Kanslibulletin 33/2017

Kanslibulletin på svenska läses på söndagar.
Kanslibulletin på svenska läses på söndagar klockan 15.00 finsk tid på frekvensen 3720 kHz (+/- QRM) LSB med anropsignalen OH6A.

Kanslibulletin 33/2017,  7.10.2017
INNEHÅLL
* Öppet hus på förbundets kansli *
* Förhandsanmälning till Höstdagarnas evenemang *
* Inkvartering på höstdagarna *
* Radio Hami dagen 19.11 *
* Silent Key *
* SAC SSB-landskampen 14. – 15.10. *
* Klubbarna meddelar *
* OBS alla klubbar som har repeaters *
* Höstens radioamatörkurser *
* Följande temanummer av tidningen Radioamatööri *
* Radioorienteringsövningar 21.10. *
* Eric Tigerstedt föreläsning 14.10. i Kouvola *
* Tävlingsnyheter *
* Nästa bulletin *
* Öppet hus på förbundets kansli *
Man har öppet hus på förbundets kansli torsdagen 26.10.2017 kl. 17.00 – 20.00.
Tatu, OH2EAT, berättar om Aalto 1-satelliten. Du kan även bekanta dig med kansliet och sköta dina kansliärenden på samma gång. Trevlig samvaro, kaffe och bulla. Adressen är Kaupinmäenpolku 9. Välkommen.
* Förhandsanmälning till Höstdagarnas evenemang *
Finlands Radioamatörförbunds höstdagar arrangeras 18.11.2017 i Tammerfors. Arrangör är Tampereen Radioamatöörit ry, OH3NE. Evenemangsplatsen är Tampereen seudun ammattiopisto Tredus enhet i Hervanta, vid adressen Hepolamminkatu 10, A-byggnaden, Tammerfors.
Till en del av evenemangen under Höstdagarna är det förhandsanmälan, och av dessa görs samtliga via OH3NE:s webbsidor. Dessa är exkursionen till FRK:s logistikcentral i Kalkku 17.11., den traditionella Ham Dinnern samt lunchen på lördagen. Förhandsanmälan tom den 27.10. till OH3NE:s webbsidor.
* Inkvartering på Höstdagarna *
Från hotellet Scandic City har en övernattningskvot reserverats för tiden 17-19.11.2017. Var och en bokar sina rum själv direkt från hotellet genom att använda bokningskoden RADIO161117. Bokningarna bör göras t.o.m. 3.11.2017. Bokningarna kan göras per e-post eller telefon. Priserna och hotellets kontaktuppgifter hittas på OH3NE:s webbsidor.
Mer information om Höstdagarna, dess program samt anmälningsblankett finns på OH3NE:s webbsidor. Uppgifterna publiceras även i oktobernumret av tidningen Radioamatööri.
* Radio Hami dag 19.11 *
Radio Hamis öppna workshop ordnas under höstdagsveckoslutet söndagen 19.11. Platsen är Hervantaenheten av Tampereen seudun ammattioppilaitos Tredu. Adressen är Hepolamminkatu 10 (S-huset), Hervanta, Tammerfors.
Evenemanget riktar sig in på en eventuell återkomst av Radio Hami på FM-bandet under nästa sommarläger i Nurmes. I workshopen önskas särskilt nya intresserade redaktörer och andra görare. Även gamla rävar är välkomna, men programmet fokuserar på att instruera nykomlingarna.
Program erjuds om såväl teknik som personer intresserade av redaktörskap. Vi studerar hemligheterna för radioredaktörskap ur såväl studioarbets- som egentligt redaktörskapsperspektiv. På plats finns full studioutrustning, med vilket man bl.a. kan göra ett färdigt radioprogram och lagra det.
Med tanke på tekniken finns det möjlighet att på plats även bygga upp en hel Radio Hami sändarkedja, så att justeringar kan testas och dryftas. Inget FM-tillstånd finns i november, så effekten körs ut i konstbelastning.
För natten mellan Höstdagslördagen och Radio Hami söndagen kan budgetklass inkvartering ordnas i Hervanta.
På grund av inkvartering och andra praktiska ärenden önskas anmälningar t.o.m. 3.11 (ifall du behöver logi, anmäl dig hellre för tidigt än för sent, så att logi kan ordnas). En länk till anmälningsblanketten finns på förbundets webbsidor.
* Silent Key *
Förbundets kansli har måtts av budet att vår amatörbroder Raimo Grönroos, OH2BRO, har lämnat oss.
Vi hedrar Raimos minne med en stumds tystnad.
* SAC SSB-landskampen 14. – 15.10. *
Scandinavian Activity Contestens fonidel utkämpas på 80 – 10 meters banden nästa veckoslut 14. – 15.10.2017. Tävlingen börjar lördagen 14.10. kl. 1200 UTC och avslutas på söndagen 15.10. kl. 1159 UTC.
Kom med och hjälp till med att uppnå en fin landskampsseger för Finland. Även några timmars insats har betydelse.
Tävlingens regler hittar du på adressen: http://www.sactest.net. Kom i håg att obsera de nya frekvensrekommendationerna samt snabb inlämning av loggarna. Välkommen med.
* Klubbarna meddelar *
Puula siklöjefestival
Puulan Radio Club firar sin traditionella siklöjefestival i Puula från lördagen 14.10 till söndagen 22.10.2017.
På programmet finns trevlig samvaro, radiokontakter, bastueldning samt tillredning av siklöjor på många sätt.
Stationerna OH4O och OH4ACD är i gång.
* OBS alla klubbar som har repeaters *
Ni känner säkert till att alla aktuella uppgifter för repeatrarna i Finland finns på adressen: http://automatic.sral.fi.
Om det förekommer avvikelser i uppgifterna, kan de enkelt korrigeras av respektive stations föreståndare eller radioamatör som har hand om stationen på samma websida.
Ifall egna lösenord har tappats eller saknas, tag kontakt med förbundets repeaterkoordinator på emejladressen: repeater snabela sral punkt f i.
Ifall ni planerar en ny eller modifierar en gammal repeater eller har funderingar om den, då hjälper repeaterkoordinatorn och ger handledning i mån av möjlighet. Kontaktadressen är repeater snabela sral punkt f i.
* Höstens radioamatörkurser *
Lahden Radioamatöörikerho ry, OH3AC, ordnas höstens kurs i elementär klass tillsammans med MPK med början tisdagen 24.10.2017. Anmälningar till adressen oh3ac snabela oh3ac punkt f i.
Polyteknikkojen Radiokerho, OH2TI, ordnar en radioamatörkurs i Otnäs, Esbo 31.10-23.11 under tisdagar och torsdagar kl. 18.00-21.00. Platsen är Otsvängen 18A, Esbo. Förhandsuppgifter: gymnasiets elfysik eller motsvarande. För medlemmar i PRK:s eller Aalto-yliopistos studentkårer är kursen gratis, för övriga kostar kursen 10 €. Mer information från kursens webbsidor på adressen prk.ayy.fi/kurssi.
Hälsningar från Wahren-opisto i Forssa.
Deras radioamatörkurs har pågått i två kvällar med resultatet att åtta deltagare avlagt godkännt K-modulen och en T1-modul. Samtliga deltagare har lovat att ändå gå kursen ut.
* Följande tematummer av tidningen Radioamatööri *
Detta år utkommer ännu två tidningar, vilka bägge ska vara temanummer. Bägge teman baserar sig på önskemål från läsarna.
Byggande och felsökning i november
Skulle just du ha något att skriva om felsökning eller byggande? Kom med och delta i skrivandet av novembernumret. Artiklar, tips och bilder tas mer är gärna emot. Deadline för materialet är 9.10.2017.
QRP i december
Temat för tidningen i december är QRP. Allehanda skrivelser om byggnadstekniska instruktioner till peditioner förverkligade med låg effekt eller test att hålla kontakter med låg effekt är välkomna. Även bilder på QRP-anläggningar och t.ex. utflyktsstationer tas gärna emot. Materialdeadline för decembertidningen är 20.11.2017.
Kom med och strukturera temanumren!
* Radioorienteringstävlingar 21.10.  *
Lördagen 21.10. anordnas en 80 meters sprintövning samt en 2 meters övning. Övningarna går av stapeln i Esbo. Samling på adressen Jouppisvägen 3, på parkeringsplatsen. Man kan parkera på husbolagets platser, då vägkanten har parkeringsförbud. Efter övningen bjuds det på bastu samt tilltugg. Tilläggsinfo på adressen http://ardf.pp.fi/.
* Eric Tigerstedt föreläsning 14.10. i Kouvola *
Föreläsningen hålls på lördagen 14.10. kl. 11.00 – 14.00 i Kouvola-huset. Adressen är Varuskuntakatu 11, Kouvola.
Dagens program
kl. 11.00    Tillställningen öppnas
kl. 11.15    Sakari Viinikainen: Elimäki geniets korta liv – Eric Tigerstedt 1887 – 1925
kl. 12.00    Kaffepaus
kl. 12.30    Pekka Ketonen: Milstolpar i elbranchen, uppfinnarna Volta, Tesla och Tigerstedt
kl. 13.15    En DVD-föreställning ”Eric Tigerstedt – Finlands Edison”
Evenemanget är öppet för allmänheten, ingen inträdesavgift.
Miljö-, Radio- och Militärmuseerna på andra sidan vägen är öppna kl. 14.00 – 16.00. Välkommen
* Tävlingsnyheter *
Detta veckoslut tävlas ARRL EME Contest, GTC CW Cup, TRC DX Contest, Oceania DX Contest, Russian WW Digital Contest, SKCC Weekend Sprintathon, International HELL-Contest, FISTS Fall Slow Speed Sprint, WAB HF Phone, RSGB DX Contest samt UBA ON Contest.
Nästa tisdag 10.10.  körs NAC 432 MHz och nästa torsdag 12.10. NAC 50 MHz.
Nästa veckoslut tävlas SAC fonidelen, Makrothen RTTY Contest, Oceania DX Contest, QRP ARCI Fall QSO Party, FISTS Fall Unlimited Sprint, PODXS 070 Club 160m Great Pumpkin Sprint samt Asia-Pacific Fall Sprint.
* Nästa bulletin *
Nästa bulletin sänds från OH6A i Vasa om en vecka, söndagen den 15 oktober, kl. 15.00 finsk tid på 3720 kHz +- QRM.
 
Bulletinredaktör: Annika Salmenlinna, OH2HSJ
Översättare: Teppo Meriluoto, OH6GSB

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media