Harrastus

MARKET RADIO KUTSUU – RADIO MÄRKET ANROPAR!

 

Vesi pyyhkii Märketin yli.
Märket on ainoa radioamatöörimaa johon voi pitää radioyhteyden vaikka ”maa” onkin kokonaan veden peittämä. On sellaisenaakin omassa luokassaan.
Märket är det enda ”DX-land” med vilket man kan ha radio kontakt, även om landetär helt täckt med vatten, en kategori speciell som sådan.

 

HALOO WORLD  –  MARKET RADIO KUTSUU

Kun Märket Radion ääni kuuluu radioaalloilla on kyseessä aina juhlahetki.  Maailman 2 miljoonainen radioamatööriyhteisö kääntää antenninsa kohti tätä eksoottista luotoa Ahvenanmerellä.  Radioaalloilla on sunnaton signaalien sekamelska kun tuhannet ja taas tuhannet tavoittelevat radioyhteyttä Märketille.   Miksi ihmeessä koko radiomaailman huomio kohdistuu Märket-luotoon?

 

Märketillä on sama maastatus kun Vatikaanilla ja molemmat ovat tärkeitä keräilykohteita. Märketilläkin ”radiopaavit” puhuvat radiossa kansanjoukolle, kuten paavi Pyhän Pietarin aukiolla. Monella kielellä ja monella lähetysmuodolla  — yhteyden saatuaan joukot sulkevat radionsa hymy huulillaan. Yhteys radiomaailman pyhättöön on syntynyt.

 

HALLÅ VÄRLDEN! – RADIO MÄRKET ANROPAR!

När radio Märkets röst hörs i etern är det alltid fråga om ett festligt tillfälle. Världens amatörradiocommunity på 2 miljoner radioamatörer vänder sina antenner mot denna lilla kobbe mitt i Ålands hav.  I radioetern blir det en väldig massa radiosignaler kors och tvärs när tusentals radioamatörer försöker få kontakt med Märket. Varför sådant internationellt intresse för lilla Märket?

 

Märket har samma landstatus som t.ex. Vatikanstaten, och båda är viktiga samlingsobjekt för världens alla radioamatörer. Från Märket pratar ”radiopåvarna” genom radion till folkmassorna runt i världen ungefär som Påven till folkmassorna på Petersplatsen i Rom. På många olika språk och sätt att kommunicera blir världens radioamatörer glada när de lyckas få en kontakt till detta rara radioland.

 

Henri asentaa antennia.
Majakan katolla on pysyvästi Force-12 XR6 antenni kattaen kuusi radioaluetta. Alabandien langoille on myös hyvät sijoituspaikat. Mastossa ihmemies Henri, OH3JR.
På fyrens tak finns en stationär FORCE-12 XR6 antenn som täcker sex band. För de lägre banden är det rikligt med utrymme för tråd antenner.

 

OJ0MR-kortti.
OJ0MR (MR=Market Reef) oli ensimmäinen radioaktiviteetti Märketiltä (1969). OJ0MR-kortti on jo nyt keräilyharvinaisuus.
OJ0MR (MR står för Market Reef) var den första radioamatöraktiviteten på Märket (1969). OJ0MR QSL kortet är ett samlarobjekt.

Vuonna 1969 radioamatöörien kattojärjestö  USA:ssa, (ARRL), huomioi Märketin ainutlaatuisuuden  ja antoi sille oman maastatuksen —  Suomen Viestintävirasto seurasi päätöstä antaen sille oman maakoodin. OJ0-maa ja sen status oli syntynyt. Märketin hallinnointi Suomesta käsin ja sen sijainti Ahvenanmaan itsehallintoalueen takana muodostivat sille erikois-statuksen.  Silloiset kuntarajan epäselvyydet tukivat asiaa.

Märket on edelleen radioamatöörien mekka ja Suomen Majakkaseura pyrkii tukemaan radioamatöörejä oman toimintansa ja kapasiteettinsa puitteissa.  Yhteistyöllä on vankat perinteet. Pian (2019) Märket-radiovaltiokin viettää 50-vuotisjuhlaansa.

 

ARRL (American Radio Relay League, är riksorganisationen för alla radioamatörer i USA) uppmärksammade år 1969 att det var något speciellt med Märket och gav den en unik status som eget ”radioland”. Finska Post- och telestyrelsen gav sedan detta radioland en egen landskod. ”OJ0” och dess status som radioland hade fötts. Eftersom Märket styrs från Finland och den är belägen i Ålands hav mellan självständiga Åland och Sverige får Märket denna särskilda status som eget radioland.

Märket är fortfarande ett radioamatörernas ”mekka” och Finska Fyrsällskapet stödjer radioamatörerna i deras verksamhet genom att erbjuda en möjlighet att vistas och bo i Märkets fyr. Snart (2019) kommer radioaktivitet från Märket fira sitt 50 års jubileeum!

 

 

Majakanvartija puhuu mikrofoniin.
Majakanvartija Kee Eriksson, OJ0MA räjäytti pankin kun Märket Radio kuului etterissa päivittäin kakkialla maailmassa.
Fyrvaktaren Kee Eriksson , OJ0MA gjorde Märket känt när han körde DX dagligen från fyren.

MÄRKET RADIOHISTORIAA

Itse perinteinen yhteys ulkomaailmaan saatiin aikaan VHF meriradiolla läheiseen Enskärin merivartioasemaan. Radioamatöörien maastatuksen (1969- OJ0MR) myötä yhteydet laajenivat sekä Suomen että Ruotsin suuntaan (VHF) kun taas HF radioaalloilla saavutettiin maailmanlaajuinen yhteysverkko. Kymmenet  radioamatööriretkikunnat saapuivat Märketiile kaikkialta maailmasta;  Japanista, USA:sta, Etelä-Amerikasta  ja tietysti Euroopasta.  Historiallinen tapahtuma oli kun majakanvartija Karl-Erik Eriksson (Kee) suoritti radioamatööritutkinnon ja hänen vakituinen Märket- asema, OJ0MA, oli tavoitettavissa  radioaalloilla säännöllisesti.

Vaikka radioyhteyksiä on Märketiltä pidetty yli miljoonaan radioamatööriin on Märket  edelleen kaikkien tavoittelema yhteyskohde ja  tietysti  monien matkahaaveiden täyttymys.  Mahdollisuus pitää henkilökohtaisesti radioyhteyksiä Märketiltä on verrattavissa  tähtirooliin Broadwayllä.

 

MÄRKET RADIOHISTORIA

För länge sedan var enda kommunikationen med yttre världen via marin VHF radio till Enskärs kustbevakningsstation en bit bort på en grannkobbe. När sedan Märket fick status som radioland 1969 utökades kontaktnätet via kortvågsradio till att vara världsomspännande genom anropssignalen OJ0MR.  En utav fyrvaktarna Karl-Erik Eriksson (Kee) skrev prov för amatörradiolicens och fick senare anropssignalen OJ0MA. Genom Kees kontakter runt jorden via radio anordnades en internationell expedition till Märket där flera radioamatörer från USA, Japan, Sydamerika och förståss Europa deltog.

Trots att det har hållits radioförbindelser till en miljon radioamatörer runt om i världen från Märket är Märket fortfarande ett rart radioland för många radioamatörer att få kontakt med. En möjlighet för en enskild radioamatör att åka till Märket och ha radioförbindelser med resten av världen är nu möjligt och är ungefär som att få ha huvudrollen i en musikal på Broadway för en radioamatör!

 

Radioamatöörit laivan kannella.
Monet kansainväliset ryhmät saapuvat Märketille vuosittain. Tässä belgialaistyhmä (OJ0V), joka on tehnyt Märketille jo useita retkiä.
Många internationella grupper besöker Märket årligen. Här den belgiska gruppen (OJ0V), som besökt Märket flera gånger.

TOIVIOMATKA MÄRKETILLE – SINÄKÖ?

Martti ja Juha radioamatööriasemalla.
Märketin radiohuone on tilava ja kaksikin asemaa pystyy operoimaan samanaikaisesti. Operaattoreille on neljä maukkupaikkaa. Kuvassa radistit Martti, OH2BH ja Juha, OH9MM.
Fyrens radiorum är stort nog så att två stationer kan operera samtidigt.Det finns även utrymme för fyra sovplatser. På bilden operatörerna Martti, OH2BH och Juha, OH9MM.

Märket-majakka on miehitetty vuosittain toukokuusta lokakuuhun. Suomen Majakkaseura avaa edelleen  majakan ovet radioamatööreille läheltä ja kaukaa.  Voit käydä majakalla päiväkäynnillä viikottain (lauantai) .

Vakavamieliset DX-retket (DX-peditionit) on syytä sopia erillisinä projekteina huomioiden muut majakalla tapahtuvat aktiviteetit.  Lyhyet, muutamien henkilöiden vierailut pystytään järjestämään radioamatöörien operointitilojen ja kiinteiden antennien tukemana. Olemassa olevat tilat huomioiden, on radioamatöörien optimi retkikunnan koko 3-4 henkilöä.. Voit kertoa matkatoiveistasi Suomen Majakkaseuran radioamatöörien yhteyshenkilölle; Pasi Bergman, OH3WS/OJ0W tai tiedustella teknisistä yksityiskohdista;   Henri Olander, OH3JR/OJ0JR ja Martti Laine, OH2BH/OJ0BH.

ÖNSKAR DU ÅKA TILL MÄRKET?

Märkets fyr är bemannad av Finska Fyrsällskapet varje år mellan maj till oktober. Finska fyrsällskapet har dörrarna öppna för radioamatörer oavsett om du kommer nära ifrån eller från fjärran. Det finns även möjlighet under sommarmånaderna att ta en dagstur till Märket från Åland.

Seriösa DX-peditioner behöver göra särskilda överenskommelser med Fyrsälsskapet där man också tar hänsyn till övriga aktiviteter i fyren. Korta besök med några få personer går att ordna i ett särskilt rum ämnat för radioaktivitet där man har möjlighet att bo 3-4 personer och använda de fasta antenner som finns på plats på fyren. Du kan ta kontakt med Finska fyrsällskapets kontaktperson för amatörradiofrågor, Pasi Bergman OH3WS/OJ0W eller ta kontakt gällande tekniska frågor med Henri Olander, OH3JR/OJ0JR eller Martti Laine, OH2BH/OH0BH.

 

Teksti/texten: Martti Laine, OH2BH