Etäasemat

Web Radio Control-etäohjausohjelmisto radioamatööriasemille

SRAL:lla on käytössä etäohjattava radioamatööriasema OH3N. Asema on ainoastaan SRAL:n jäsenien käytössä.

Voit pyytää tunnuksia etäaseman käyttöön SRAL:n etäaseman ylläpidolta lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: remote@nullsral.fiÄlä jaa aseman verkko-osoitetietoja tai tunnuksia kellekään muulle, käyttäjätunnukset ovat henkilökohtaisia!

HUOM! SRAL:n etäaseman käyttöä varten Web Radio Control-etäohjausohjelmistoa ei tule ladata tai asentaa itse vaan pyytää käyttäjätunnus lähettämällä pyyntö yllämainittuun sähköpostiosoitteeseen. Ohjelmisto on asennettu siis valmiina käytettäväksi SRAL:n etäasemalla ja sitä käytetään nettiselaimella. Käyttäjä eli operaattori tarvitsee etäohjausta varten ainoastaan tietokoneen tai mobiililaitteen, jossa on nettiselain.

SRAL:n etäasemilla työskennellessä tulee aina käyttää etäaseman asematunnusta. Esimerkiksi asemalla OH3N kaikkien operaattorien tulee käyttää kutsua OH3N.

Lue alta tarkemmat käyttöehdot etäasemille.

Uutta

11.12.2023

SRAL:n etäasemalla OH3N on otettu käyttöön valokuituyhteys, joka takaa huomattavasti pienemmän viiveen (latenssin) etäaseman käytössä. Etäaseman käyttö on sujuvampaa pienemmällä nettiyhteydestä johtuvalla viiveellä, sillä se pienentää suoraan aseman vastaanoton ja lähetyksen viivettä etäkäytössä. Valokuidulla toimiva Internet-yhteys on myös nopeampi ja toimii luotettavammin verrattuna aiemmin käytössä olleeseen mobiiliverkkoyhteyteen.

1.10.2023

SRAL:n etäasema OH3N oli pois käytöstä laitteistovian takia 28.9-1.10.

27.4.2023

Padasjoen etäaseman uusi radioamatöörikutsumerkki on OH3N. Uutta kutsumerkkiä voi käyttää välittömästi. Kutsumerkki vaihdettiin, jotta SRAL:n ”pääkutsumerkiksi” mielletty OH2A voidaan ottaa muuhun erityiskäyttöön. Lisäksi uuden kutsumerkin piirinumero 3 vastaa aseman sijaintia Hämeessä.

Muutoksessa vaihtui myös aseman nettiosoite. Muutoksesta on lähetetty sähköpostitiedote kaikille etäaseman käyttäjille.

8.1.2023

Padasjoen etäasemalle on asennettu uusi Icom IC-7610-radio, jonka on sponsoroinut SRAL:n käyttöön suomalainen radioamatöörilaitteiden jälleenmyyjä Koneita.com. Erinomaisen vastaanottoherkkyyden sekä lähetysaudion laadun lisäksi IC-7610 tarjoaa etäohjaukseen vesiputousnäytön, jonka avulla bandin lähetteitä voi tarkastella samaan tapaan kuin itse rigin näytöltä.

Etäaseman päivitystyöstä vastasivat Michael Fletcher OH2AUE sekä Mikael Nousiainen OH3BHX. Päivityksen yhteydessä pyrittiin myös parantamaan RF-ympäristöä vähentämällä häiriölähteitä. Uusi rigi asennettiin RF-häiriöitä hiljentävään räkkikoteloon. Samalla lisättiin aseman laitteiden käyttöjännitteen syöttöön suodatusta sekä vaihdettiin etäasemaohjelmiston Raspberry Pi:n hakkurivirtalähde vähähäiriöisempään ratkaisuun.

Miksi käyttäisin etäasemaa?

Radioamatööriaseman etäohjaus antaa helpon mahdollisuuden radioyhteyksien pitämiseen. Etäasemaa voi käyttää täysin ilman omaa asemalaitteistoa: tarvitset aseman käyttöön vain tietokoneen tai mobiililaitteen, kuten puhelimen tai tabletin, sekä nettiyhteyden. SRAL pyrkii aktiivisesti tarjoamaan tällaisia asemia jäseniensä käyttöön.

Etäaseman käyttö on hyödyllistä erityisesti radioamatööriharrastusta aloittavalle operattorille. Näin uuden radioamatöörin ei tarvitse ensimmäisenä suunnitella oman aseman rakentamista, vaan kynnys yhteyksien pitämiseen on huomattavasti matalampi.

Oman radioaseman rakentaminen voi myös olla radioamatöörille haaste useammastakin syystä. Häiriötaso etenkin HF-taajuuksilla on taajamissa usein niin korkea, ettei yhteyksiä ole mahdollista pitää häiriöiden vuoksi. Lisäksi monissa asuinympäristöissä ei ole mahdollista asentaa antenneja. Oma haasteensa ovat radioamatöörilaitteiden ja antennirakennelmien korkea hinta.

Etäasemien käyttöehdot

  • SRAL:n etäasemat ovat ainoastaan SRAL:n jäsenien käytössä.
  • Etäasemalla työskentelyyn vaaditaan vähintään perusluokan radioamatöörin pätevyys. Pyydämme jokaisen etäaseman käyttöoikeuspyynnön yhteydessä jäseneltä todisteen voimassa olevasta perus- tai yleisluokan radioamatööriluvasta, jonka voi toimittaa sähköpostilla valokuvana, kuvakaappauksena tai PDF-liitetiedostona. Oman radioamatööriluvan tietoja saa tarkasteltua sähköisessä muodossa Traficomin verkkosivuilta osoitteessa: https://www.traficom.fi/fi/asioi-kanssamme/katsele-omia-radiolupatietojasi
  • Oma asematunnus (eli radioamatöörikutsu) ei ole pakollinen, sillä etäasemilla käytetään etäaseman asematunnusta.
  • SRAL:n etäasemien käyttäjätunnukset ovat henkilökohtaiset eikä niitä saa luovuttaa toisen operaattorin käyttöön.
  • Etäasemien verkko-osoitetietoja ei saa jakaa julkisesti.
  • SRAL:n etäasemilla työskennellessä tulee aina käyttää etäaseman asematunnusta. Esimerkiksi asemalla OH3N kaikkien operaattorien tulee käyttää kutsua OH3N.
  • Etäasemien käyttäjien eli operattorien tulee ohjata radiolaitteistoa varoen ja laitteiston toimintaa seuraten, jotta voidaan välttyä tarpeettomilta laitteiston rikkoutumisilta. Jokaisen operaattorin tulee lukea tällä sivulla esitetyt etäaseman käyttöohjeet laitteiston käytöstä.
  • SRAL edellyttää operaattoreilta hyviä operointitapoja ja asiallista käytöstä. Esimerkkejä operointitavoista ja hyvistä radioamatöörikäytänteistä (”bandietiketistä”) löytyy Workkimisen arvomaailma-kirjasta.

Käyttöehtojen tahallinen tai toistuva rikkominen voi johtaa etäasemien käyttäjätunnuksen poistoon määräajaksi tai toistaiseksi.

Etäohjaus web-selaimella: Web Radio Control

Aloita tästä: Etäohjauksen käyttöönotto

HUOM! SRAL:n etäaseman käyttöä varten Web Radio Control-etäohjausohjelmistoa ei tule ladata tai asentaa itse vaan pyytää käyttäjätunnus lähettämällä pyyntö allaolevaan sähköpostiosoitteeseen. Ohjelmisto on asennettu siis valmiina käytettäväksi SRAL:n etäasemalla ja sitä käytetään nettiselaimella. Käyttäjä eli operaattori tarvitsee etäohjausta varten ainoastaan tietokoneen tai mobiililaitteen, jossa on nettiselain.

Käyttöönoton vaiheet:

  1. Tutustu aluksi etäaseman käyttöehtoihin (yllä). Etäasema on tarkoitettu vain SRAL:n jäsenille, joilla on voimassaoleva radioamatöörilupa.
  2. Pyydä käyttäjätunnus etäaseman käyttöön SRAL:n etäaseman ylläpidolta lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: remote@nullsral.fi
    • Liitä sähköpostiviestiin kopio omasta radioamatööriluvastasi valokuvana, kuvakaappauksena tai PDF-liitetiedostona. Oman radioamatööriluvan tietoja saa tarkasteltua sähköisessä muodossa Traficomin verkkosivuilta osoitteessa: https://www.traficom.fi/fi/asioi-kanssamme/katsele-omia-radiolupatietojasi
    • Älä jaa aseman verkko-osoitetietoja tai tunnuksia kellekään muulle, käyttäjätunnukset ovat henkilökohtaisia!
  3. Saat omat henkilökohtaiset käyttäjätunnukset etäasemalle muutaman päivän sisällä sähköpostilla. Sähköpostissa on mukana myös ohjeet käytön aloittamiseen, ml. etäaseman verkko-osoite.

Etäohjauksen toiminta ja ominaisuuksia

Aseman etäkäyttö tapahtuu Web Radio Control-etäohjausohjelmistolla, jota käytetään tavallisella nettiselaimella, kuten Mozilla Firefox tai Google Chrome. Käyttö onnistuu myös mobiililaitteilla, kuten puhelimilla ja tableteilla. Android-mobiililaitteissa käyttö on mahdollista Firefoxilla ja Chromella, mutta Applen puhelimilla ja tableteilla tulee käyttää aina Safari-selainta.

HUOM! SRAL:n etäaseman käyttöä varten Web Radio Control-etäohjausohjelmistoa ei tule ladata tai asentaa itse vaan pyytää käyttäjätunnus lähettämällä pyyntö yllä ”aloita tästä”-kohdassa mainittuun sähköpostiosoitteeseen. Ohjelmisto on asennettu siis valmiina käytettäväksi SRAL:n etäasemalla ja sitä käytetään nettiselaimella. Käyttäjä eli operaattori tarvitsee etäohjausta varten ainoastaan tietokoneen tai mobiililaitteen, jossa on nettiselain.

Puhe- ja sähkötysyhteyksiä voi pitää pelkällä verkkoselaimella. Fyysisen sähkötysavaimen käyttö on mahdollista erikseen rakennettavan, yksinkertaisen USB-sähkötysavainadapterin avulla. Digitaalisten lähetelajien workkimiseen on oma apuohjelmansa, jonka kautta suositut digimode-ohjelmat, kuten WSJT-X, JTDX ja fldigi, voidaan yhdistää Web Radio Controliin. Lisäksi Web Radio Controlissa on mukana sisäänrakennettu varauskalenteri, jolla operaattori voi varata aseman itselleen ennalta määrätyksi ajaksi.

Etäaseman voi varata omaan käyttöönsä Web Radio Controlista löytyvän varauskalenterin avulla. Katso alta ohjeet varauksen tekemiseen!

Web Radio Controlin käyttöön löydät ohjeita suomeksi nettisivuilta:
https://doc.webradiocontrol.tech/fi/user-guide/

HUOM! Lue alta huomiot ja varotoimenpiteet etäaseman käyttöön liittyen!

Web Radio Control-etäohjausohjelmiston näkymä uudelle IC-7610-radiolle asemalla OH3N

Asemalistaus

Asema OH3N – Padasjoki (lokaattori KP21MI)

Etäasema OH3N sijaitsee radiohiljaisessa paikassa Padasjoella ja radiolaitteistona on tammikuussa 2023 asennettu uusi Icom IC-7610, jonka ominaisuudet ovat huippuluokkaa. Radion sponsoroi SRAL:n käyttöön suomalainen radioamatöörilaitteiden jälleenmyyjä Koneita.com. Erinomaisen vastaanottoherkkyyden sekä lähetysaudion laadun lisäksi IC-7610 tarjoaa etäohjaukseen vesiputousnäytön, jonka avulla bandin lähetteitä voi tarkastella samaan tapaan kuin itse rigin näytöltä. Antennina on Windom-lanka-antenni (eli OCF-dipoli) HF-bandeille 160m bandista 10m bandille asti. Radiossa on automaattinen antenniviritin, joka aktivoituu automaattisesti lähettäessä (tarvittaessa) tai erikseen sivupalkin Tuner-näppäintä painamalla, joten antenni pitäisi olla aina normaalikäytössä sovitettu oikein.

Yleisiä huomioita etäaseman käytöstä

Ole varovainen käyttäessäsi etäasemaa. On erityisen tärkeää seurata radion toimintaa etäkäyttöohjelmiston mittareista etenkin lähettäessäsi, jotta voimme pitää laitteet toimintakunnossa ja välttyä tarpeettomilta rikkoutumisilta!

1. Varmista aina ennen lähettämistä, että radiosta on valittu ANT 1-antennivalinta. Antennivalinta näkyy radion mittareiden yläpuolella, VFO-taajuuden oikealla puolella.

2. Kun lähetät, tarkkaile radion mittareita, että esim. SWR-mittarin lukemat eivät nouse korkealle (punaiselle), joka tarkoittaisi ongelmia kaapeleissa tai antennissa.

3. Ennen kuin lopetat workkimisen, varmista, että lähetys on pois päältä ja ANT 1-antenni valittuna seuraavaa operaattoria varten.

Yksinkertaistetut käyttöohjeet

  1. Jos radion ohjausnäkymä (ks. kuvakaappaus yllä) ei ole näkyvissä, siirry radion (IC-7610) ohjausnäkymään klikkaamalla yläpalkissa kutsumerkin oikealla puolella olevaa valitsinvalikkoa (vihreä teksti) ja valitse sieltä radio IC-7610
  2. Käynnistä radion äänentoisto sinisestä ”Play”-napista (oikealle osoittava valkoinen kolmio), joka on VFO-taajuuden ja harmaan ”A”- napin vasemmalla puolella. Äänentoiston voi lopettaa samasta napista (muuttuu oranssiksi ”Stop”-napiksi, musta neliö). Lisäksi äänentoiston käynnistykselle ja lopetukselle on pikanäppäinyhdistelmä ALT+A.
  3. VFO-taajuutta voi muuttaa painamalla yksittäisiä numeroita hiiren oikealla (+1) ja vasemmalla (-1) napilla tai hiiren rullalla. Puhelimien ja tablettien kosketusnäyttöä varten on VFO-rulla, jonka saa esille oikeassa laidassa olevasta pyöreästä, vihreästä napista, jossa on ympyrä/nuoli-kuvake.
  4. Mode- ja filter-asetukset löytyvät VFO-taajuuden oikealta puolelta
  5. Bandia voi vaihtaa nopeasti sinisestä bandivalitsin-napista, joka on äänentoistonäppäimen alla. Bandivalitsin-napissa näkyy aina nykyinen bandi, esim. ”20m”.
  6. Radion tärkeimmät mittarit ovat heti VFO-taajuuden alapuolella järjestyksessä:
    1. S-mittari
    2. SWR-mittari – Seisovan aallon suhde. Lopeta lähetys heti, jos mittari nousee punaiselle, koska se tarkoittaa vikaa kaapeleissa tai väärää antennivalintaa.
    3. ALC-mittari – ALC-mittari ei saisi nousta paljoa, muutoin lähetettävän audion voimakkuus/taso on liian suuri.
    4. RF output power: lähtevän tehon mittari, jossa 100% on 100 wattia!
    5. RMS audio output level to radio: radiolle syötettävän äänen voimakkuus/taso
  7. Lähetys käynnistyy ja loppuu painamalla oikeassa laidassa olevaa vaaleansinistä nappia, jossa on mikrofoni-kuvake. Lähetyksen voi käynnistää ja lopettaa myös pikanäppäinyhdistelmällä ALT+W. Lähettäessäsi seuraa aina SWR- ja RF output power-mittareita, jotta tiedät toimiiko antenni ja radio oikein.

Tarkempia ohjeita Web Radio Controlin käyttöön löydät suomeksi nettisivuilta: https://doc.webradiocontrol.tech/fi/user-guide/

Etäaseman varaus omaan käyttöön

Huom! Jos etäasemaa ei ole varattu kenellekään, se on kenen tahansa operaattorin (jolla on käyttäjätunnukset etäasemalle) käytettävissä vapaasti. Käytännössä varauksen tekeminen etäasemalle on tarpeellista, jotta voit työskennellä keskeytyksettä ja häiriöttä.

Web Radio Control-etäkäyttöohjelmistossa on oma sisäänrakennettu varauskalenteri, jolla etäaseman radion (ml. lisälaitteet) saa varattua käyttöönsä. Yksittäisen varauksen kesto voi olla enimmillään 2 tuntia ja yksittäinen operaattori voi varata aseman enimmillään 8 tunniksi viikossa. Pidempiä varauksia on mahdollista tehdä erikseen sopimalla asiasta SRAL:n etäaseman ylläpidon kanssa.

Aseman radion varaus tapahtuu radion ohjausnäkymässä (esim. IC-7610) vasemmasta sivupalkista klikkaamalla kalenteri-kuvaketta. Kuvakkeesta aukeaa valikko, josta valitaan ”Reserve this device…”:

Radion varaus tapahtuu klikkaamalla ”Reserve this device…”

Varausikkunassa tulee määrittää varauksen alku- sekä loppuaika. Varaukseen voi halutessaan myös kirjoittaa viestin esim. varauksen tarkoituksesta. Lisäksi viestin sekä oman kutsun varauksessa saa näytettyä muille operaattoreille raksimalla ”Show my name and call sign…” sekä ”Show the reservation description…”. Varaus vahvistetaan painamalla ”Create”-nappia.

Varauksen tekemiseen tarvitaan vain alku- ja loppuajan asettaminen. Varaus vahvistetaan painamalla ”Create”-nappia.

Varauskalenteria voi tarkastella klikkaamalla vasemman yläkulman kutsumerkkiä, josta aukeaa valikko. Valitse valikosta ”Reservations” tarkastellaksesi varauskalenteria.

Varauskalenterin saa näkyville klikkaamalla vasemman yläkulman kutsumerkkiä ja valitsemalla valikosta ”Reservations”.
Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media