Radioamatööri år 2024

Tävlingsnummer

IARU, SAC, OF9X, OHFF

Referat: Alf Blomqvist, oh6ih at sral.fi

Sida 1: Styrelsens spalt: Styrelsens spalt. Henri Olander, OH3JR.

Vår målsättning är att sköta lobbyverksamheten bra med myndigheterna. SRAL hör till IARU:s medlemsländer och vår organisation stöder de frågor som IARU sköter. SRAL har noterat utnämningen av en ny generaldirektör för Transport- och kommunikationsverket. Förbundet kommer att hålla kontakt med verket genom personer med tydligt överenskomna befogenheter och ansvarsområden. Förbundet ansvarar för att anordna examenstjänster i hela landet, och när det utvecklas förhandlar förbundet om saken genom att representera alla radioamatörer i vårt land. Jag har med glädje noterat många nya anrop på banden. Detta är en bra utveckling, som jag hoppas att förstärks.

Sida 2: Redaktionellt: Skönhet ligger i betraktarens ögon. Tomi Helpiö, OH2ID.

Då jag bodde i stan klagade bostadsbolagets ordförande på att mina antenntrådar var ”främmande för naturen”. Dipolen som jag monterat på gården godkände han slutligen med långa tänder. De facto kunde den tunna tråden knappt ses med blotta ögat om man inte särskilt sökte den. Jag tycker om att röra mej i naturen, men om jag ser en elstolpe eller en mobiltelefonmast är inte den första tanken ”främmande för naturen”. De hör till kulturlandskapet och är inte i princip fula. Här gäller emellertid ”skönhet ligger i betraktarens ögon”.

Sida 4: Händelser:

HAM Karelia 2024 25.7.2024-28.7.2024 i Joensuu.

Militärradiodag 2024 13.4.2024 i Kouvola.

Sida 5-6: Tävlingar: Tävlingskalender för våren 2024 och Puskajahti 2024 (OHFF).

Sida 7-9: Tävlingar: IARU HF World Championship-tävlingen. Arto Liimatta, OH2KW.

Det Internationella Radioamatörförbundets (IARU) tävling tar 24 timmar. Kontakterna hålls både med foni och telegrafi. Varje lands radioamatörförbund får delta med en HQ-station (”huvudkvarterstation”). I tävlingen beror kontaktpoängen på den körda ITU-zonenens avstånd och multiplikatorer är ITU-zonerna.

Sida 10-12: Tävlingar: På tomtens resa. Raimo Lehto, OH2BCI.

Många undrade säkert, vad det egentligen var fråga om då OF9X började köra pile up på banden. Tidvis var de ganska många, trots att det inte var fråga om ett sällsynt DXCC-land. Det var fråga om den årliga God Jul-önskningen. Resultatet 2023 var 22 000 kontakter, vilket översteg målsättningen. Resultatet kan kontrolleras på https://clublog.org/chats/?=of9x.

Sida 13-19: Tävlingar: Hjälpmedel för tävlingar. Arto Liimatta, OH2KW.

Under SAC SSB-tävlingen var jag med husbil i Ungern på Dans (HG1JOD) gård till lanthuset i Örsegs nationalpark. Där svarade jag på Skandinaviska stationer. Min station i bilen var 100 W:s FT-857D och en ”G8JNJ”-vertikalfiskespöantenn. Det var roligt att följa stationernas körsätt från andra ändan och göra noteringar. Jag kom på, att jag skulle kunna skriva något om tävlingskörning och dess hjälpmedel i tidningen. Kom ihåg, att utan vanliga stationer gör toppstationerna inget resultat, eller alla behövs! För toppresultat behövs självklart också en bra operatör. Vilka hjälpmedel finns på moderna radior, i loggprogram och på Internet. Snart kanske också med AI-hjälpmedel:

1. Radions spektrumdisplay (Radio Spectrum Display);

2. Bandkarta (Bandmap);

3. N1MM+ (Spectrum Display) för Icoms och Elecrafts nyaste radior;

4. RX-kluster (RX-cluster);

5. Reverse Beacon Network (RBN) omvänt fyrnätverk https://www.reversebeacon.net;

6. DXLog-programmets World Mapkarta visar, var din signal hörs, så länge du är på ett kluster (skimmerdata).

Sida 20-25: Tävlingar: Tävlingsprogrammet DXLog. Arto Liimatta, OH2KW.

Jag presenterar kort programmets funktion och installation, grundinställningar (CAT, CW, PTT, Audio, funktionstangenter), hur man använder inmatningsfälten och hur man gör ADIF- och CABRILLO-filer. DXLog är ett tävlingsprogram som ursprungligen utvecklats av Kresimir (”Chris”), 9A5K. Utseendet påminner mycket om föregångaren WinTest-programmet. Chris var på Suomi100-festlägret och presenterade programmet, men tyvärr avled han senare på våren 2019. Senare skaffade Krassy, K1LZ (LZ1JZ) rättigheterna till programmet och utvecklingen övergick till en större grupp. Samtidigt blev programmet gratis. DXLog är planerat att huvudsakligen användas med tangenter, men för att göra inställningar behövs också mus. Det är tänkt för CW- och SSB-tävlinger, men det kan förses med hjälpprogram för digimoderna. DXLog kan laddas ner från http://www.dxlog.net/sw/.

Sida 26-28: Tävlingar: SAC Contest 2023 i ett nötskal och innanför skalet. Martti Laine, OH2BH.

Hurraa, Finland är fortfarande HF-tävlingarnas toppland i Norden genom segern 2023. Det med WWROF (World Wide Radio Operators Foundation) utvecklade nya SAC-logg-granskningsprogrammet är av världsklass, och det gör en detaljerad granskningsrapport åt dej. Hela SAC:s resultatkörning görs på under en minut.

Sida 29: Tävlingar: ”SAC Contest – men en aning döv” – I rookieklassen på djupt vatten. Marko Huttula, OH8CEL/OH8RX.

För en radioamatör som påbörjar hobbyn fanns det i detta ”bobyggar”-skede ett sökande av nya utmaningar. Från Traficom kom allmänklasscertifikatet 14.9.2023, och en tysk solid state var klar att kopplas på. I SAC hade jag för avsikt att delta med några kontakter. Siktet var inställt på CQ WW DX i slutet av oktober. Efter tävlingen har jag en bra känsla gällande mitt resultat. Huvudet är ganska tomt; blev allt rätt, vågar jag nu sända in loggen strax och vad innebär det i verkliga livet. Är tvungen att medge, att den egna insatsen i CQ WW led litet av ”post SAC-syndromet” men det klarades också av.

Sida 30-32: IARU: IARU Region I:s möte i Serbien. Markku Toijala, OH2BQZ.

Vad är IARU? IARU (International Amateur Radio Union) är olika länders radioamatörförbunds samarbetsorganisation, som består av medlemmar från över 160 förbund. IARU:s målsättningar är att utveckla radioamatör- och radioamatörsatellitverksamheterna, varvid tyngdpunkterna är:

  • Upprätthålla och utveckla frekvenstilldelningen för verksamheterna.
  • Påverka i organisationer relaterade till amatörradioverksamhet.
  • Utveckla radioamatörverksamheten tillsammans med medlemsförbunden.

WRC-23 och 23 cm bandets framtid var framme i många anföranden. ”Shaping the Future”-projektet har som målsättning att hitta nya sätt att utöka andelen utövare.

Sida 33-35: Teknik: Nissei NS-508 installation för Yeasu FT-1000MP-radion. Mika Suomalainen, OH6HGW.

Denna gång började jag hjälpa en amatörbroder, som fallit för en billig mikrofon. Mikrofonen har två RJ45-kontakter, den ena för ”Icom” och den andra ”Kenwood/Yeasu”. Mikrofonens förstärkning är tillräcklig och inte heller har man klagat på ljudet.

Sida 36-39: OHFF: Buskoperation i kölden piggar upp. Juhani Pirttimaa, OH2CIP/P.

WWFF-buskaktivering på vintern fungerar lika som på sommaren, förutom att det är kallt och finns snö. Kylning av radion behöver man inte tänka på, naturen sköter det. Jag drömde om att aktivera mej på självständighetsaftonen och på morgonen 6.12.2023 beslöt jag mej. Temat var ”Finland-buske”. I praktiken tänkte jag, att jag spottar bara på Suomiklustret. Då jag uppnår köldbuskaktivitetsgränsen, känns det bättre än sommarbuskning. Antalet kontakter blev 78 kontakter på 81 minuter. Förmodar att många av Europas jägare blev besvikna, då jag inte körde 20 m och övre banden.

Sida 40-41: DX: DX-nyheter Tomi Helpiö, OH2ID.

Grenada, J3

J38R (CQ: 8, IOTA: NA-024, Loc: FK92)

Glorioso Islands, FT4GL (CQ: 39, IOTA: AF-011, Loc: LH38)

Sida 42-43: DX: Konditionshörnan: FT4GL Glorioso. Jari Perkiömäki, OH6BG.

FT4GL Glorioso i ett nötskal:

  • Mars 2024. Effekt: 100 W, SSN: 120.
  • Koordinater: 11,58 S, 47,29 E (LH38pk).
  • Riktning från Finland: korta vägen: 154 grader, långa vägen: 334 grader.
  • Avstånd: korta vägen: 8600 km, långa vägen: 31 400 km.
  • VOACAP-prognos: https://www.voacap.com/dx/glorioso.
  • FT4GL:s www-sida: https://www.qrz.com/db/FT4GL/ .

Med solfläckstalet 120 gjord VOACAP-prognos lovar goda konditioner till Finland på alla band korta vägen. De bästa öppningarna från 160 till 40 m är 19-20 UTC. Speciellt lönar det sej att lyssna 02-03 UTC då solen går upp på Glorioso och det är ngr timmar till soluppgången i Finland. På 30 m är den bästa konditionspiken 18-19 UTC, för 20 och 17 m är bästa stunden 16-18 UTC. 15 m bästa stund är 14-16 UTC, samt 12 och 10 m 10-12 UTC.

Sida 44-45: DX: Konditionshörnan: J38R Grenada 4-16.3.2024. Jari Perkiömäki, OH6BG.

Sida 46-47: Historia: Kommentar – ”Har du en svensk telegrafinyckel?”. Timo Kiiski, OH1TH/OH5TA.

Thomas, OH6NT, skrev en bra artikel om CW (RA 4-5/2023) – svaret lyder – hittas givetvis! Jag har tidigare samlat flera olika CW-nycklar, vilka försvunnit i samband med flytt. Lyckligvis sparades denna och några andra.

Sida 48-50: Åsikt: Åsikter om begynnelseklassen ”runt hörnet”. Timo Kiiski, OH1TH/OH5TA.

Min artikel om ”Begynnelseklassen och unga amatörers utbildning”, i RA-tidningen 06/2023 har fått respons på WhatsApp. Diskussion och åsikter om ämnet är alltid välkomna, men i detta fall har man tyvärr gått till ”skogs”. Jag anser att det inte är något minus att lämna bort CW-färdighet, därför att det går att skaffa sej den frivilligt senare, då man kommit in i hobbyn.

Sida 51-53: Silent key: Jukka Varis, OH7DK; Matti Turunen, OH23PJ (ex OH7PQ) 20.6.1933-13.1.2024; Lauri Kuokkanen, OH8LK.

Sida 54-55: RA för 50 år sen: Radioamatööri 2 – 1974.

Sida (56): Silent key: John Ahlbom; OH5NZ; Günter Rühr, OH2KT, DL7IM; Jorma Immonen, OH1WF; Jukka Varis, OH7DK; Olavi Kilpinen, OH3QL; Pertti Elonen, OH1POR; Matti Vesalainen, OH6-2021; Erkki Suikki, OH11UP, OH0ES, OH1-688.

Varubörs.

Tidtabell för utgivning av tidningen: 2/2024 postas 9.4.

Sida (57): SRAL:s egenanropspostadress avslutades 2.3.2024.

Baksida: Kontaktuppgifter.

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media