Idag öppnades utställningen ”Det började med gnistan – 100 år av finländskt radioamatörbyggande”

ITE-näyttely kuvaa

Utställningen ”Det började med gnistan – 100 år av finländskt radioamatörbyggande” öppnades torsdag 3.6.2021 i Tekniska muséet, Helsingfors.

Utställningen presenterar apparater som radioamatörerna själva har byggt. Apparaterna representerar teknik under olika årtionden, de nyaste använder modern teknik. Några har byggts enligt gamla bygganvisningar, bland annat repliker av apparatur från 1920-talet.

I muséet förevisas ett fyrtiotal apparater. I urvalet ingår bland annat transceivrar, sändare, mottagare, mätinstrument och små antenner. Apparaternas frekvensomfång sträcker sig från HF ända till mikrovågsområdet. Föremålen har utlånats av ett tjugotal amatörer och ett par klubbar. Också en av muséets egna apparater finns med.

Utställningen har förverkligats som ett samarbete mellan Finlands Radioamatörförbund och Tekniska muséet och utgör en del av programmet under förbundets 100-årsjubileumsår.

Öppettider:

Torsdagar 11.00-19.00

Fredagar till söndagar 11.00-17.00

Från måndag till onsdag är muséet stängt. Torsdagen 24.6 öppet 11-17. 25-29.6 stängt. Tilläggsinformation och säkerhetsanvisningar på adressen tekniikanmuseo.fi/pa-svenska

Tekniska muséet är beläget på den historiska Kungsgårdsholmen i närheten av Gammelstan i Helsingfors. Man kommer enkelt till muséet med allmänna transportmedel eller bil. Det finns dock begränsat antal parkeringsplatser på ön så det lönar sig att använda Åminnevägens parkeringsplats.

Adress: Viksvägen 1, 00560 Helsingfors

Utställningen ”Det började med gnistan – 100 år av finländskt radioamatörbyggande” är öppen på Tekniska muséet 3.6-29.8.

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media