdokumentteja sekä muiden pohjoismaisten radioamatööriliittojen julkaisemia lehtiä. Lataamista varten tarvitset toimivan sähköpostiosoitteen, jonka olet ilmoittanut Suomen Radioamatööriliiton toimistolle. Voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi liiton toimistolle tällä lomakkeella: Päivitä yhteystietosi
RA-lehden uusimmassa numerossa hallituksen palstalla Joel Lehtonen, OH64K rohkaisee kerhoja ajattelemaan laatikon ulkopuolelta: harrastetoiminnan ei tarvitse hiipua radioamatöörien kentällä. ”Pienikin yhdistys voi olla kasvava ja elinvoimainen, kun se löytää vahvuusalueensa ja tekee sen hyvin. Bisnestermein: Löytäkää oma nichenne!” hän kannustaa. Tomi Helpiö, OH2ID puolestaan pohtii tekoälyä radioamatöörien näkökannalta. Voisiko tekoäly uusien sovellusten muodossa hyödyttää vaikkapa päällekkäisiä CW-asemia tunnistaessa? ”Tekoäly on keskuudessamme, halusimme tai ei. Siihen ja sen sovelluksiin on hyvä tutustua ja oppia näin tekoälyn mahdollisuuksista”, Helpiö pohtii.
Kilpailusivuilla suomalaisten radioamatöörien huipputuloksista
Kilpailukalenterin ja Kesäkisan sääntöjen lisäksi radiourheilulle pyhitetyssä osiossa Raimo Lehto, OH2BCI kirjoittaa OH-kisoista ja voiton avaimista. OH2BCI:n artikkeli on jatkoa RA-lehden edeltävässä numerossa ilmestyneelle jutulle. Tällä kertaa hän haastattelee kahta Suomen mestaria, Timo Salomaata, OH1NX ja Markku Korhosta, OH8UV. Voiton avaimista inspiroituneena voikin tutustua kilpailutoimikunnan toimittamaan kalenteriin ja Kesäkisan sääntöihin. Vuoden 2025 kesäkisa pidetään sunnuntaina 3.8. ja sen järjestää OH2T.
Of, by and for the radio amateur: IARU 100 vuotta
Markku Toijala, OH2BQZ SRAL:n IARU-yhdyshenkilönä kirjoittaa huhtikuisesta IARU:n 100-vuotistaipaleesta. ”IARU on aina ollut radioamatöörien oma järjestö (’of, by and for the radio amateur’)”. Pariisissa 17.4. vieraillut OH2BQZ raportoi matkastaan ja avaa järjestön toimintaa.
Kerhotoimintaa valtakunnallisesti: miksi mukaan radioamatöörikerhoon
Porvoossa tapahtuu, kertoo Erkki Komulainen, OH2EF/OH5SW. Lehden kerho-osiossa OH2EF kirjoittaa Porvoolaisen radiotoiminnan historiassa keskeisestä Ilmari Jäämaasta OH2NC/SK ja Porvoon Radioharrastajien olevan suora perillinen ensimmäisestä Porvooseen perustetusta radiokerhosta. Kirjoittaja pohtii kerhojen roolia harrasteen sosiaalisessa puolessa, vertaistuen tarjoajana. SRAL:n jäsenkerhoista löytyy listaus Liiton verkkosivuilta, jäsenkerhoissa voi tutustua lähialueensa muihin harrastajiin.
Aloitusluokka Ruotsissa ja katsaus tekniikkaan
Timo Kiiski, OH1TH/OH5TA kertoo artikkelissaan ’Instegscertifikat — miten se tehtiin ja mitä se sisältää’ ruotsalaisesta uutuudesta eli insteg-radioamatööriluokasta. Mikä on tilanne meillä ja muualla?
Rauno Kuusisto, OH3FR kirjoittaa toroidien mittaamisesta tekniikkaosiossa. ”Tämä kirjoitus on traileri siitä, millä tavalla tuntemattomien toroidisydämien mittauksen ja laskennan voi tehdä ilman kovin monimutkaista laboratoriota ja ihan kotioloissa tai paikallisen kerhon puitteissa”, hän kertoo. Timo Kiiski, OH1TH/OH5TA puolestaan kirjoittaa litium-ioni-akuista. ”Litium-ioni-akut ovat monella alalla syrjäyttäneet entiset akkurakenteet. Seuraavassa tarkastellaan Li-ioni-akun käyttöä niiden perustekniikan ja omien kokemusten perusteella”. GP-antennit reissukäytössä ovat Arto Liimatan OH2KW artikkelissa keskiössä. ”Olen itse käyttänyt vuosikausia GP-antenneja reissukäytössä – oli sitten kyse ulkomaanmatkasta, puskaworkkimisesta tai matkailuautokäytöstä. Tarina juontaa juurensa siitä, että keväällä 2011 etsin edullista ja nopsaan pystytettävää antennia matkailuautoon kuukauden Euroopan reissulle.”
DX-kuulumisia ja katsaus keliennusteisiin
Jari Perkiömäki OH6BG kirjoittaa 25 vuodesta keliennusteista. ”Radioaallot eivät tunne rajoja. Erityisesti meille HF-alueella (3-30 MHz) toimiville radioamatööreille maailma on avoin – kunhan vain kelit ovat kohdillaan. Mutta miten voimme tietää, milloin ja mihin suuntaan nuo näkymättömät aallot kantavat parhaiten?”
Seuraava RA-lehti ilmestyy syyskuussa. Aineiston deadline on elokuussa. Radioamatööri-lehti ottaa mielellään vastaan kuvia ja kirjoituksia. Tervetulleita ovat mm. tekniset artikkelit, matkakertomukset, kertomukset kerhon tapahtumista ym. radioamatööritoimintaan liittyvät kirjoitukset. Kirjoituksista maksetaan kirjoituspalkkio. Lue lisää Liiton verkkosivuilta.