Radioamatööri 3/2024 har kommit ut och postats

Radioamatööri 3/2024 har publicerats och postats till prenumeranterna. Den senaste tidningen finns att läsa digitalt i SRAL:s medlemsarkiv.

Den här gången får Arto Liimatta OH2KW ordet i styrelsens spalt. I tävlingssektionen hittas förutom den traditionella kalendern Raimo Lehtos OH2BCI, OG9W analys av IARU HF World Championship Contest 2023. De traditionella finska mästerskapen, som lotsas av SRAL, har återigen fått nya mästare i sin historia för år 2023, och du kan läsa mer om resultatet av tävlingen i Radioamatööri.

Sommarlägret i Joensuu närmar sig och i tidningen kan du läsa om de senaste nyheterna från lägret HamKarelia 24. Du kan också följa informationen på Pohjois-Karjalan radiokerho OH7AB:s lägersidor.

Jouni Ylisäe OH2LIO skriver i sin artikel ’QRP Flora & Fauna – himmel eller helvete?’ om en radioamatörs husbilsliv och CW-världen. Arto Liimatta OH2KW, å sin sida, delar i sin artikel ’Xiegu G90 HF ”buskradio”’ sina personliga erfarenhet av radion i fråga.

I tekniksektionen förklarar Mika Suomalainen OH6HGW hur man ändrar skärmljuset på Yaesu FT-1000 MP till LED-typ. Den postumt publicerade engelska artikeln ’A Vector Network Analyzer with Gain and Noise Measurement Capability’ av Jarmo Mäkinen OH3CU (SK) och Hamish Kellock OH2GAQ avslutar det tekniska avsnittet. I kolumnen Silent key hedras de avlidna med hågkomster.

Veli-Pekka Niiranen OH7FQH uppdaterar situationen för läromedel och presenterar lanseringen av en ny utbildningsstrategi. Jukka Siitari SV9RMU, OH2AXE sänder sina hälsningar från Kreta före DX-nytt. Jari Perkiömäki OH6BG redogör för radiokonditionerna. Artikeln av Esa Korhonen OH7WV om grunderna i pile-up publiceras nu för första gången i tryck.

Tidningen Radioamatööris nästa materialdatum är den 4 augusti 2024. Redaktionen tar gärna emot bilder och artiklar. Välkomna är t.ex. tekniska artiklar, reseskildringar, rapporter om klubbevenemang, etc. skrifter relaterade till amatörradioverksamhet. För artiklarna betalas en ersättning. Läs mer om tidningen Radioamatööri på SRAL:s hemsida.

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media