Kanslibulletin 34/2017

Kanslibulletin på svenska läses på söndagar.
Kanslibulletin på svenska läses på söndagar klockan 15.00 finsk tid på frekvensen 3720 kHz (+/- QRM) LSB med anropsignalen OH6A.

 
Kanslibulletin 34/2017, 14.10.2017
INNEHÅLL
* Kom och lyssna på en presentation om satelliten Aalto 1 *
* Förhandsanmälning till Höstdagarnas evenemang *
* Inkvartering på höstdagarna *
* Radio Hami dag 19.11 *
* SAC SSB landskamp 14-15.10 *
* Klubbarna meddelar *
* OBS alla klubbar som handhar repeatrar *
* Nya OHFF-objekt *
* Höstens radioamatörkurser *
* Temanummer i december *
* Radioorienteringsövningar 21.10 *
* Tävlingsnyheter *
* B5/OH1JD QRV efter bulletinen *
* Nästa bulletin *
 
* Kom och lyssna på en presentation om satelliten Aalto 1 *
På förbundets kansli hålls öppet hus torsdagen 26.10.2017 kl. 17.00-20.00. Tatu, OH2EAT berättar om satelliten Aalto 1. Du kan även stifta bekantskap med Förbundets kansli och sköta dina kansliärenden. Diskussioner samt kaffe med dopp. Kansliets adress är Krämarbackastigen 9, Helsingfors.
Välkommen!
 
* Förhandsanmälning till Höstdagarnas evenemang *
Finlands Radioamatörförbunds höstdagar arrangeras 17-18.11.2017 i Tammerfors. Arrangör är Tampereen Radioamatöörit ry, OH3NE.
Till följande evenemang under Höstdagarna krävs förhandsanmälan: fredagen 17.11 ordnas en exkursion till FRK:s logistikcentral Kalkku; traditionell Ham Dinner på lördag kväll och lunchen på lördagen. Förhandsanmälningar görs t.o.m. 27.10 via OH3NE:s webbsidor.
Även till själva Höstdagarna kan anmälan göras på förhand t.o.m. 10.11 via OH3NE:s webbsidor.
 
* Inkvartering på höstdagarna *
Från hotellet Scandic City har en övernattningskvot reserverats för tiden 17-19.11.2017. Var och en bokar sina rum själv direkt från hotellet genom att använda bokningskoden RADIO161117. Bokningarna bör göras t.o.m. 3.11.2017. Priserna och hotellets kontaktuppgifter hittas i novembernumret av tidningen Radioamatööri.
 
* Radio Hami dag 19.11 *
Radio Hamis öppna workshop ordnas under höstdagsveckoslutet söndagen 19.11. Platsen är Hervantaenheten av Tampereen seudun ammattioppilaitos Tredu. Adressen är Hepolamminkatu 10 (S-huset), Hervanta, Tammerfors.
Dagens program

  • 9.00 Välkomst och dagens agenda.
  • 9.30 Uppvisande av teknikkedja från studion till sändaren.
  • 10.30 Programidéer. I sammanhanget även lunch t.ex. i form av beställda pizzor.
  • 12.00 Ett radioprogram görs tillsammans från början till slut. Tankar om tema, prat, editering, ljudeffekter, program klipps och görs sändningsklart. Samtidigt dryftas hur detta kan göras hemma utan en superstudio. Det går nämligen att åstadkomma mirakel med smarttelefoner.
  • Även alternativt program kan erbjudas enligt de anmäldas önskemål.
  • 14.00 Gemensam diskussion om det forna och det kommande. Vad bör förbättras jämfört med aktiviteten under tidigare läger.
  • 14.45 Sammandrag och avslutande av dagen. Planering av följande utförandeskeden.

 
För natten mellan Höstdagslördagen och Radio Hami söndagen kan budgetklass inkvartering ordnas i Hervanta. På grund av inkvartering och andra praktiska ärenden önskas anmälningar t.o.m. 3.11. Anmälningsblanketten
 
* SAC SSB landskamp 14-15.10 *
Phonedelen av Scandinavian Activity Contest hålls på 80-10 meters banden detta veckoslut 14-15.10.2017. Tävlingen började idag lördag 15.10 kl. 1200 UTC och avslutas i morgon, söndag 16.10 kl. 1159 UTC.
Kom med och samla en fin landskampspoängpott åt Finland. Även ett par timmars aktivitet hjälper!
Tävlingsreglerna finns på adressen http://www.sactest.net. Du kommer väl i synnerhet ihåg de nämnda nya frekvensområdesrekommendationerna och att loggen skall sändas in snabbt! Välkomna med!
 
* Klubbarna meddelar *
 
Puula siklöjefestival
Puulan Radio Club firar sin traditionella siklöjefestival i Puula från lördagen 14.10 till söndagen 22.10.2017. På programmet finns trevlig samvaro, radiokontakter, bastueldning samt tillredning av siklöjor på många sätt. Stationerna OH4O och OH4ACD är i gång.
 
OH2AP oktober månadsmöte
Keski-Uudenmaan Radioamatöörit ry, OH2AP, håller sitt månadsmöte torsdagen 26.10.2017 kl. 18.00. Adressen är Torpantie 7, Träskända. Temat är kommunikationsverksamheten inom Vapepa samt stiftande av bekantskap med Vapepas kommunikationsutrustning och -verksamhet. Samtidigt dryftas hur klubben kunde stöda denna verksamhet lokalt.
Jouni, OH2JIU kommer att berätta om temat. Han utreder hur kommunikationsverksamheten i Vapepa har förverkligats och med hurdana resurser den fungerar nu i Mellannyland och en hurdan insats klubben kunde ge för detta. Det finns att göra såväl i verksamheten under alarmen som i underhåll och reparation av utrustning.
 
* OBS alla klubbar som handhar repeatrar *
Ni känner säkert till att alla aktuella uppgifter för repeatrarna i Finland finns på adressen: http://automatic.sral.fi.
Om det förekommer avvikelser i uppgifterna, kan de enkelt korrigeras av respektive stations föreståndare eller radioamatör som har hand om stationen på samma websida.
Ifall egna lösenord har tappats eller saknas, tag kontakt med förbundets repeaterkoordinator på emejladressen: repeater snabela sral punkt f i.
Ifall ni planerar en ny eller modifierar en gammal repeater eller har funderingar om den, då hjälper repeaterkoordinatorn och ger handledning i mån av möjlighet. Kontaktadressen är repeater snabela sral punkt fi.
 
 
* Nya OHFF-objekt *
OHFF har fått 153 nya objekt runtom Finland: Från Ingå till Enare, Vasa till östgränsen. Helhetsmängden är nu 383 objekt. Huvudstadsregionen fick flera nya objekt, Österbotten kompletterades kraftigt. Mer information fås från adressen https://ohff44.wordpress.com/.
Tips och önskemål om nya områden kan sändas till Timo, OH7JHA, per e-post, egenanrop fungerar.
 
* Höstens radioamatörkurser *
Kurs i elementär klass börjar i Lahtis 24.10.2017 kl. 18.00
Lahden Radioamatöörikerho ry, OH3AC, ordnar i samarbete med MPK en kurs i elementär klass, som börjar nästa tisdag 24.10.2017 kl. 18.00 på Gamla Radiostationen. Redan 17 personer har anmält sig till kursen, så eftersom bara 25 första ryms med, skynda dig att anmäla dig.
Anmälningar via MPK:s utbildningskalender eller per e-post oh3ac snabela oh3ac punkt f i.
 
Polyteknikkojen Radiokerho, OH2TI, ordnar en radioamatörkurs i Otnäs, Esbo 31.10-23.11 under tisdagar och torsdagar kl. 18.00-21.00. Platsen är Otsvängen 18A, Esbo. Förhandsuppgifter: gymnasiets elfysik eller motsvarande. För medlemmar i PRK:s eller Aalto-yliopistos studentkårer är kursen gratis, för övriga kostar kursen 10 €. Mer information från kursens webbsidor på adressen prk.ayy.fi/kurssi.
 
* Temanummer i december *
Temat för decembernumret av tidningen Radioamatööri är QRP. Allehanda artiklar från bygginstruktioner till expeditioner förverkligade med låg effekt och erfarenheter om att köra QRP är välkomna. Även bilder av QRP-anläggningar och t.ex. utflyktsstationer tas gärna emot. Materialdagen för decembertidningen är 20.11.2017. Välkomna med att göra temanumret.
 
* Radioorienteringsövningar 21.10 *
Lördagen 21.10. anordnas en 80 meters sprintövning samt en 2 meters övning. Övningarna går av stapeln i Esbo. Samling på adressen Jouppisvägen 3, på parkeringsplatsen.
Man kan parkera på husbolagets platser, då vägkanten har parkeringsförbud. Efter övningen bjuds det på bastu samt tilltugg. Tilläggsinfo på adressen http://ardf.pp.fi/.
 
* Tävlingsnyheter *
Detta veckoslut tävlas phonedelen av SAC, Makrothen RTTY Contest, Oceania DX Contest, QRP ARCI Fall QSO Party, FISTS Fall Unlimited Sprint, PODXS 070 Club 160m Great Pumpkin Sprint och Asia-Pacific Fall Sprint.
Nästa tisdag, 17.10 står NAC 1,3 GHz i tur och nästa torsdag 19.10 NAC 70 MHz.
Nästa veckoslut tävlas JARTS WW RTTY Contest, 10-10 International Fall Contest, RCB XYL Test, Stew Perry Topband Challenge, Worked All Germany Contest och Feld Hell Sprint.
 
* B5/OH1JD QRV efter bulletinen *
B5/OH1JD är QRV under SAC detta veckoslut. OH-stationer lyssnas till genast efter bulletinen på 14267 kHz +- QRM.
 
* Nästa finskspråkiga bulletin blir läst av scouter *
Nästa svenskspråkiga bulletin sänds från OH6A i Vasa om en vecka, söndagen 22 oktober kl. 15.00 finsk tid på 3720 kHz +- QRM.
Den finskspråkiga bulletinen sänds lördagen 21 oktober kl 15.00 finsk tid på de sedvanliga bulletinfrekvenserna. På 80 meter blir bulletinen läst från JOTA-stationen i Mieslahti, Paltamo med anropet OF8SUF. Scouterna läser bulletinen och och tar emot kvitteringar som second operatörer. På 40 meter blir bulletinen läst från OH2K i Grankulla.
Bulletinredaktör: Annika Salmenlinna, OH2HSJ

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media