Finlands Radioamatörförbunds kanslibulletin 20/2021, 5.6.2021


Denna bulletin blir läst från OH6A på söndagen 6.6 kl. 15.00 finsk tid på 3720 kHz +- QRM.

INNEHÅLL

Bestämmelsearbetsgruppen meddelar
Beställ Förbundets Nyhetsbrev
SRAL100-kommittén meddelar
    Utställningen "Allt startade från gnistan - 100 år av finskt  radioamatörbyggnade" är öppen fram till 29.8
    Kom med på YL-expedition till Katanpää
Silent key
Traditionsradioevenemang PRT32 nästa vecka 5.6
Webbinariet Unga med i radioamatörverksamheten 10.6
Förbundets webbinarier hittas på Youtube
Kom med i OHFF-aktivitetsveckoslutet 12.-13.6.
ARDF EM-tävlingarna hålls i Bulgarien i början av hösten
Tävlingsnyheter
Nästa bulletin

Bestämmelsearbetsgruppen meddelar

SRAL deltog 1.6.2021 i webbmötet för den tekniska arbetsgruppen för Finlands nationella beredning av WRC-23. I ITU:s internationella radiokonferens som hålls 2023 är den mest intressanta punkten ur radioamatörperspektiv punkt 9.1b Amatörerna och navigering i ärendelistan. I denna ärendepunkt behandlas olika system och applikationer, som används inom radioamatör- och radioamatörsatellittrafik. Därtill undersöks eventuella tekniska och operativa åtgärder, med vilka man garanterar att radionavigeringssatellittrafikens mottagare skyddas utan att radioamatörallokationern tas bort från radioanvisningen. Mer information på förbundets webbsidor.

Beställ Förbundets Nyhetsbrev

Förbundets Nyhetsbrev erbjuder ungefär en gång i månaden aktuella ärenden från Förbundet och om radioamatörhobbyn direktleveredade i e-postlådan. Syftet med Nyhetsbrevet är att sammanställa aktuellla ärenden om radioamatörverksamheten på ett mer omfattande sätt än bulletinen och även erbjuda bakgrunden till de aktuella ärendena. Förbundets första Nyhetsbrev publiceras snart, så du agerar väl snabbt. Nyhetsbrevet kan beställas från förbundets webbsidor på adressen sral.fi/nyhetsbrev. Nyhetsbrevet är riktat till alla som är intresserade av hobbyn.

SRAL100-kommittén meddelar

Utställningen ”Allt startade från gnistan – 100 år av finskt radioamatörbyggnade” är öppen fram till 29.8

Utställningen ”Först var Gnistan – 100 år finskt radioamatörbyggande” öppnas nästa torsdag 3.6 i Tekniska museet i Helsingfors. Detta är en fri översättning av finskans ”Kipinästä se alkoi – 100 vuotta suomalaista radioamatöörirakentelua”. Under planeringen bar utställningen namnet ”ITE-näyttely”. Utställningen förverkligas i samarbete mellan Finlands Radioamatörförbund och Tekniska museet och är en del av förbundets program under 100 års jubileumsåret.

Utställningen presenterar apparatur som byggts av radioamatörerna själva och som presenterar en hundra års period i fråga om tekniska utvecklingen. Tillbehör som utställs är bl.a. transceivrar, sändare, mottagare och mindre antenner. Apparaturens frekvensomfattning täcker allt från HF till mikrovågor. Föremål till utställningen har lånats från ett tjugotal radioamatörer och några klubbar.

Utställningen är öppen fram till 29.8. Kontrollera öppethållningstiderna från museets webbsidor tekniikanmuseo.fi. Välkomna att bekanta er med apparaterna.

Mer information på förbundets webbsidor.

Kom med på YL-expedition till Katanpää

Som en del av SRAL 100 festligheterna ordnas 12-15.8 en YL-expedition till Katanpään fortö, som är en del av Bottenhavets nationalpark. I Katanpää är vi aktiva med förbundets jubileumsanrop OH100SRAL. Ännu ryms det folk med. Ifall du blev intresserad ta kontakt med Anita, OH5FN. Egenanrop fungerar.

Silent key

Förbundets kansli har nått av budet att Teppo Meriluoto, OH6GSB, har gått bort. Vi hedrar Teppos minne med en stunds tystnad.

Traditionsradioevenemang PRT32 denna lördag 5.6.

PRT32-evenemanget ordnas lördagen 5.6. Evenemanget är inte en tävling, utan en eloge till gamla över 40 åriga veteranradion och de raioveteraner som använt dessa. Evenemanget är fritt format och utan ledarstation. Mer information hittas från förbundets webbsidor.

Webbinariet Unga med i radioamatörverksamheten 10.6

Förbundets marknadsföringsteam i samarbete med SRAL:s ungdomsteam ordnar ett webbinarium om Finlands ungdomsverksamhet 10.6 klockan 18.00. Webbinariet riktar sig till alla som är intresserade av ungdomsverksamheten inom radioamatörverksameten, men i synnerhet unga och klubbar. Mer information och anmälning till webbinariet finns på förbundets webbsidor. Välkomna med!

Förbundets webbinarier hittas på Youtube

Webbinarierna om Grunderna i FT-8 och DMR finns att ses på Förbundets Youtubekanal.

Kom med i OHFF-aktivitetsveckoslutet 12-13.6.

OHFF-aktivitetsveckoslut ordnas 12.6 0600 UTC – Sö 13.6 1500 UTC. En stor mängd OHFF-buskar är QRV igen, såväl nya som gamla områden. Var med och håll ett QSO med oss på varje band och sändarslag, eller åk själv ut med portabel apparatur och aktivera något område oc delta i pileupen. Mer information från OHFF-facebooksior eller via ohff44.wordpress.com/aktivitetsveckoslut

ARDF EM-tävlingarna hålls i Bulgarien i början av hösten

ARDF EM-tävlingarna ordnas 28.8. – 3.9. i Bulgarien. Anmälning t.o.m. 20.6. till oh2jku är sral punkt fi. Mer information: ardf.fi.

Tävlingsnyheter

Detta veckoslut tävlas SEANET Contest och på söndagen SRAL:s Grundtävling. Nästa vecka tävlas NAC 432 MHz på tisdag och NAC 50 MHz på torsdag. Nästa veckoslut tävlas GACW WWSA CW DX Contest.

Nästa bulletin

Nästa bulletin blir läst från OH6A om en vecka, söndagen den 13.6 klockan 15.00 finsk tid på 3720 kHz +- QRM.

Bulletinredaktör: Ronja Iso-Heiko.
Översättning: Patrik Willför, OH6GDX

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media