RADIO MÄRKET ANROPAR!

Vesi pyyhkii Märketin yli.
Märket är det enda ”DX-land” med vilket man kan ha radio kontakt, även om landetär helt täckt med vatten, en kategori speciell som sådan.

HALLÅ VÄRLDEN! – RADIO MÄRKET ANROPAR!

När radio Märkets röst hörs i etern är det alltid fråga om ett festligt tillfälle. Världens amatörradiocommunity på 2 miljoner radioamatörer vänder sina antenner mot denna lilla kobbe mitt i Ålands hav.  I radioetern blir det en väldig massa radiosignaler kors och tvärs när tusentals radioamatörer försöker få kontakt med Märket. Varför sådant internationellt intresse för lilla Märket?
 
Märket har samma landstatus som t.ex. Vatikanstaten, och båda är viktiga samlingsobjekt för världens alla radioamatörer. Från Märket pratar ”radiopåvarna” genom radion till folkmassorna runt i världen ungefär som Påven till folkmassorna på Petersplatsen i Rom. På många olika språk och sätt att kommunicera blir världens radioamatörer glada när de lyckas få en kontakt till detta rara radioland.
 

Henri asentaa antennia.
På fyrens tak finns en stationär FORCE-12 XR6 antenn som täcker sex band. För de lägre banden är det rikligt med utrymme för tråd antenner.
OJ0MR-kortti.
OJ0MR (MR står för Market Reef) var den första radioamatöraktiviteten på Märket (1969). OJ0MR QSL kortet är ett samlarobjekt.

ARRL (American Radio Relay League, är riksorganisationen för alla radioamatörer i USA) uppmärksammade år 1969 att det var något speciellt med Märket och gav den en unik status som eget ”radioland”. Finska Post- och telestyrelsen gav sedan detta radioland en egen landskod. ”OJ0” och dess status som radioland hade fötts. Eftersom Märket styrs från Finland och den är belägen i Ålands hav mellan självständiga Åland och Sverige får Märket denna särskilda status som eget radioland.

Märket är fortfarande ett radioamatörernas ”mekka” och Finska Fyrsällskapet stödjer radioamatörerna i deras verksamhet genom att erbjuda en möjlighet att vistas och bo i Märkets fyr. Snart (2019) kommer radioaktivitet från Märket fira sitt 50 års jubileeum!

Majakanvartija puhuu mikrofoniin.
Fyrvaktaren Kee Eriksson , OJ0MA gjorde Märket känt när han körde DX dagligen från fyren.

MÄRKET RADIOHISTORIA

För länge sedan var enda kommunikationen med yttre världen via marin VHF radio till Enskärs kustbevakningsstation en bit bort på en grannkobbe. När sedan Märket fick status som radioland 1969 utökades kontaktnätet via kortvågsradio till att vara världsomspännande genom anropssignalen OJ0MR.  En utav fyrvaktarna Karl-Erik Eriksson (Kee) skrev prov för amatörradiolicens och fick senare anropssignalen OJ0MA. Genom Kees kontakter runt jorden via radio anordnades en internationell expedition till Märket där flera radioamatörer från USA, Japan, Sydamerika och förståss Europa deltog.

Trots att det har hållits radioförbindelser till en miljon radioamatörer runt om i världen från Märket är Märket fortfarande ett rart radioland för många radioamatörer att få kontakt med. En möjlighet för en enskild radioamatör att åka till Märket och ha radioförbindelser med resten av världen är nu möjligt och är ungefär som att få ha huvudrollen i en musikal på Broadway för en radioamatör!

Radioamatöörit laivan kannella.
Många internationella grupper besöker Märket årligen. Här den belgiska gruppen (OJ0V), som besökt Märket flera gånger.
Martti ja Juha radioamatööriasemalla.
Fyrens radiorum är stort nog så att två stationer kan operera samtidigt.Det finns även utrymme för fyra sovplatser. På bilden operatörerna Martti, OH2BH och Juha, OH9MM.

 ÖNSKAR DU ÅKA TILL MÄRKET?

Märkets fyr är bemannad av Finska Fyrsällskapet varje år mellan maj till oktober. Finska fyrsällskapet har dörrarna öppna för radioamatörer oavsett om du kommer nära ifrån eller från fjärran. Det finns även möjlighet under sommarmånaderna att ta en dagstur till Märket från Åland.

Seriösa DX-peditioner behöver göra särskilda överenskommelser med Fyrsälsskapet där man också tar hänsyn till övriga aktiviteter i fyren. Korta besök med några få personer går att ordna i ett särskilt rum ämnat för radioaktivitet där man har möjlighet att bo 3-4 personer och använda de fasta antenner som finns på plats på fyren. Du kan ta kontakt med Finska fyrsällskapets kontaktperson för amatörradiofrågor, Pasi Bergman OH3WS/OJ0W eller ta kontakt gällande tekniska frågor med Henri Olander, OH3JR/OJ0JR eller Martti Laine, OH2BH/OH0BH.
 
Texten: Martti Laine, OH2BH

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media