Hobbyn

Första kontakten på cw.

Amatörradioverksamheten är en mångsidig hobby, som erbjuder något åt var och en.

En radioamatör kan hålla kontakter med andra amatörer runt om i världen. Under kontakten meddelar man sin anropssignal och hur bra den andra amatörradiostationen hörs. Vanligen berättar man också sitt namn och stationens belägenhet. En radioamatörförbindelse kan vara mycket kort eller så kan man samtala en längre tid. Förbindelserna kan hållas genom telefoni, telegrafi, data eller genom att sända bilder.

Radioamatörerna kan själva bygga sin utrustning och antenner. Vid evenemang som Finlands Radioamatörförbund erbjuder och i de lokala klubbarna anordnas antenn- och byggverkstäder.

Med en DX-pedition avses att radioamatörerna åker för att hålla kontakter till länder från vilka det sällan hörs radioamatörer i etern. Utflyktsmålet behöver inte vara avlägset. Radioamatörerna kan uppföra en radiostation till exempel i ett fyrtorn eller på en hög backe. En del håller också kontakter från nationalparker eller naturskyddsområden.

Amatörradiohobbyn kan också kombineras med orientering. Idén med radioorientering (ARDF) är att med hjälp av sin mottagare söka kontrollerna, dvs. radiosändarna, som gömts i terrängen.
Finlands Radioamatörförbund är medlemsförening i Frivilliga räddningstjänsten. Många radioamatörer deltar i räddningstjänstens (Vapepa) övningar och uppdrag.

För att bli radioamatör ska man avlägga en behörighetsexamen. Examen består av delprov eller moduler. Om du vill kan du avlägga fast en modul åt gången. Vilka moduler du ska avlägga beror på vilken radioamatörklass du siktar till. Enklast är det att börja med elementär klass. För den klassen avlägger man K-modulen, som behandlar amatörradiotrafik och bestämmelser, och T1-modulen, som innehåller grunderna i radio- och elteknik.

Ladda ner gratis tidning som presetnerar radioamatörhobbyn (PDF). Svensk sammanfattning i slutet av tidningen.

Välkommen med och pröva på

  • En radioamatör måste avlägga en behörighetsexamen, men även utan examen kan du bekanta dig med hobbyn.
  • Vem som helst kan hålla kontakter från en amatörradiostation under uppsikt av en radioamatör. Sådana sk. second operator-kontakter kan du prova på till exempel vid den lokala radioamatörklubben.
  • Radioorientering
  • Man kan också börja med hobbyn genom att lyssna på radioamatörfrekvenserna som sk. lyssnaramatör. Som medlem i Finlands Radioamatörförbund kan man be om en beteckning för lyssnaramatör. Det är också möjligt att lyssna på radioamatörfrekvenserna utan egen radio via olika mottagare på nätet.
  • WebSDR, lyssna på radioamatörbanden på nätet
Två män klättrar

Hur komma med i hobbyn?

Se lisätietoja tutustumismahdollisuuksista sekä liittymisestä Suomen Radioamatööriliiton jäseneksi. [länk till svensk sida]

Vem som helst kan bli medlem i Finlands Radioamatörförbund. Du behäver inte ha ett behörighetstillstånd eller stationslicens då du ansluter dig. Lue lisää liiton jäseneduista, sivulta löydät myös lomakkeen jäseneksi liittymistä varten. [länk till svensk sida] (-> Bli medlem i SRAL!)

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media