PäijätHami-tapahtumassa 800 kävijää ja monimuotoista ohjelmaa

Leiriraportti on hyvä aloittaa Markun, OH8UV; kommentilla:

”Vaikka olin vain päiväkäynnillä aistin tunnelman leirillä olevan vanhan ”ham spiritin” kaltainen pitkästä aikaa. Kukaan ei önnöttänyt ja porukalla oli mukava olla. Järjestelyt ja puitteet toimivat hyvin.”

Leirin ensimmäinen vieras Norjasta, viimeinen Ruotsista

Leirin ensimmäinen kirjautunut vieras oli norjalainen Mads, LA1TPA; jonka jälkeen vieraita valui sisään tasaiseen tahtiin aina lauantai-iltaan saakka.

Leirin avajaiset 

Leiri avattiin torstaina 13.7.2023 arvovaltaisesti. Suomen, Ranskan ja SRAL:n lippuja olivat nostamassa IARUn puheenjohtaja Sylvain, F4GKR; Heinolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kirsi Lehtimäki, SRAL:n puheenjohtaja Timo, OH5LLR; ja leiripäällikkö Mika, OH3BZK.

OT-tapaamisessa mukana 75 konkaria

IARUn ja SRALn puheenjohtajien tähdittämä OT-tapaaminen keräsi hyvän joukon konkareita lämminhenkiseen tilaisuuteen. Konkareilla oli yhteenlaskettuna radioamatöörivuosia yli 4000! Melkoinen määrä kokemusta ja tietämystä. Ja vielä enemmän hienoja muistoja, joita tilaisuudessa jaettiin.

Leirimasto nousi 30 metriin

Jo ennen leirin alkua Token, OH6RM; ryhmä kävi nostamassa leirin ylpeyden, yli 30 metrin teleskooppiantennin. Mastoon asennettiin HF-alueiden, kuuden metrin, leiritoistimen ja paikallisradio Radio PäijätHamin antennit.  Kiitos Tokelle upeasta mastosta ja asennuksista.

Kohokohtana Maria Veitola, OH5BR/yl; Peter, OH1P/SM4HCF

Leirille oli pyydetty yli 60 esitelmää omien erikoisalueidensa parhailta. Ohjelman laajuus ja aiheiden monipuolisuus sai erityistä kiitosta! Kiitokset kaikille esitelmän pitäjille mahtavasta panoksesta. 

Ainutlaatuisten esitelmän joukosta erottui kaksi yleisökärkeä. Toimittaja Maria Veitolan haastattelua oli seuraamassa salin täysi eli 150 kuulijaa. Maria voitti yleisön sydämet kertoessaan isästään Ollista, OH5BR. Vaikka hän nuorena tyttönä oudoksui isänsä harrastusta, jo teininä hän oli ylpeä isästään. Maria muisti vielä monen isänsä hamikaverin nimen.

Ruotsin ed. puolustusministeri Peter Hultqvist, SM4HCF; sai raikuvat aplodit kertoessaan upouudesta tunnuksestaan OH1P. Workkiminen on jo alkanut kesämökiltä Turun saaristosta. Tässäkin Markun, OH4UI; vetämässä haastattelussa ajauduttiin vääjäämättä myös Venäjän aloittamaan sotaan, jonka aikana Peter oli Ruotsin puolustusministeri. Peter sanoi tienneensä Venäjän hyökkäyksen alkamisesta useista enteistä, joita ei Suomessa juurikaan ole kerrottu.

Petri, OH1CX: ”piilotetut vihjeet”. Matti, OH7SV: ”hamin parisuhteet”

Hyvänä ja luontevana esiintyjänä tunnettu elokuvaohjaaja Petri Kotwica, OH1CX; paljasti useimmat elokuviinsa kätketyt hamiviestit. Milloin elokuvassa on osoitteena kadunnimi, jonka numero on 73 tai sairaalan näytössä pyörivä 88.

Matti, “SuperVätys”, OH7SV; sai yleisön kihelmöimään naurusta ja itkemään hauskuudesta juontaessaan koko salin paneelissa keskustelua ja ajatuksia hamista parisuhteessa. Asia ei lopulta olekaan niin yksinkertaista. Mutta elämä on!

Koulutusputkesta 23 tutkintoa

Jukka Klemola, OH6LI; ahkeroi kahtena päivänä K-, T1- ja T2-modulien preppauskurssit. Oppi meni hyvin perille, sillä leirillä suoritettiin 23 modulia. Kokelaat kiittivät mahdollisuudesta kesäopiskella ja samalla nauttia runsaasta esitelmävalikoimasta. 

Pekka, OH1LA; sähkötyksen Suomen Mestari

Sähkötyksen uudeksi ja ensimmäiseksi Suomen mestariksi nousi Pekka Lahdensalo, OH1LA; tuloksella 109,5 mkiä/min. Pekan suoritusta nostaa se, että hän OT-luokassa hakkasi hopeamitalin saaneen, miesten luokassa olleen Jyrkin, OH6CS. 

Iltajuhla

Perjantaina pidetyssä iltajuhlassa leiriparhaimpiin pukeutuneet saivat IARUn, SRALn ja Lahden kaupungin tervehdysten ja maittavan aterian jälkeen kuulla Paulin, F6EXV/OG6EXV; esittämänä FT8WW-pedition videon. Illan päätteeksi Heikki, OH6ZS; vaihtoi roolin Al Dante-taikuriksi ja huumasi yleisön ”amerikkalaisella huumorilla”

Menestyneet palkittiin 

HF-SM-sarjan palkinnot jakoi IARUn puheenjohtaja Sylvain, F4GKR. Jussi, OH6ZZ; vastaavasti huolehti VHF/UHF-bandien palkintojen jaosta VHF-foorumilla.

Pääpalkinnon voitti Martti, OH1ON

Kaikkien leiripassin saaneiden eli leirille tulleiden kesken arvottiin Koneita.com/Utec Oy lahjoittama Icom ”kansanradio” IC-7300. Arvonnassa sen voitti Martti, OH1ON! Onnea voittajalle!

”Radio PäijätHami” äänessä – esitelmät julkistetaan myöhemmin

Radio PäijätHamissa radioitiin semivaltakunnallisesti kuudella lähettimellä Country Clubin pääsalin esitelmiä sekä pääasiassa Tian, OH3TIA; tekemiä haastatteluita. Esitelmät, haastattelut sekä Martin, OH1ON; videokuvaamat esitelmät julkaistaan leirijärjestäjien sivulla niin pian, kuin ne saadaan sopivaan formaattiin. Osa on jo YouTubessa!

Kiitos talkoolaisille!

PäijätHami -leirin järjestelyissä oli mukana yli 60 talkoolaista. Kerhon kouluttamat amatöörit kauempaakin halusivat muistaa ”Alma Mater’iaan.” Leiriä rakennettiin kerran kuussa pidetyillä talkoo-infoilla ja kahdella yleisellä ”Mitä haluat kesäleiriltä” -tilaisuudella. Talkoolaisten panos oli enemmän kuin korvaamaton! Kiitos!

Järjestäjät kiittävät

Lahden Radioamatöörikerho ry., OH3AC; halusi tämän SRAL:n kesäleirin olevan ikimuistettava. Toivomme ja osin jo tiedämme, että näin myös oli, kiitoksia on tullut kaikilta tahoilta. Kiitämme osanottajia hienon leirin ja mukavan yhteisolon mahdollistamisesta.

Kiitos tukijoille

Ei tietenkään pidä unohtaa leirin tukijoita ja sponsoreita. Lahden ja Heinolan kaupungit, Planmeca, Suomen Radioamatööriliitto, Koneita.com/Utec, RXTX-tuote, Bebek ja moni muu.

SRAL:n Uutiskirjeessä ja seuraavassa Radioamatööri-lehdessä leiritarinaa myös kuvin! Lyhyt leiriraportti on hyvä päättää Matin, OH7SV; kommenttiin:

”Oli aivan helvetin hyvä leiri, kiitos!”

Jari, OH2BU

ohjelmavastaava

Kuvat: Jouni Pekkanen OH2QV

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media