Finlands Radioamatörförbunds Kanslibulletin 27/2021 7.8.2021

Denna bulletin blir läst från OH6A söndagen den 8 augusti 2021 klockan 1500 finsk tid på 3720 kHz +- QRM.

INNEHÅLL

Mustan kissan kisa på söndag

Stor uppmärksamhet för stratosfärballongens flykt

OH100SRAL QRV från Bottenhavets nationalpark

Kontakter med hjälp av självbyggd apparatur i slutet av augusti

ITE-utställningen på Tekniska museet öppet ännu under augusti

Nordiska VHF-dagar i Säkylä

Nationell T2-kurs under hösten

Drömmen och expeditionen till Bouvet år 2023 lever

Ryska kosmonauter QRV genom SSTV-bilder

Tävlingsnyheter

Mustan kissan kisa på söndag

På söndag tävlas åter den årliga Mustan kissan kisa tävlingen. En god orsak att jaga kvinnor på banden, eftersom ett QSO med en YL-operatör medför minst dubbla poäng jämför med QSO med OM-operatörer. I tävlingen finns två stycken en timme långa perioder och sändarslagen är CW, SSB och digitala sändarslag. Tävlingen sker på alla HF-band. Reglerna finns på Förbundets webbsidor.

Stor uppmärksamhet för stratosfärballongens flykt

Den stratosfärballongflygning som utfördes av Hämeenlinnan radioamatöörit OH3AA i medlet av juli skapade stor uppmärksamhet.

Direktsändningen följdes av flera hundra personer och de sammandrag som gjordes över flygningarna finns nu att ses på YouTubekanalen.

Ballongflygningen har även noterats i världen. Exempelvis Tysklands radioamatörförbund hade nyheten om flygningen på sin framsida.

I planeringen och förverkligandet av apparaturen deltog Jari OH3UW, Sami OH3EYZ och Mikael OH3BHX.

Långa versionen av OH3VHH:s flygtur:

Kort version av OH3VHH:s flygtur:

OH100SRAL QRV från Bottenhavets nationalpark

Som en del av SRAL100 festligheterna ordnas 12-15.8 en YL-expedition till Katanpää fästningsö. På expeditionen används förbundets jubileumsanrop OH100SRAL.

Fredagen 13.8 håller expeditionsteamet 160 meters OH-aktiviteten.

Delta i aktiviteten och få OH100SRAL i loggen.

Katanpää är den mest södra besökspunkten i Bottenhavets nationalpark. I öns historia ingår såväl fångar som rekryter.

Mer information om ön och dess historia kan läsas på adressen:

https://www.luontoon.fi/katanpaa

Pryldag i Tavastehus om två dagar

Hämeenlinnan Radioamatöörit ordnar åter den populära radiopryldagen. Evenemanget startar på gården till klubben OH3AA på Hakapellontie söndagen den 22 augusti fr.o.m. kl. 9.

På området kan du sälja allehanda elektronik och radioprylar. Inga täckta utrymmen finns. Ingen avgift uppbärs för försäljningsplatsen. På plats ordnas även åtminstone läskedrycks-, kaffe- och korvförsäljning. Rörtestern och en testare finns på plats. Mer detaljerade uppgifter finns på OH3AA:s webbsidor.

Kontakter med hjälp av självbyggd apparatur i slutet av augusti

Sommarens sista ITE-aktivitetsevenemang ordnas lördagen den 28 augusti. Evenemanget är inte en tävling, utan syftet är att testa självbyggda radion eller radion som byggts av byggsatser och olika antennlösningar.

QSO:n hålls på tjugo meter. CW-delen börjar nio på morgonen fortsätter till middagstid. Sedan följer phonedelen klockan 12-16 med sändarslagen DSB, SSB, AM. I mån av möjlighet även 60 meter USB på frekvensen 5354 kHz.

Meddelandet är det egna anropet (/) (I) Ivar. Fritt formulerad rapportering jämte bilder till Kari: oh1uh@nullsral.fi.

ITE-utställningen på Tekniska museet öppet ännu under augusti

Utställningen ”Det började med gnistan – 100 år av finskt radioamatörbyggande” är öppen på Tekniska museet i Helsingfors fram till 29 augusti. I utställningen ställs självbyggd utrustning av radioamatörer ut. Till tekniken representerar dessa en hundra års tidsperiod. 

De radioamatörer som redan besökt utställningen har utan undantag berömt hur givande utställningen är. Även i Tekniska museets basutställning finns intressanta radioteman och apparatur.

Utställningen som genomförs som samarbete mellan Radioamatörförbundet och Tekniska museet är en del av förbundets program under 100 års jubileet.

Mer information och öppethållningstider från https://tekniikanmuseo.fi. Välkomna.

Nordiska VHF-dagar i Säkylä

Radioamatööritekniikan Seura OH2NXX ordnar en nordisk VHF-UHF-SHF träff i Säkylä i början av september. I ordningen den 42 VUSHF träffen har förflyttats p.g.a. coronan, men nu är alla arrangemang klara för evenemanget som tar plats den 3-5 september 2021 i Kristallirannan lomakeskus.

Den av RATS arrangerade träffen börjar på fredag eftermiddag och avslutas på söndag kring middag. Intressanta presentationer, samvaro och lopptorg utlovas. Programmet och anmälan via RATS webbsidor.

Anmälan och mer information på: https://rats.fi/vushf2021

Nationell T2-kurs under hösten

En nationell T2-kurs inleds med start 15 september och hålls onsdagar. Undervisningen riktar sig till radioamatörer i elementär klass. Det är möjligt att delta i kursen såväl på plats som på distans. Närstudieplatsen är vid Tampereen Radioamatöörit ry OH3NE:s klubbutrymmen och Jyväskylä Hacklab OH6DDR. Distansstudierna sker via Zoom på nätet.

På kursen används förbundets nya undervisningsmaterial samt allehanda webbmaterial.

Mer information om T2-kursen samt tidtabell och anmälan via oh3ne.fi/t2

Drömmen om expeditionen till Bouvet år 2023 lever

Den till Bouvet planerade expeditionen håller på att returnera till kalendrarna. Reseledaren Paul N6PSE har denna vecka publicerat ett kort meddelande, där han berättar att förhandlingar om transportavtal pågår med ägaren till ett lämpligt fartyg för expeditionen. Även en ny tillståndsansökan har sänts till Norges Polarinstitut.

David WD5COV och Kevin K6TD har utnämnts till ledaruppgifter för 3Y0J resegruppen. Därtill är allt som allt 12 operatörer på väg att åka med till Bouvet.

Ryska kosmonauter QRV genom SSTV-bilder

De ryska kosmonauterna som arbetar på internationella rymdstationen ämnar under veckoslutet sända SSTV-bilder på två meter. Frekvensen är 145,800 MHz och sändarslaget är PD-120. Kosmonauterna använder anropet RS0ISS och i Zvezda modulen av rymdstationen finns en TM-D710 transceiver. Lördagen den 7 augusti är stationen QRV mellan 10.50-19.10 UTC och söndagen den 8 augusti är stationen QRV kl 09.50-15.55 UTC. Beroende på omständigheterna kan aktivitetstiden även vara kortare.

Tävlingsnyheter

I morgon söndag står alltså Mustan kissan kisa i tur och under veckoslutet sker även European HF Championship. Kommande tisdag är det dags för NAC 70 cm och på torsdag NAC 6m. Om en vecka tävlas cw-delen av WAE DX.

Nästa bulletin blir läst från OH6A söndagen den 15.8 från kl. 15.00 finsk tid på 3720 kHz.

Bulletinredaktör: Markku OH4UI

Översättning: Patrik OH6GDX

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media