Finlands Radioamatörförbunds kanslibulletin 26/2021 31.7.2021

Finlands Radioamatörförbunds kanslibulletin 26/2021 31.7.2021
Denna bulletin blir läst från OH6A söndagen 1.8.2021 kl. 15.00 finsk tid på 3720 kHz +- QRM.

INNEHÅLL
Stadgeenliga ärenden behandlades under Vårmötet
Pryldag i Tavastehus i augusti
Nordiska VHF-dagar i Säkylä
Radioamatörerna som hjälp i översvämningarna i västra Europa
Olympiska Spelens specialstationer QRV
Specialanrop under FT8 födelsedagen                  
Silent Key
Tävlingsnyheter
Beställ Förbundets Nyhetsbrev

Stadgeenliga ärenden behandlades under Vårmötet

Under Finlands Radioamatörförbunds Vårmöte behandlades de stadgeenliga ärendena: verksamhetsberättelsen för år 2020 godkändes, bokslutet för år 2020 bekräftades och ansvarsfrihet beviljades åt styrelsemedlemmarna.

Under mötet beslutades även att häva Historikfonden, eftersom dess brukssyfte, SRAL:s 100-års historik är färdig och boken är utgiven.

Styrelsen fick av Vårmötet även fullmakt att sälja de av Suomen Radioamatööritarvike Oy:s aktier som finns i Förbundets ägo enligt bästa omdöme.

Vårmötet inföll under högsommaren 24 juli, eftersom dess tidpunkt förflyttats två gånger tidigare med anledning av coronasituationen och att sommarlägret inhiberades p.g.a. corona.

Enligt undantagslagen Statsrådet fastställt ska föreningarnas stadgeenliga möten ordnas t.o.m. slutet av september 2021.

Pryldag i Tavastehus i augusti

Hämeenlinnan Radioamatöörit ordnar åter den populära radiopryldagen. Evenemanget startar på gården till klubben OH3AA på Hakapellontie söndagen den 22 augusti fr.o.m. kl. 9.

På området kan du sälja allehanda elektronik och radioprylar antingen från bilens baklucka, en släpkärra eller på presenningar. Inga täckta utrymmen finns. Ingen avgift uppbärs för försäljningsplatsen.

På plats ordnas även åtminstone läskedrycks-, kaffe- och korvförsäljning.

OH3AA:s rörtestare finns även tillgänglig och en testare finns på plats. Ett par rör per besökare kan testas.

Mer detaljerade uppgifter finns på OH3AA:s webbsidor.

Nordiska VHF-dagar i Säkylä

Radioamatööritekniikan Seura OH2NXX ordnar en nordisk VHF-UHF-SHF träff i Säkylä i början av september. I ordningen den 42 VUSHF träffen har förflyttats p.g.a. coronan, men nu är alla arrangemang klara för evenemanget som tar plats den 3-5 september 2021 i Kristallirannan lomakeskus.

Den av RATS arrangerade träffen börjar på fredag eftermiddag och avslutas på söndag kring middag. Intressanta presentationer, samvaro och lopptorg utlovas. Programmet och anmälan via RATS webbsidor.

Anmälan och mer information på: https://rats.fi/vushf2021

Radioamatörerna som hjälp i översvämningarna i västra Europa

De omfattande översvämningarna som prövat västra Europa har även skadat kontaktpunkterna och apparatlokalerna som används av myndigheter. Exempelvis i Wavre i Belgien blev polisstationen helt under översvämningsvattnet. Trettio frivilliga radioamatörstationer bistod och byggde ett fungerande reservnätverk för de lokala aktörerna.

Hollands och Belgiens radioamatörförbund har även tillsammans koordinerat ett reservnätverk som stöd åt myndigheterna.

I Tyskland, där översvämningarna var som värst har radioamatörförbundet fått enstaka kontakttagningar och hjälpförfrågningar från medborgarna. I diskussioner mellan de tyska radioamatörklubbarna och myndigheterna har dock ännu inte några behov lyfts fram om att radioamatörerna behöver sköta kontakter, berättar Tysklands Radioamatörförbund.

Olympiska Spelens specialstationer QRV

Japans Radioamatörförbund aktiverar flera specialanrop med anledning av de Olympiska Spelen. Huvudstationen JA1TOKYO i Nishitokyo har varit QRV sedan 16 juli.

I öppningsceremonin av specialanropen deltog en medlem från Japans parlament, Hirohiko Izumida 7K1KJK. Han höll även en del kontakter med specialanropet på 40 meter.

I etern finns tio 8N-stationer med OLP suffix och tio 8J-stationer med OLYMPIC suffix. På Japanska förbundets webbsidor finns även information om Olympia award.

För att fira Paraolympiska spelen som ordnas direkt efter OS, kommer stationerna att vara QRV fram till den femte september.

JARL Olympia award: https://www.jarl.org/English/4_Library/A-4-2_Awards/T2020-e.htm

Specialanrop under FT8 födelsedagen

Under de två första veckorna i augusti är flera specialstationer med FTDM och FTDMC suffix i etern. Med dessa firas FT8-sändarslaget som fyller fyra år och FT8 Digiklubbens födelsedag, som fyller två år. Hittills har stationer åtminstone i Tyskland, England, Danmark, Ryssland och flera av länderna i Mellanöstern meddelat om specialanrop som är i bruk.

Silent Key

Kansliet har nåtts av budet att Pekka Mielonen OH3JMJ och Heikki Aaltonen OH1-1373 lämnat oss. Vi hedrar Pekkas och Heikkis minne med en stunds tystnad.

Tävlingsnyheter

I morgon söndag står Sommartävlingen i tur, där alla som har möjlighet önskas välkomna! På söndagen tävlas även Grundtävlingen och under helgen tävlas även Russian WW Multimode.

Inkommande tisdag tävlas NAC 2m och på torsdagen NAC 10m.

Om en vecka, söndagen den 8 augusti tävlas åter den årliga Black Cat tävlingen. Reglerna för såväl Black Cat som Sommartävlingen finns lätthittade på Förbundets webbsidor.

Beställ Förbundets Nyhetsbrev

Förbundets Nyhetsbrev erbjuder ungefär en gång i månaden aktuella ärenden från Förbundet och radioamatörhobbyn direkt i din e-postlåda. Som ansvarig redaktör fungerar Dimi, OH2DD. Nyhetsbrevet kan beställas via förbundets webbsidor på adressen sral.fi/uutiskirje. För att fira jubileumsåret utlottas månatligen en SRAL 100-årshistorik bland de som prenumererat på nyhetsbrevet.

Nästa bulletin blir läst från OH6A om en vecka, söndagen den 8 augusti 2021 klockan 15.00 finsk tid på 3720 kHz +- QRM.

Bulletinredaktör: Markku OH4UI
Översättning: Patrik, OH6GDX

VastaaVastaa kaikilleLähetä edelleen

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media