MÄRKET RADIO KUTSUU

Vesi pyyhkii Märketin yli.
Märket on ainoa radioamatöörimaa johon voi pitää radioyhteyden vaikka ”maa” onkin kokonaan veden peittämä. On sellaisenaakin omassa luokassaan.

HALOO MAAILMA – MARKET RADIO KUTSUU

Kun Märket Radion ääni kuuluu radioaalloilla on kyseessä aina juhlahetki. Maailman 2-miljoonainen radioamatööriyhteisö kääntää antenninsa kohti tätä eksoottista luotoa Ahvenanmerellä. Radioaalloilla on sunnaton signaalien sekamelska kun tuhannet ja taas tuhannet tavoittelevat radioyhteyttä Märketille. Miksi ihmeessä koko radiomaailman huomio kohdistuu Märket-luotoon?
 
Märketillä on sama maastatus kun Vatikaanilla ja molemmat ovat tärkeitä keräilykohteita. Märketilläkin ”radiopaavit” puhuvat radiossa kansanjoukolle, kuten paavi Pyhän Pietarin aukiolla. Monella kielellä ja monella lähetysmuodolla – yhteyden saatuaan joukot sulkevat radionsa hymy huulillaan. Yhteys radiomaailman pyhättöön on syntynyt.

Henri asentaa antennia.
Majakan katolla on pysyvästi Force-12 XR6 antenni kattaen kuusi radioaluetta. Alabandien langoille on myös hyvät sijoituspaikat. Mastossa ihmemies Henri, OH3JR.
OJ0MR-kortti.
OJ0MR (MR=Market Reef) oli ensimmäinen radioaktiviteetti Märketiltä (1969). OJ0MR-kortti on jo nyt keräilyharvinaisuus.

Vuonna 1969 radioamatöörien kattojärjestö USA:ssa (ARRL), huomioi Märketin ainutlaatuisuuden ja antoi sille oman maastatuksen – Suomen Viestintävirasto seurasi päätöstä antaen sille oman maakoodin. OJ0-maa ja sen status oli syntynyt. Märketin hallinnointi Suomesta käsin ja sen sijainti Ahvenanmaan itsehallintoalueen takana muodostivat sille erikois-statuksen. Silloiset kuntarajan epäselvyydet tukivat asiaa.

Märket on edelleen radioamatöörien mekka ja Suomen Majakkaseura pyrkii tukemaan radioamatöörejä oman toimintansa ja kapasiteettinsa puitteissa. Yhteistyöllä on vankat perinteet. Pian (2019) Märket-radiovaltiokin viettää 50-vuotisjuhlaansa.

Majakanvartija puhuu mikrofoniin.
Majakanvartija Kee Eriksson, OJ0MA räjäytti pankin kun Märket Radio kuului etterissa päivittäin kakkialla maailmassa.

MÄRKET RADIOHISTORIAA

Itse perinteinen yhteys ulkomaailmaan saatiin aikaan VHF meriradiolla läheiseen Enskärin merivartioasemaan. Radioamatöörien maastatuksen (1969- OJ0MR) myötä yhteydet laajenivat sekä Suomen että Ruotsin suuntaan (VHF) kun taas HF radioaalloilla saavutettiin maailmanlaajuinen yhteysverkko. Kymmenet radioamatööriretkikunnat saapuivat Märketiile kaikkialta maailmasta; Japanista, USA:sta, Etelä-Amerikasta ja tietysti Euroopasta. Historiallinen tapahtuma oli kun majakanvartija Karl-Erik Eriksson (Kee) suoritti radioamatööritutkinnon ja hänen vakituinen Märket- asemansa, OJ0MA, oli tavoitettavissa radioaalloilla säännöllisesti.

Vaikka radioyhteyksiä on Märketiltä pidetty yli miljoonaan radioamatööriin on Märket edelleen kaikkien tavoittelema yhteyskohde ja tietysti monien matkahaaveiden täyttymys. Mahdollisuus pitää henkilökohtaisesti radioyhteyksiä Märketiltä on verrattavissa tähtirooliin Broadwayllä.

Radioamatöörit laivan kannella.
Monet kansainväliset ryhmät saapuvat Märketille vuosittain. Tässä belgialaisryhmä (OJ0V), joka on tehnyt Märketille jo useita retkiä.

TOIVIOMATKA MÄRKETILLE – SINÄKÖ?

Martti ja Juha radioamatööriasemalla.
Märketin radiohuone on tilava ja kaksikin asemaa pystyy operoimaan samanaikaisesti. Operaattoreille on neljä maukkupaikkaa. Kuvassa radistit Martti, OH2BH ja Juha, OH9MM.

Märket-majakka on miehitetty vuosittain toukokuusta lokakuuhun. Suomen Majakkaseura avaa edelleen majakan ovet radioamatööreille läheltä ja kaukaa. Voit käydä majakalla päiväkäynnillä viikottain (lauantai).

Vakavamieliset DX-retket (DX-peditionit) on syytä sopia erillisinä projekteina huomioiden muut majakalla tapahtuvat aktiviteetit. Lyhyet, muutamien henkilöiden vierailut pystytään järjestämään radioamatöörien operointitilojen ja kiinteiden antennien tukemana. Olemassa olevat tilat huomioiden, on radioamatöörien optimi retkikunnan koko 3-4 henkilöä. Voit kertoa matkatoiveistasi Suomen Majakkaseuran radioamatöörien yhteyshenkilölle; Pasi Bergman, OH3WS/OJ0W tai tiedustella teknisistä yksityiskohdista; Henri Olander, OH3JR/OJ0JR ja Martti Laine, OH2BH/OJ0BH.

Teksti: Martti Laine, OH2BH

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media