Sanasto

Mitä tarkoittaa, kun radioamatööri toivottaa toiselle 73? Tiesitkö, että 73 on monikko? Mikä on rigi? Kuka on se roogeri, jonka nimeä aina toistellaan radioamatööritaajuuksilla? Sanastosta löydät vastauksen.

Radioamatööreilläkin on siis oma slanginsa. Monet sanat tulevat englannin kielestä, kuten taajuusaluetta tarkoittava sana bandi (englanniksi band). Jotkut sanat ovat alun perin olleet sähkötyskäytössä. Sähkötyksessä käytetään paljon lyhenteitä. Esimerkiksi radioamatööriaseman sijaintipaikkaa tarkoittava QTH on sähkötyslyhenne, jonka alkuperäinen merkitys on ”asemani sijainti on…”. Nykyään puheyhteyksissäkin puhutaan yleisesti ”kuuteehoosta” (QTH).

Numeerisista koodeista ehkä tunnetuin on 73 — sähkötyslyhenne, jonka merkitys suomeksi on ”parhaat terveiset”. 73 on siis jo valmiiksi monikko, eli ei ole syytä ilmoittaa 73:t tai 73s, koska 73 on jo valmiiksi monikossa. 73:sta toivottelevat miesamatöörit toisilleen, vastaava lyhenne naisamatöörien keskuudessa on 88.

Yksi arvoituksellisimmista sanoista lienee radioamatööriä tarkoittava hami (myös muodossa hamssi), englanniksi ham. Sanalla ei ole mitään tekemistä englannin kielen kinkkua tarkoittavan sanan kanssa. HAM oli 1900-luvun alkupuolella erään amerikkalaisen radioamatööriaseman kutsumerkki. Tuolloin radioamatööreillä ei vielä ollut virallisia kutsumerkkejä. Kutsu HAM tuli kolmen radioamatöörin sukunimien alkukirjaimista. Vuonna 1911 radioamatööritoiminta aiottiin kieltää Yhdysvalloissa. Yksi HAM-aseman radioamatööreistä, Albert Hyman, teki tohtorinväitöskirjan kyseisestä lakiesityksestä. Hän lähetti siitä kopion senaattorille, joka oli lakiesityksen tehneen komitean jäsen. Tämän johdosta Hyman kutsuttiin komitean kuultavaksi. Lopulta asia eteni Yhdysvaltojen kongressiin ja radioamatööritoiminta sai jatkua. Kutsumerkki HAM jäi elämään kaikkia radioamatöörejä tarkoittavana terminä.

SRAL:n sanasto, joka perustuu osittain Reino Janhusen (ex-OH2HK, sk) Termipakkiin, on tätä nykyä SRAL:n hallinnoimassa suomalaisessa radioamatööriwikissä, suora linkki: https://wiki.sral.fi/wiki/Luokka:K%C3%A4sitteet.

Wikistä löytyy myös paljon muuta radioamatööriaiheista tietoutta.

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media