800 besökare och mångsidigt program på PäijätHami-sommarlägret

Det är bra att inleda lägerrapporten med Markkus, OH8UV, kommentar:

”Även om jag bara var på ett dagsbesök kändes stämningen som gamla tiders ”ham spirit”. Ingen klagade och det var trevligt att vara med i gruppen. Arrangemangen och ramarna för evenemanget fungerde bra.”

Lägrets första gäst från Norge, den sista från Sverige

Lägrets första inloggade gäst var norska Mads, LA1TPA; varefter gäster strömmade in i jämn takt fram till lördag kväll.

Öppnandet av lägret

Lägret invigdes officiellt torsdagen den 13 juli. Finlands, Frankrikes och SRALs flaggor hissades av IARU:s ordförande Sylvain, F4GKR; Kirsi Lehtimäki, ordförande i Heinola stadsfullmäktige, Timo, OH5LLR, ordförande för SRAL; och lägerchef Mika, OH3BZK.

75 veteranamatörer deltog i OT-mötet

Oldtimer-mötet, som inleddes av ordförandena för IARU och SRAL, samlade ett stort antal veteranamatörer för ett varmhjärtat tillfälle. Deltagarnas sammanlagda radioamatörår överskrider 4000 år! En hel del erfarenhet och kunskap. Och ännu fler fina minnen som delades vid evenemanget.

Lägermasten steg till 30 meter

Redan före starten av lägret reste Toke, OH6RM; och hans grupp lägrets stolthet, den mer än 30 meter långa teleskopantennen. Antenner för HF-områdena, sex meter, lägerrepeatern och lokalradiostationen Radio PäijätHami installerades i masten. Tack Toke för den fantastiska masten och installationerna.

Höjdpunkterna Maria Veitola, OH5BR/yl; Peter, OH1P/SM4HCF

Mer än 60 presentationer från de bästa inom sina egna specialområden hade inbjudits till lägret. Omfattningen av programmet och mångsidigheten i ämnena fick särskilt beröm! Tack till alla presentatörer för deras fina bidrag.

Bland de unika presentationerna stack två publikhöjdpunkter ut. Intervjun med redaktören Maria Veitola fyllde hela salen, det vill säga 150 åhörare. Maria vann publikens hjärtan när hon berättade om sin far Olli, OH5BR. Även om hon som ung flicka kände sig främmande för sin pappas hobby, var hon redan som tonåring stolt över honom. Maria kom fortfarande ihåg namnen på många av sin pappas amatörvänner.

Sveriges tidigare försvarsminister Peter Hultqvist, SM4HCF; fick stående ovationer när han tillkännagav sitt helt nya anrop OH1P. Han har redan kört radio från en sommarstuga i Åbo skärgård. Även den här intervjun handhades av Markku, OH4UI. I intervjun kom man oundvikligen in på kriget i Ukraina som startade av Ryssland. Peter var vid den tiden Sveriges försvarsminister. Peter sa att han hade aningar om den ryska attacken från flera tecken, som det inte har rapporterats mycket om i Finland.

Petri, OH1CX: ”dolda ledtrådar”. Matti, OH7SV: ”radioamatörens parrelation”

Filmregissören Petri Kotwica, OH1CX, känd som en bra och naturlig uppträdare; avslöjade de flesta av amatörradiobudskapen gömda i hans filmer. Ofta ingår siffran 73 som gatuadress eller 88, som roterar på sjukhusets kundnummerskärm.

Matti, ”SuperVätys”, OH7SV; fick publiken att vrida sig av skratt när han ledde panelsamtalet om radioamatören i ett parförhållande. Det är inte så enkelt trots allt. Men livet är!

23 radioamatörexamina

Jukka Klemola, OH6LI; arbetade hårt under två dagar på förberedelsekurserna för K, T1 och T2 modulerna. Inlärningen gick bra, då 23 moduler avlades på lägret. Examinanderna var tacksamma för möjligheten att studera på sommaren och samtidigt njuta av ett rikt utbud av presentationer.

Pekka, OH1LA; finländsk mästare i telegrafi

Pekka Lahdensalo, OH1LA, blev den nya och första finländska mästaren i telegrafi; med ett resultat av 109,5 tecken/min. Pekkas prestation förstärks av att han i OT-klassen slog silvermedaljören Jyrki, OH6CS, som deltog i herrklassen.

Kvällsfest

Vid kvällsfesten, som hölls på fredagen, kunde deltagarna efter hälsningar från IARU, SRAL och staden Lahtis och en utsökt måltid; njuta av Pauls, F6EXV/OG6EXV, presentation av FT8WW-peditionen med en fint gjord videofilm. I slutet av kvällen, bytte Heikki, OH6ZS; rollen till trollkarlen Al Dante och roade publiken med ”amerikansk humor”.

De tävlingsmeriterade belönades

Priserna i HF-FM-serien delades ut av IARU:s ordförande Sylvain, F4GKR.. Jussi, OH6ZZ; skötte utdelningen av VHF/UHF-priserna på VHF-forumet.

Huvudpriset vanns av Martti, OH1ON

En Icom ”folkradio” IC-7300, donerad av Koneita.com/Utec Oy, lottades ut bland alla med lägerpass, det vill säga de som kom till lägret. I utlottningen vanns transceivern av Martti, OH1ON! Lyckönskningar till vinnaren!

”Radio PäijätHami” i etern – presentationerna publiceras senare

Radio PäijätHam sände semi-nationellt med sex sändare presentationerna i Country Clubs stora sal och främst Tias, ​​​​OH3TIA; intervjuer. Presentationerna, intervjuerna och de av Martti, OH1ON; gjorda videoinspelningarna kommer att publiceras på lägerarrangörernas hemsida så snart de är i lämpligt format. En del finns redan på YouTube!

Tack till alla i arbetslaget!

Mer än 60 personer var involverade i arrangemanget av PäijätHami-lägret. Lägret byggdes med talko-information som hölls en gång i månaden och två allmänna ”Vad vill du ha ut av sommarläger”-evenemang.

Bidraget från de frivilliga i teamet var ovärderligt! Tack!

Arrangörerna tackar

Lahden Radioamatöörerho ry., OH3AC; ville att detta SRAL-sommarläger skulle bli minnesvärt. Vi hoppas och vet delvis redan att så var fallet, tack har kommit från alla håll. Vi tackar deltagarna för att ett fint läger och en trevlig stund tillsammans möjliggjordes.

Tack till supportrarna

Naturligtvis bör vi inte glömma lägrets supportrar och sponsorer. Städerna Lahtis och Heinola, Planmeca, Finlands Radioamatörförbund, Koneita.com/Utec, RXTX-tuote, Bebek och många andra.

I SRAL:s Nyhetsbrev och i nästa Radioamatööri-tidning kommer även lägerberättelsen att ha bilder! En kort lägerrapport är bra att avsluta Mattis, OH7SV; kommentar:

”Det var ett jävligt bra läger, tack!”

Jari, OH2BU

programansvarig

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media