Finlands Radioamatörförbunds kanslibulletin 33/2021 18.9.2021


Denna bulletin blir läst från OH6A söndagen 19.9.2021 kl. 15.00 finsk tid på 3720 kHz +- QRM.

INNEHÅLL
Under födelsedagsveckan vajade flaggorna samtidigt som kontakterna flödade
Erik OH2LAK QRV från Haiti
Nästa radioamatörkurs inleds på måndagen
OI-träff nästa veckoslut i Uti
Timo OH7MFO har redan haft kontakt med 2500 OH-stationer
Återigen fyra radioamatörer till rymden
Asiens största mässevenemang inhiberades
Tävlingar
Nästa bulletin

Under födelsedagsveckan vajade flaggorna samtidigt som kontakterna flödade

Onsdagen den 15 september firades Finlands Radioamatörförbunds födelsedag. För att fira de hundra åren svajade Finlands flaggor på radioamatörernas och samarbetsparternas gårdar på tiotals orter. Bilder från olika håll av Finlands sågs bland annat på olika Facebook sidor.

Födelsedagens höjdpunkt var Republikens president Sauli Niinistös hälsning till de finska radioamatörerna.

I Åbo sänkte Förbundets representanter ett blomsterarrangemang på vår första ordförandes, Leo Lindells, grav.

För att fira jubileet blev det fr.o.m. onsdagen möjligt att använda OF-prefix under hundra dagars tid för alla med OH-anrop. Förbundets jubileumsanrop ändrades till OF100SRAL och var aktivt genast från onsdagen.

Även utställningen Charmen med telegrafi som sammanställts av Kalevis, OH2CX, bilder öppnades på webben. Temat för samtliga bilder är inlärningen av CW bland unga hobbyister.

Om alla ovan nämnda ärenden finns mer information på Förbundets webbsidor.

Erik OH2LAK QRV från Haiti

Erik OH2LAK var QRV från Haiti denna vecka. Som bäst är han på kommendation från Internationella Röda Korset i öriket som drabbats av en jordbävning. Erik fungerar som IT- och telekommunikationsdelegat och bistår vid uppbyggandet av kommunikationsnätverk.

Erik har en egen radioamatörstation fäärdig för bruk i byn Camp-Perrin, ca en timmes bilfärd från katastrofområdet.

I väntan på ett eget radiotillstånd, har Erik specialtillstånd att i huvudstaden Port-Au-Prince operera remotestationen HH2AA lokalt.

Erik har lovat vara QRV i morgon söndagen 19.9 klockan 15 finsk tid på tjugo meter, frekvensen 14140 kHz.

Nästa radioamatörkurs inleds på måndagen

Keski-Uudenmaan Radioamatöörit OH2AP ordnar under hösten en distanskurs som förbereder till radioamatörexamen. Den första samlingen sker via Teams inkommande måndag den 20 september. Efter det samlas deltagarna för undervisning varannan vecka.

Under kursen görs deltagarna förtrogna med examensmaterialet för elementär klass och därtill gås examensmodulerna K och T1 igenom. I slutet av kursen finns möjlighet att delta i behörighetsexamen. Distanskursen hålls webbaserat i MS Teams. Mer information fås från klubbens e-postadress oh2ap snabela sral punkt fi.

Länk till OH2AP:s kurssidor:  http://oh2ap.fi/?page_id=1324

OI-träff nästa veckoslut i Uti

Uti officersklubb ordnar lördagen den 25 september en träff för militärradioamatörer. I evenemanget som inleds klockan 13 utlovas flera intressanta föreläsningar. Arrangör är Uti jägarregementes radioklubb OI5AU. I slutet av evenemanget finns det möjlighet att stifta bekantskap med museilokalen, som presenterar fjärrpatrullverksamhet samt Utis luftfartshistoria. Det är obligatorisk förhandsanmälan till evenemanget.

Timo OH7MFO har redan haft kontakt med 2500 OH-stationer

Timo OH7MFO från Vieremä i Norra Savolax är i ordningen den tolfte radioamatören som beviljats förbundets OHA 2500 diplom. Namnenligt krävs för detta diplom att 2500 bekräftade kontakter har hållits med två och ett halvt tusen finländska radioamatörer.

Samtidigt uppnådde Matti OH1LAR i Merimasku, Egentliga Finland gränsen för 1250 kvitterade OH-stationer. Hans diplomnummer är 24.

Vi gratulerar Timo och Matti för fina prestationer! Som information åt dessa hjältar själva, att fina plakaten nu äntligen postats!

Återigen fyra radioamatörer till rymden

I den rymdraket som företaget SpaceX skjuter upp i slutet av oktober färdas åter fyra radioamatörer. Med finns nykomlingarna Raja KI5LIU, Kayla KI5LAL och Matthias KI5KFH. Gruppens old timer är Thomas KE5HOC, som reser till rymden redan för tredje gången.

Astronauternas ämnar arbeta på den Internationella ISS-rymdstationen i sex månader. Det är nu fråga om det tredje manskapsbytet, som utförs med en amerikansk raket. Dragon rymdskeppet förs fram av raketen Falcon 9, som ska skjutas upp från Kennedy Space Center i Florida.

Asiens största mässevenemang inhiberades

Asiens största radioevenemang, Tokio Ham Fair 2021 har inhiberats. Japans radioamatörförbund (JARL) var ännu i augusti hoppfulla att storevenemanget under förstahelgen i oktober kunde ordnas, berättar JA1CJP.

På grund av den kraftiga nya vågen av coronaepidemin som vuxit till sig efter sommaren inhiberar nu arrangörerna motvilligt evenemanget under slutspurten av dess förberedelser.

Tävlingar

Detta veckoslut slår vi svenskarna stort i CW-delen av SAC. Om en vecka mal RTTY-maskineriet, då CQ WW RTTY står i tur. Redan före detta infaller NAC 23 cm under månadens tredje tisdag.

Nästa bulletin

Nästa bulletin blir läst från OH6A söndagen den 26.9.2021 kl. 15.00 finsk tid på 3720 kHz +- QRM.

Bulletinredaktör: Markku OH4UI
Översättning: Patrik OH6GDX

VastaaLähetä edelleen
Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media