Finland Radioamatörforbunds kanslibulletin 34/2022, 4.9.2022

Denna bulletin blir läst från OH6A söndagen 4.9.2022 kl. 15.00 på 3720 kHz +- QRM.

INNEHÅLL


Sökande av rättigheter att arrangera höstdagarna och höstmötet 2022
Medlemmarnas petitioner till höstmötet
Sökande av rättigheter att arrangera förbundets sommarläger år 2023 och 2024
Anmälan till Polar 2022 lägret har öppnat
Radioamatööri 06/2022 utkommer nästa vecka
Finland på medaljplatser i VM-tävlingarna i radioorientering
Keski-Uudenmaan Radioamatöörit arrangerar en radioamatörkurs som när-/distansstudier
MPK:s radioamatörkurs som distanskurs
Silent Key
Tävlings- och DX-nyheter
Nästa bulletin

Sökande av rättigheter att arrangera höstdagarna och höstmötet 2022

Förbundets stadgeenliga höstmöte hålls lördagen 19.11.2022. För evenemanget söks en arrangör bland medlemsklubbarna. Det finns möjlighet att arrangera Höstdagar kring Höstmötet. Under dessa dagar hålls presentationer och träffar och eventuellt lopptorg. Programmet kan fritt fastställas av arrangören.

Ansökningarna om rättigheterna att arrangera Höstmötet eller Höstdagarna sänds till adressen toimisto snabela sral punkt fi eller levereras till Förbundets kansli. Sista ansökningsdag är 19.9.2022.

Medlemmarnas petitioner till höstmötet

Medlemmarna kan göra petitioner till höstmötet år 2022, dessa bes sändas skriftligt jämte motiveringar och underteckningar t.o.m. den 15.9.2022. Petitionen ska minst undertecknas av tio medlemmar. Petitionerna sänds till styrelsen på adressen hallitus snabela sral punkt fi eller levereras till Förbundets kansli.

Sökande av rättigheter att arrangera förbundets sommarläger år 2023 och 2024

Är er klubb intresserad av att ordna Förbundets sommarläger? Nu söks arrangörer för Förbundets sommarläger år 2023 och 2024. Intresserade klubbar ombeds sända Förbundets styrelse en skriftlig ansökan, ur vilken framgår lägerplats, tidpunkt, uppskattning över kostnader och därtill ges en utredning över den arrangerande klubbens eller de arrangerande klubbarnas förutsättningar att sköta uppdraget.

Ansökningarna i fråga om arrangörsrättigheterna sänds till adressen toimisto snabela sral punkt fi eller levereras till Förbundets kansli. Sista ansökningsdag för sommarlägren är 31.10.2022.

Anmälan till Polar 2022 lägret har öppnat

Förbundets ungdomsteam och Lounais-Suomen Partiopiiri ordnar i samarbete ett POLAR-läger för unga i Leirisalo, Kimitoön 14-16.10.2022. Lägrets tema är JOTA-JOTI och på lägret finns möjlighet att stifta bekantskap med olika formera av radioamatör- och scoutverksamheter. Lägret riktar sig i första hand till 15-28 åriga unga ungdomsmedlemmar i SRAL och personer i samma ålder som har intresse av radioamatör- eller radioscoutverksamhet. Det går även att komma som dagsbesökare till lägret. Mer information och frågor till adressen nuoriso snabela sral punkt fi.

Anmälningen är öppen fram till 30.9. Välkomna på läger!

Mer information och anmälningsblankett finns på Förbundets ungdomssidor sral.fi/nuoriso.

Radioamatööri 6/2022 publiceras nästa veckan

Nästa nummer av tidningen Radioamatööri postas inkommande vecka.

Du kommer väl ihåg att du genom att svara på enkäten på Förbundets webbsidor även kan prenumerera på tidningen Radioamatööri även i digitalt format eller istället för en tryckt tidning enbart i digitalt format.

Finland på medaljplatser i VM-tävlingarna i radioorientering

VM-tävlingarna i radioorientering ordnades 28.8-3.9 i Bulgarien. Keijo Lehtosaari, OH2ETM, vann världsmästerskapssilver i 2m tävlingarna under VM i radioorientering. Detta är genom tiderna Finlands första medalj i världsmästerskapen i radioorientering.

Lagguld i 2m lagtävlingen i M50 serien vanns av ett lag som består av Keijo Lehtosaari OH2ETM, Kimmo Lehtosaari OH2JKU och Eero Kyllönen OH2BTG.

Mer information om tävlingarna hittas på webbsidan ardf2022.eu.

Keski-Uudenmaan Radioamatöörit arrangerar en radioamatörkurs som när-/distansstudier

Keski-Uudenmaan Radioamatöörit OH2AP ordnar en kurs som preparerar inför radioamatörexamen genom en distans-/närkurs som startar 13.9. Platsen för närstudier är i Träskända. Under kursen skapas förtrogenhet med behörighetsexamen för elementärklass och i slutet av kursen finns möjlighet att delta i behörighetsexamen.

Mer information från klubbens webbsidor oh2ap.fi och per e-post oh2ap snabela sral punkt fi.

MPK:s radioamatörkurs som distanskurs

MPK ordnar en radioamatörkurs som distanskurs under tiden 21.9 – 16.11.2022. Det går att anmäla sig till kursen fram till 7.9.

Mer information om kursen från MPK:s utbildningskalender på adressen mpk.koulutuskalenteri.fi.

Silent key

Vi har nåtts av budet att vår radioamatörkollega Ilmari Kivelä, OH2BBV lämnat oss. Vi hedrar Ilmaris minne med en stunds tystnad.

Tävlings- och DX-nyheter

Inkommande onsdag 7.9 ordnas första inhemska FT8-tävlingen kl. 18-19 finsk tid. Tävlingsreglerna och anvisningarna för användning av WSJT-X hittar du på Förbundets webbsidor. Utifrån erfarenheterna i testtävlingarna ordnas år 2023 en serie FT8-tävlingar, vars innehåll och övriga detaljer uppgörs i slutet av detta år.

WW Digi Contest som tävlades förra veckoslutet samlade åter en stor deltagarskara. Av OH-stationerna gjorde OG4W bästa resultat med nästan 1000 QSO:n, vilket enligt preliminära uppgifter räcker till en placering inom Top 10 i världen.

I fråga om DX-peditioner är Solomonöarna (H44MS) och Timor-Leste (4W/JH2EUC) aktiva ungefär en vecka till. Patrick FO5QS har flyttat från Franska Polynesien till Marquesas Island för ett par veckor sedan och har hörts om mornarna finsk tid i synnerhet på 30 meters bandet. Harald DF2WO kommer i början av inkommande vecka att vara QRV från Burkina Faso med anropet XT2AW och kommer att vara i landet fram till 18.9.

Nästa bulletin

Nästa bulletin blir läst från OH6A söndagen 11.9.2022 kl. 15.00 finsk tid på 3720 kHZ +-QRM.

Bulletinen sammanställdes av: Ronja Iso-Heiko.
Översättning: Patrik Willför, OH6GDX

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media