Utbildning

Utbilda dig till radioamatör

För att kunna utöva amatörradiohobbyn i full utsträckning krävs det att man avlägger en behörighetsexamen. Proven för behörighetsexamen övervakas av Transport- och kommunikationsverket Ficora, som också beviljar behörighetsbevisen. Behörighetsexamen är uppdelad i tre examensmoduler:

  • K-modulen, som innehåller radiotrafikmetoder och myndigheternas bestämmelser gällande amatörradioverksamhet och -trafik
  • T1-modulen, som behandlar grunderna i el- och radioteknik
  • T2-modulen, mera djupgående el- och radioteknik

I Finland finns det två behörighetsklasser för radioamatörer: elementärklass och allmän klass. Behörighet för elementär klass uppnår man genom att bli godkänd i k-modulen och T1-modulen. För allmän klass krävs godkända prov i K-modulen och T2-modulen. För behörighet krävs inte längre färdigheter i morsetelegrafi.

Om man vill kan man avlägga alla tre moduler på en gång, eller så två eller bara en modul i taget. Prestationerna gäller hela livet och föråldras inte.

Det krävs studier för att lära sig de saker som krävs för att avlägga examen och komma igång med amatörradioverksamheten.

Kurserna börjar i allmänhet på hösten, men det lönar sig att höra sig för på klubben för närmare information. Också om klubben inte skulle anordna en kurs får man i alla fall hjälp med studierna och svar på sina frågor.

Även om det krävs behörighetsexamen för att bli radioamatör, kan vem som helst hålla kontakter från en amatörradiostation under uppsikt av en radioamatör. Det lönar sig alltså att besöka klubben eller en bekant radioamatör och prova på.

Du hittar omfattande information på svenska om radioamatörexamen, amatörradiobestämmelser samt material för studier för examen på AR-x-portalen. Välj Svenska. Genom att registrera dig kan du också ta ut provtentamina inför det egentliga examensprovet.

Information om utbildning

ARX-examenssystemet (välj Svenska)

Utbildningsmaterial (välj Svenska)

Examinatorer

Amatörradioverksamheten är inte längre enbart telegrafi

En allmän uppfattning är att amatörradioverksamhet är att telegrafera med morsekod. Så är det inte längre. Kravet på telegrafi har försvunnit från bestämmelserna redan för många år sedan såväl i Finland som på annat håll i världen. Telegrafi uppskattas och används fortfarande av många amatörer, men det är alltså inte längre ett krav för radioamatörexamen. Telegrafi är mycket effektiv vid dåliga radiokonditioner. När ett meddelande på telefoni inte längre kan uppfattas går det fortfarande fram genom telegrafi. Telegrafi är i själva verket den första ”digitala” metoden att förmedla meddelanden – vid telegrafi är ett tecken på eller av på samma sätt som det i en dator finns bitar med värdena 1 eller 0.

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media