Finlands Radioamatörförbunds kanslibulletin 13/2022 2.4.2022

Denna bulletin blir läst från OH6A söndagen den 3.4.2022 klockan 1500 finsk tid på 3720 kHz

INNEHÅLL
Tidningen Radioamatööri postad
Vårmötet närmar sig
Bulletinläsare söks för höstperioden
En QSL-distriktsmanager söks ännu för femmornas distrikt
Repeatern i Träskända QRT för en tid på två månader
En nationell kommunikationstrafikövning hölls 25-26.3
Ungdomsträff 12.4
Tävlingsnyheter

Tidningen Radioamatööri postad

RA nummer 2/2022 har postats denna vecka. Numret fungerar samtidigt som OH-katalog 2022. Materialdeadline för nästa tidning är 7.4 då vi återgår till mer traditionellt innehåll för tidningen.

Vårmötet närmar sig

Vårmötet ordnas i år 11.6.2022 i Helsingfors. Likt förra året är det möjligt att delta såväl på plats som på distans. Möteskallelsen kommer att publiceras i nummer 3/2022 av tidningen Radioamatööri. Enligt stadgarna ska de av medlemmarna gjorda skriftliga petitionerna sändas jämte motivationer och underteckningar till styrelsen senast två månader före vårmötet dvs. 11.4. Petitionen ska vara undertecknad av minst tio medlemmar.

Petitionerna sänds till adressen SRAL ry, Styrelsen, Krämarbackastigen 9, 00440 HELSINGFORS eller ett elektroniskt inscannat dokument till adressen hallitus@nullsral.fi.

Under förbundets vårmöte delas även erkännanden ut. Förslag till mottagare av dessa bes sändas till Förbundets styrelse t.o.m. 11.5.2022. Som förslag räcker en kort motivering över personens meriter. Förslagen sänds till förbundets kansli antingen i pappers- eller epostformat. Ett sammandrag över förbundets erkännanden och reglerna för dessa finns att läsas på förbundets webbsidor på adressen https://www.sral.fi/2022/03/31/kevatkokous-lahestyy/.

Bulletinläsare söks för höstperioden

Lästurerna för bulletinerna under hösten år 2022 delas ut inom en nära framtid. Förbundets kansli ber om kontakttagningar från klkubbar som under senaste tiden inte läst bulletiner, men skulle vara villiga att göra det. Kontakt bes tagas per e-post till adressen toimisto@nullsral.fi under loppet av april, efter vilket tidtabellen över lästurerna uppgörs.

En QSL-distriktsmanager söks ännu för femmornas distrikt

Förbundets QSL-byrå har en låda med QSL-kort till femmornas distrikt  som väntar på sina mottagare. En QSL-manager för femmornas distrikt har saknats i snart ett års tid. Distriktsmanagern behöver inte själv bo i samma krets, utan uppgifterna kan skötas varifrån som helst i Finland. För distriktsmanagerns uppgift betalas ett arvode i förhållande till mängden QSL-kort. Kontakt till förbundets kansli på adressen toimisto@nullsral.fi.

Repeatern i Träskända QRT för en tid på två månader

70cm FM/DMR hybridrepeatern OH2RUP i Träskända är QRT två månader fr.o.m. 30.3. Repeatern byttes under förra hösten p.g.a. takrenovering till annan plats. Även på den nya platsen har vattentaket börjat läcka och således måste repeaterantennen tas ner för ett par månaders tid medan skadorna repareras.

En nationell kommunikationstrafikövning hölls 25-26.3

Pohjois-Karjalan radiokerho ry ledde en nationell kommunikationstrafikövning 25-26.3 genom stöd från MPK Savo-Karjalas skolningspunkt i Joensuu. I övningen trafikerades på HF- och VHF-frekvenser genom foni och data. I datatrafiken användes Winlink Express- och VARA HF-program. I övningen deltog över 40 fjärrstationer och 8 nodestationer. Diskussioner och mer specifik information om övningen hittas från FaceBooksidorna OH EMCOMM. Nästa nationella trafikkommunikationsövning ordnas i november 2022.

Ungdomsträff 12.4

Ungdomsteamet ordnar tisdagen 12.4 fr.o.m. kl. 18.00 en ungdomsträff via Zoom. Evenemanget riktar sig till alla som är intresserade av radioamatörverksamhet och hobbyn i sig. Under träffen stiftar vi bekantskap med Förbundets ungdomsverksamhet i Finland och internationellt. Alla är välkomna till träffen och i synnerhet då unga under 28 åriga personer.  Mer information och en länk till träffen finns på förbundets webbsidor på adressen https://www.sral.fi/2022/03/28/nuorisotapaaminen/.

Tävlingsnyheter

Förra veckoslutet tävlades SSB-delen av CQ WW WPX. OH-stationer uppvisade hög och fin aktivitet genom att sända arrangören ca 50 loggar, vilket är ett tiotal mer än SM-stationerna. Enligt förhandsuppgifter förbättrade Timo OH1NOA det gällande rekordet i sitt eget namn genom att slå det Finländska rekordet i all Band Classic kategorin från stationen OH1F. Näst mest QSO:n hölls av Seppo, OH1VR, Timo OH1TM och i kategorin Single Band 15m av Ari OG7A/OH6MW.

Detta veckoslut är det möjligt att testa FT4-tävlingsverksamhet under tävlingen RSGB FT4 International Activity Day. För RTTY-aktiva erbjuds EA RTTY Contest. Den tidigare meddelade SP DX Contest har med anledning av kriget i Ukraina inhiberats.

Nästa bulletin blir läst från OH6A söndagen 10.4.2022 kl. 15.00 finsk tid på 3720 kHz.

Bulletinen sammanställdes av Timo OH5LLR och översattes av Patrik OH6GDX.

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media