Finlands Radioamatörförbunds kanslibulletin 38/2021 23.10.2021


Denna bulletin blir läst från OH6A söndagen 24.10.2021 kl. 15.00 finsk tid på 3720 kHz +- QRM.

Webbinariet fylldes till sista platsen – mer på kommande
Radioamatööri postas i början av veckan
Förbundets kommande evenemang
Boka jubileumsanropet till ditt förfogande
HF-antenner som tema för presentation i Träskända
OH3AD:s höstmöte i Riihimäki
Tom OH6VDA QRV från Spitsbergen
Brittiska luftvapnets kadetter höll kontakter med amatörer
Tävlingar
Nästa bulletin

Webbinariet fylldes till sista platsen – mer på kommande

Webbinariet som arrangerades av förbundets Marknadsföringsteam var s.a.s. slutsålt då jämnt hundra deltagare anmält sig. Nya riggar och annan apparatur intresserade och en aktiv diskussion hölls. Försäljare Jyrki OH6CS som radioamatörerna känner till väl visade upp nyheter och svarade på frågor.

Ifall du inte kunde delta, finns webbinariet att ses på förbundets Youtubekanal.

Det lönar sig redan att anmäla sig till nästa webbinarium. Den andra dagen i november står buskaktiviteter i tur och den 11 november diskuteras utbildning och kurser under klubbwebbinariet.

Mer information hittas på förbundets webbsidor och FaceBook.

Radioamatööri postas i början av veckan

Det nyaste numret av tidningen Radioamatööri, dvs. nummer åtta, postas till alla medlemmar i början av veckan. På första sidan strålar SOlen – vid toppen av Solfläcksmaximum för sju år sedan. Det jämnt åttiosidiga läspaketet finns redan att laddas ner från medlemssidorna.

Förbundets kommande evenemang

Förbundets Höstmöte ordnas lördagen den 20 november i Hertonäs, Helsingfors. I hybridmötet går det att delta antingen via nätet eller på plats. Elektroniska omröstningen i styrelsevalet inleds på nätet torsdagen den fjärde november och avslutas på onsdagen den 17 november.

Under kvällen den fjärde december samlas vi för att fira i Helsingfors centrum. I Börshuset inväntar bord fyllda av juldelikatesser. Se festinbjudan från det nya numret av Radioamatööri och anmäl dig. Anmälningen öppnas på måndag eftermiddag.

Boka jubileumsanropet till ditt förfogande

Förbundets medlemmar och klubbar har möjligheten att fira förbundets bemärkelsedag genom att använda specialanropen OH100SRAL och OF100SRAL. Boka jubileumsanropet till ditt förfogande och testa hurdan pile-up du får på banden. Anvisningar för att göra en bokning och bokningssituationen i denna stund hittas på förbundets webbsidor.

Bland alla som använt specialanropet lottas varupriser ut i slutet av året.

HF-antennerna som tema för presentation i Träskända

Keski-Uudenmaan Radioamatöörit OH2AP har bjudit in Reino, OH3MA för att prata om HF-antenner, dess antennteori och mätningar.

Månadsmötet i oktober ordnas torsdagen den 28 oktober fr.o.m. kl. 18. I traditionell anda sker samlingen hos Olli, OH2OW, på adressen Torpantie 7, Träskända. Mötet ordnas som hybridmöte.

Mer information från klubbens webbsidor oh2ap.fi

OH3AD:s höstmöte i Riihimäki

Riihimäen Kolmoset, OH3AD ordnar sitt stadgeenliga höstmöte onsdagen 3.11 klockan 18:30. Höstmötets plats är klubbutrymmena på adressen Eprantie 25, Riihimäki. OH3AD önskar alla sina medlemmar välkomna.

Tom OH6VDA QRV från Spitsbergen

Helsingforsaren Tom OH6VDA är QRV fram till slutet av oktober från Spitsbergen med anropet JW6VDA. Tom använder sig av klubbstationen JW5E för sina aktiviteter. Klubbstationen finns i Longyearbyen. På HF sker aktiviteter på SSB och digitala sändarslag.

Under övriga tider är Tom oftast QRV från sitt sommar-QTH i Kauhajoki eller klubben i Grankulla. Han har även stationsanropet LA6VDA i sitt födelseland Norge.

Brittiska luftvapnets kadetter höll kontakter med amatörer

Kadetterna från RAF deltog förra veckoslutet i en med radioamatörerna gemensam kommunikationsövning i Storbritannien. Under Blue Ham 21-2 övningen hölls kontakter mellan militärer och radioamatörer på sex meter, på det frekvensområde som är allokerat till bägge instanser.

Deltagandet uppmuntrades genom att bevilja diplom för olika kontaktmängder, såväl åt kadetterna som åt radioamatörerna.

Tävlingar

Detta veckoslut tävlas SSB-delen av det av britterna och irländarna drivna UK/EI Contest. På tisdagen aktiveras 2,3 GHz under NAC 2,3 GHz.

Nästa vecka står en av tävlingsårets höjdpunkter i tur, nämligen SSB-delen av CQWW. Ca 35 000 stationer väntas samlas på banden. Från de team som redan förhandsanmält aktiviteter kan nämnas bl.a. spanska radioamatörernas expedition till Galapagosöarna med anropet HD8R.

Nästa bulletin

Nästa bulletin blir läst från OH6A om en vecka, söndagen 31.10.2021 kl. 15.00 finsk tid på frekvensen 3720 kHz +- QRM.

Bulletinredaktör: Markku, OH4UI.
Översättning: Patrik, OH6GDX

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media