Finlands Radioamatörförbunds kanslibulletin 45/2021 18.12.2021

Denna bulletin blir läst från OH6A söndagen 19.12.2021 kl. 15.00 finsk tid på 3720 kHz +- QRM.

INNEHÅLL
Mängden radarstörningar på banden oroar
Norge och Spanien lockar en ny generation amatörer
December är de ungas månad
På julaftonsmorgon utlovas ett julmeddelande genom telegrafi
Utlysande av Radiofrid hörs vid middagstid
Silent Key
DX-nyheter
Tävlingar
Kansliet och nästa bulletin

Mängden radarstörningar på banden oroar

De störningar som radarstationer som räcks över horisonten förorsakar på radioamatörfrekvenserna har ökat märkbart, rapporterar Internationella Radioamatörunionen IARU. Enbart i november upptäcktes nästan åttahundra utsändningar från OTH-radarstationer.

Under hela året har över fyra och ett halvt tusen störningssändningar uppdagats, men i denna mängd finns flera förekomster från samma radarsystem.

Tillsynen som främst skett i IARU:s första region har spårat signalerna och de vanligaste källorna för signalerna är Ryssland och Kina. Nu har det även uppdagats att Indien håller på att aktivera Over-the-Horizon dvs. OTH-radarsystem.

Den för en månad sedan pinande radarn som störde 40 meter med en flera kHz bred krypande störningssignal, som dock lokaliserades till en fransk marinstation, nära staden Toulouse.

Norge och Spanien lockar en ny generation amatörer

Spanska Radioamatörförbundet URE har inlett en kampanj för att locka unga personer till radioamatörverksamheten. URE erbjuder gratis medlemsskap för 14-18 åringar och sänder en gratis inlärningsbok inför radioamatörexamen åt de som anmäler sig som medlemmar.

I Norge å sin sida motiveras de unga med kraften av ett anslag om ca hundra tusen euro som erhållits från landets forskningsråd.

I Norge ämnar man inrätta en s.k. 10 watts startkategori för personer i tonåren. Tanken är att 12- och 13-åringar kunde ta sig till etern genom att bygga en enkel sändare och mottagare.

Tillståndsmyndigheten i Norge har förhållit sig positivt till ärendet och beredningen pågår för fullt. Svenska radioamatörförbundet SSA har meddelat att de dryftar en förnyelse enligt den norska modellen.

December är de ungas månad

De av unga operatörer aktiverade YOTA-stationerna är QRV genom hela december, då den nya generationens aktiveringsmånad firas. Det nu för nionde gången ordnande DYM evenemanget, dvs. December YOTA Month samlade förra året nästan 140 000 QSO:n av 46 ungdomsstationer.

Från Finland aktiveras OH2YOTA och OF2YOTA, som de unga operatörerna kan boka för eget bruk genom Ungdomsteamet.

På julaftonsmorgon utlovas ett julmeddelande genom telegrafi

Grimetons radiostation i Sverige, som klassificerats som ett Unesco världsarvsobjekt i Sverige sänder på telegrafi ett julmeddelande under julaftonsmorgonen. Den 97 åriga 200 kilowatt starka Alexanderson altenatorn vrids igång och julsändningen körs ut till hela världen på frekvensen 17.2 kHz. Sändningen startar klockan 9.25 finsk tid på julafton.

Evenemanget kan även följas på webben som YouTube stream genom att använda sökordet Grimeton.

Utlysning av Radiofrid hörs vid middagstid

Utlysningen av julfrid har lästs från Åbo ända sedan 1300-talet. Detta år blir även en utlysning av Radiofrid under juletid läst, givetvis på radiobanden.

Den nationella Radiofriden under juletid blir utlyst under julafton den 24 december med start klockan 12:15 finsk tid på frekvensen 3685 kHz. Utlysningen blir läst från Radiobacken i Lahtis av Kalevi OH3NAO.

Efter utlysningen kan radioamatörerna kvittera utlysningen av Radiofrid och berätta sina egna julhälsningar åt andra radioamatörer.

Enligt arrangörerna fortsätter Radiofriden fram till tjugondag Knut.

Silent Key

Kansliet har nåtts av budet att vår radioamatörkollega Harri Silván OH1KTK lämnat oss. Vi hedrar Harris minne med en stunds tystnad.

DX-nyheter

På Clublogs lista över mest önskade DXCC-länder är Mount Athos på första plats i Europa. Munken Ioanovos har under de senaste månaderna varit aktiv flera gånger med sitt anrop SV2RSG/A. Han har varit aktiv på tjugo, fyrtio och hundrasextio meter på telegrafi och FT8. Under den gångna veckan var Mount Athos aktiv från måndag eftermiddag till fredag morgon.

Det mest intressanta och spännande DX & Contest evenemanget i Finland ordnas nästa år i april i det fina hotellet Sokos Hotelli Torni i Tammerfors. Presentationer, trevligt umgänge och aktualiteter från hobbyfronten utlovas. Det egentliga programmet specificeras senare.

Anmälningarna till programmet under veckoslutet 9-10 april är nu öppen på webbadressen: www.ohdxf.fi

Boka alltså redan nu in evenemanget i din kalender.

Tävlingar

Detta veckoslut tävlas den tjeckiska OK DX RTTY tävlingen och Croatian CW Contest. På tisdagen infaller NAC 23 cm och på annandag jul, dvs. nästa veckas söndag Jultävlingen och RAEM. Tisdagen den 28 december står NAC 2,3 GHz i tur.

Ungdomsteamet å sin sida bjuder in alla unga som gamla radioamatörer att delta i en modern ny YOTA tävling som planerats med tanke på unga. Den 12 timmar långa tävlingen ordnas torsdagen den 30 december.

Porkkalan Radiokerho OH2ET som verkar i Kyrkslätt bjuder in alla OH-radioamatörer till att starta det nya året och tävlingsåret 2022 med sin RTTY-tävling.

OH-RTTY ordnas under nyårsdagen den 1 januari. Poängen följer SARTG New Year tävlingen, vilket OH-RTTY är en del av, men effektfördelningen i de finska tävlingskategorierna följer reglerna för FM-deltävlingarna. OH-RTTY ingår alltså som deltävling i FM-serien. Reglerna i hittas i nya numret av tidningen Radioamatööri.

Kansliet och nästa bulletin

Kansliets traditionella julglögg firades på torsdag. På plats fanns ett dussintal medlemmar. Samtliga deltagare hade givetvis coronapass. Mellan inmundigande av jultårta, kaffe, glögg och pepparkakor njöts av att minnas gammalt och undra över det som komma skall. Ett varmt tack till alla deltagande!

Förbundets dörrar stängs för jul och nyår den 22 december. Nästa gång kan ärenden skötas på kansliet onsdagen den 5 januari.

Nästa bulletin blir läst från OH6A söndagen den 9 januari 2022 kl. 15.00 finsk tid på 3720 kHz +- QRM.

Vi önskar alla radioamatörer en fridfull jul och ett gott nytt år 2022!

Bulletinredaktör: Markku OH4UI  
Översättning: Patrik OH6GDX

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media