Informationsbanken

Informationsbanken erbjuder grundläggande information som radioamatören behöver i den dagliga verksamheten. I det följande ges exempel på vad man kan hitta på sidan.

  • Ordlistan (på finska) hjälper om du inte känner till en viss term. För en ny amatör öppnar den vägen till den så kallade radioamatörslangen. Om du inte vet vad en radioamatör menar då han säger ”73” kan du söka upp ordet i ordlistan.
  • Om du är på väg på semesterresa och du inte är säker på ifall du kan ta med din radio och använda den utomlands, kan du i CEPT-länder-avsnittet kolla om man i destinationslandet får hålla radiokontakter med ett finländskt radioamatörtillstånd och vilken landsbeteckning man ska använda.
  • IARU-frekvensallokeringsrekommendationen presenterar den interna uppdelningen av radioamatörernas frekvensområden på de olika sändningsslagen. I den kan du kontrollera var man enligt rekommendationen kan hålla telegrafikontakter och var man kan hitta satelliter.
  • Award-avsnittet presenterar finländska aktivitetsdiplom och regler för dem, och ger anvisningar för hur man ansöker om diplomen.
  • automatic.sral.fi-tjänsten listar de finländska amatörradiorepeatrarna och även fyrarna och APRS-automatstationerna. I tjänsten finns också en funktion för att lokalisera stationerna i regionen. Den fungerar också i mobiltelefonen.
  • Med hjälp av sidan för konditionsprognoser kan du undersöka vart det troligen vore möjlghet att hålla kontakter just nu.

Information om amatörradio på webben

IARU Region I-portalen finns det omfattande information om de olika delområdena inom hobbyn. IARU är den internationella amatörradiounionen till vilken de nationella radioamatörförbunden hör som medlemmar. IARU Region I omfattar Europa, Afrika, norra Asien och Mellanöstern.

G3USF’s Worldwide List of HF Beacons och G3USF’s Worldwide List Of 50MHz Beacons: Radiofyrlistorna innehåller information om utländska radiofyrar. Med hjälp av fyrarna kan man följa med hur konditionerna är på de olika banden.

70 MHz- eller 4 m-webbplatsen ger information om 70 MHz- eller 4 metersbandet. På diskussionsforumen kan man utbyta tankar och erfarenheter och komma överns om skeds. 70 MHz är ett av de nyaste banden för radioamatörer i Finland.

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media