Finlands Radioamatörförbunds kanslibulletin 31/2021 4.9.2021

Denna bulletin blir läst från OH6A söndagen 5.9.2021 kl. 15.00 på 3720 kHz +- QRM.

INNEHÅLL
Radioamatörerna som hjälp på Haiti
Nytt utbildningsmaterial nästan färdigt
OH2AP:s höstläger i Tusby om en vecka
Traditionell lusvädring vid Salon Radiokerho
OF-anrop i bruk för att fira 100 årsjubileet
SRAL 100 kommittén meddelar:
Flaggdagen närmar sig
Fotoutställningen ”Charmen med telegrafi” öppnas i september
En ny QSL-manager söks till OH5-distriktet
Silent Key
Radioorienterarna återvände från EM-tävlingarna
Kom med för att försäkra att SAC blir hederligt vunnet
Tävlingar

Radioamatörerna som hjälp på Haiti

Erik Finskas OH2LAK håller som bäst på att bygga kommunikationsnätverk i jordbävningsdrabbade Haiti. Erik fungerar som utsänd IT- och telekommunikationsdelegat från Finlands Röda Kors.

Ungefär ett tiotal finländska radioamatörer är i beredskap genom året att åka med och bistå Röda Korset i katastrofområden, ifall Röda Korset ber om det. Det är alltså sannolikt att då Eriks kommendering på Haiti tar slut, kommer även efterföljaren att vara en radioamatör.

Ifall det tidsmässigt är möjligt, strävar Erik OH2LAK även till att vara QRV från Haiti på radioamatörfrekvenser under inkommande vecka.

En länk till Erik och FRK: https://www.youtube.com/watch?v=oLpskSfZq4I

Länk till YLE:s Nyheter 180821: https://yle.fi/uutiset/3-12063732

Nytt utbildningsmaterial nästan färdigt

Förbundets nya utbildningspaket för klubbar och självstudier blir färdigställt t.o.m. slutet av året. Materialet har testats under tre års tid av ett par klubbar, senast under T1-kursen som klubben i Tammerfors ordnade på distans.

Som utbildningsplattform används Moodle inlärningsmiljön. Det förnyade materialet följer de internationella HAREC rekommendationerna för utbildning. I fråga om matematik har den inhemska versionen aningen lättare kravnivå.

Alla klubbar som önskar inleda kursverksamheten fr.o.m. början av nästa år och basera utbildningen på Moodle, ges instruktioner och handledning via Förbundet. Ta kontakt med utbildningsarbetsgruppen, e-postadressen är koulutus@nullsral.fi.

OH2AP:s höstläger i Tusby om en vecka

Keski-Uudenmaan Radioamatöörit OH2AP ordnar sitt traditionella Höstläger lördagen den 11 september vid Metsäpirtti i Tusby. Lägret öppnas klockan 10 och programmen inleds kl. 12. Lägret ordnas denna gång som hybridläger, dvs. programmet kan även följas online via en Teamslänk. Mer information om programmet, arrangemangen kring lägret och anmälan till lägret sker via klubbens webbsidor oh2ap punkt fi.

Länk till OH2AP:s webbsidor: www.oh2ap.fi

Traditionell lusvädring vid Salon Radiokerho

I klubblokalerna vid Muurla ordnas i traditionell anda Lusvädring och Bonkläger lördagen den 18 september.

I tillägg till komponenter, mätinstrument och bonk erbjuds kaffe, bulla, plättar stekta på stekhäll, grillkorv och annat smått och gott. Därtill ett roligt lotteri. Kom ihåg att ta med dig kontanter.

I huvudsak är produkterna som säljs från klubbens förråd, men för gästande försäljare finns torgplatser på maståkern till priset av 10 euro. Förhandsbokningar till Memma per e-post oh1eg@nullsral.fi.

På fredag går det att komma till platsen redan fr.o.m. klockan 14, eftersom ett bonkläger pågår under hela veckoslutet i samband med lusvädringen. På maståkern finns plats för tält och husvagnar, vid behov finns även några inomhusplatser för övernattning.

Länk till OH1AD:s webbsidor: http://oh1ad.fi/tapahtumat.html

OF-anrop i bruk för att fira 100 års jubileet

För att fira Förbundets hundraårsjubileum kan de finländska radioamatörerna använda OF-prefix under hundra dagars tid. OF-anropet är ett synligt sätt att för andra nationaliteter lyfta fram vårt jubileumsår. OF-anropet kan användas fr.o.m. 15 september t.o.m. julaftonsafton, dvs. den 23 december.

SRAL 100 kommittén meddelar:

Flaggdagen närmar sig

Vi bjuder in alla radioamatörer att hissa flaggan onsdagen den 15 september. Var med och fira 100 årsjubileet för vårt förbund på detta värdiga sätt. Ifall du inte kan flagga själv, kanske du har en granne eller bekant som kunde hjälpa. Flaggande får även förekomma på läroanstalter, klubbar eller på arbetsplatsen, var som helst där flaggandet lätt går att arrangera.

15.9 har valts som flaggdag, eftersom det möte som hölls 15.9.1921 godkände stadgarna för Nuoren Voiman Liiton Radioyhdistys och valde Leo Lindell till att bli första ordförande. Det ursprungliga mötet att grunda föreningen hölls i april samma år. Senare bytte föreningen namn till formen Suomen Radioamatööriliitto NVL. År 1926 bildades Finlands Radioamatörförbund som självständig förening, och samtidigt slutade föreningen lyda under Nuoren Voiman Liitto.

Fotoutställningen ”Charmen med telegrafi” öppnas i september

En ny fotoutställning för SRAL 100 års jubileumsår ”Charmen med telegrafi” öppnas 15.9. Utställningsbilderna har tagits av Kalervo ”Kille” Korjus, OH2CX. Huvudfokus i bilderna är unga, som övar telegrafi eller som för första gången stiftar bekantskap med telegrafi.

Utställningen öppnas på adressen: https://sral100kuvat.sral.fi/

Från samma adress hittas även de andra foto- och QSL-kortsutställningarna för jubileumsåret.

Välkomna att bekanta er med utställningen!

En QSL-manager söks för OH5-distriktet

Saimaan Viitoset OH5AB har meddelat att de slutar femmornas QSL-förmedling i slutet av året. En ny aktör söks, och vi ber nu de som är intresserade av QSL-manageruppgifterna för distriktet i fråga ta kontakt med Förbundets kansli. Såväl personer som klubbar kan komma i fråga för att sköta uppgifterna.

Silent Key

Kansliet har nåtts av budet att våra radioamatörbröder Martti Mäkinen OH7NK och Timo Pöyhönen OH2TP lämnat oss. Vi hedrar Marttis och Timos minne med en stunds tystnad.

Radioorienterarna återvände från EM-tävlingarna

De finländska radioorienterarna har under veckoslutet återvänt till hemlandet från EM-tävlingarna som arrangerades i Bulgarien. Kimmo, OH2JKU ansvarade för det bästa finländska resultatet, vilket var en sjunde plats i 80 meters tävlingen. Redan om två veckor står de Nordiska mästerskapen i tur i Danmark.

Ifall radioorientering intresserar kan även nybörjare testa på ifrågavarande gren nästa veckas lördag, den 11 september i Vanda. ARDF-träningarna ordnas kl. 10-13 i Keimolan Kaiun maja på adressen Kirkavägen 13. De som åker iväg till NM-tävlingarna finns även på plats för att testa utrustningen och de har beredskap att handleda och ge råd till nya amatörer som är intresserade av rävjakt.

Ytterligare information: www.ardf.fi

Kom med för att försäkra att SAC blir hederligt vunnet

Fyra nestorers SAC Hundra grupp bjuder in de finländska radioamatörerna till att delta i höstens SAC-tävlingar. Målet är att få en tydlig seger över de andra Nordiska Förbunden för att ordentligt få fira Förbundets jubileumsår.

Temat har sofistikerats till formen ”en operatör från huse, tre från de bästa”.

Under jubileumsåret har en särskild grupptävling med tre personers team skräddarsytts för OH-stationerna.

Ståtliga pokaler utlovas till vinnarna. Mer specifik information och reglerna finns på Förbundets webbsidor.

Registrera din grupp till CW-delen t.o.m. 15.9 och till SSB-delen t.o.m. 5.10 på adressen: oh2bci@nullsral.fi.

Tävlingar

Detta veckoslut tävlas SSB-delen av All Asian DX Contest och nästa vecka står NAC 2m i tur på tisdag och NAC 6m på torsdag. Nästa veckoslut tävlas SSB-delen av Worked All Europe.  

Nästa bulletin blir läst från OH6A söndagen 12.9.2021 klockan 15.00 finsk tid på 3720 kHz +- QRM.

Bulletinredaktör: Markku OH4UI
Översättning: Patrik OH6GDX

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media