Kouluttaudu radioamatööriksi
Radioamatööritoiminnan täysimittainen harrastaminen vaatii pätevyystutkinnon suorittamisen. Pätevyystutkintojen suorituksia valvoo ja pätevyystodistukset myöntää Viestintävirasto. Pätevyystutkinnon suorittaminen on jaettu tutkintomoduuleihin, joita Suomessa on kolme erilaista:
- K-moduuli, joka sisältää radioliikennöintimenetelmät ja viranomaismääräyksiä radioamatööritoimintaan ja liikennöintiin liittyen
- T1- moduuli, jossa on sähkö- ja radiotekniikan alkeet
- T2-moduuli, syvällisempi sähkö- ja radiotekniikan aineisto
Suomessa radioamatööripätevyysluokkia on kaksi erilaista: perusluokka ja yleisluokka. Perusluokan pätevyyden vaatimuksena on hyväksytysti suoritetut K- ja T1- moduulit. Yleisluokan pätevyydenvaatimuksena puolestaan on hyväksytysti suoritetut K- ja T2- moduulit.
Tutkintomoduuleita voi suorittaa vaikka kaikki kolme kerralla, kaksi tai vain yhden kerrallaan. Tutkintomoduulisuoritukset ovat elinikäisiä eli ne eivät vanhene.
Radioamatööritoiminnassa alkuun pääsemiseen ja tutkinnon suorittamiseen täytyy vaadittujen asioiden oppimiseksi opiskella.
Asioita voi opiskella paikallisten radioamatöörikerhojen järjestämillä kursseilla, omatoimisesti, SRAL:n kesäleirillä järjestettävällä leirikoulussa tai tutun radioamatöörin opastuksella. Kurssit alkavat yleensä syksyisin, mutta kannattaa kysellä kerhoilta tarkempia tietoja. Vaikka lähimmällä kerholla ei alkaisikaan kurssia, kerholta saa kuitenkin apua opiskeluun ja vastauksia kysymyksiin.
Vaikka radioamatöörin pitääkin suorittaa pätevyystutkinto, kuka tahansa voi pitää yhteyksiä radioamatööriasemalta radioamatöörin valvonnassa. Kannattaa siis mennä kerholle tai tutun radioamatöörin luo kokeilemaan.
Radioamatööritoiminta ei enää ole pelkkää sähköttämistä.
Hyvin yleinen luulo on, että radioamatööritoiminta on ”titaamista”, sähkötystä morsekoodilla. Näin ei nykyisin enää ole. Sähkötys on poistunut vaatimuksista jo monta vuotta sitten niin Suomesta kuin muualtakin maailmasta. Sähkötyksellä on edelleen vankka ja innokas käyttäjäkunta, mutta radioamatööritutkintovaatimuksissa ei enää sähkötystä siis ole. Sähkötys on eritäin tehokas huonoissa radiokeliolosuhteissa. Silloin kun puhetta ei saada perille ymmärrettävästi niin morsesähkötyksellä viesti menee perille. Sähkötys on itseasiassa ensimmäinen ”digitaalinen” menetelmä välittää viesti perille. sähkötyksessä merkki on päällä tai ei. Aivan samoin kuin tietokoneissa on bittejä joilla on arvot, ”1” tai ”0”