Finlands Radioamatörförbunds kanslibulletin 38/2018, 16.11.2018

Kanslibulletin på svenska läses på söndagar.
Kanslibulletin på svenska läses på söndagar klockan 15.00 finsk tid på frekvensen 3720 kHz (+/- QRM) LSB med anropsignalen OH6A.

 
Finlands Radioamatörförbunds kanslibulletin 38/2018, 16.11.2018
INNEHÅLL
* Förbundets Höstdagar i Äänekoski 16-18.11.2018 *
* Tryckfel i Höstmötesmaterialet *
* De ungas aktivitetsveckoslut i Mustila – ännu hinner du anmäla dig *
* Finland 100 satelliten sänds till rymden nästa vecka *
* Silent key *
* Klubbarna meddelar *
* Traditionsradioevenemang PRT 27 under självständighetsdagen  *
* Tävlingsnyheter *
* Nästa bulletin *
 
* Förbundets Höstdagar i Äänekoski 16-18.11.2018 *
Finlands Radioamatörförbunds Höstdagar hålls den 16-18.11.2018 i Äänekoski. Varmt välkomna! Evenemanget ordnas av Ala-Keiteleen Radiokerho ry, OH6AK. Platsen för evenemanget är Äänekoski stadshus på adressen Hallintokatu 4, 44100 Äänekoski.
Höstdagarnas huvudprogram ordnas lördagen 17.11 kl. 8.00 – 19.00. Under lördagen hörs presentationer om rundpolariseing och buskradio, därtill utlovas tal av såväl Äänekoskis stadsdirektör som SRAL:s styrelses ordförande, DMR-workshop, presentation av Valtratraktorn och bakluckeloppis. På lördag hålls även SRAL:s stadgeenliga höstmöte kl. 16.00.
Mer information från SRAL:s webbsidor.
 
* Tryckfel i Höstmötesmaterialet *
Med senaste numret av tidningen Radioamatööri (09/18) delades en bilaga i form av Verksamhetsplan 2019 ut. Det budgetförslag som finns på sidan 9 i bilagan är felaktig, eftersom den innehåller fjolårets siffror. Det riktiga materialet delas ut under höstmötet. Ifall du vill stifta bekantskap med budgeten redan på förhand, vänligen ta kontakt med kansliet, e-post: toimisto ät sral.fi, tfn 09 562 5973 eller på adressen Krämarbackastigen 9, 00440 Helsingfors.
 
* De ungas aktivitetsveckoslut i Mustila – ännu hinner du anmäla dig *
Förbundets ungdomsteam ordnar ett aktivitetsveckoslut i Mustila för de unga i förbundet 6/7-9.12. Evenemanget hålls vid stationen OH5Z. Lägret riktar sig främst till 15-28 åringar.
Under aktivitetsveckoslutet är huvutemat att vara aktiv på bandet (SSB, CW, RTTY). Därtill utlovas olika föredrag samt gementsamt program och gemensamma sysslor. Under veckoslutet används de ungas radioamatöranrop OH2YOTA.
Deltagaravgiften är 10 euro, som inkluderar inkvartering och måltider. Anmälningen har öppnats på webbsidan. Skjuts ordnas från Kouvola station till Mustila och tillbaka. Ungdomsmedlemmar som kommer längre irån kan även få kompensation för resekostnader.
Anmälningen är nu öppen på förbundets webbsidor och fortsätter ännu under nästa vecka, fram till den 25.11. Ännu rymms man med, välkomna! Mer information fås från SRAL:s webbsidor.
 
* Finland 100 satelliten sänds till rymden nästa vecka *
Satelliten Finland 100 sänds på sin resa till rymden från Kalifornien. Tiden för avfyrande är inkommande måndag 19.11.2018 klockan 20.32 finsk tid. Satelliten blir avsänd med en Falcon 9 bärraket, som sammanlagt för 64
små satelliter till nästan 600 kilometers höjd. Att släppa satelliterna fria tar nästan fem timmar så kontakt med Finland 100 torde fås först flera timmar efter avfyrandet. Satellitens frekvensuppgifter finns på webbsidorna suomi100satelliitti.fi.
Satelliten Finland 100 har tillverkats på Aalto-universitetet och det är fråga om en enbart 1 kg tung nanosatellit. Huvudanläggningen är en radiomottagare som mäter MF/HF radiofrekvensområdet, som undersöker rymdväder och kamerautrustning som stöder rymdväderobservationer och avbildar landskap. Satelliten har två egna, av IARU beviljade radiofrekvenser 437,775 MHz och 2410 MHz. Satellitens radioamatöranropär 1M60F1D.
 
* Silent Key *
Förbundets kansli har nått av budet att vår amatörborder Unto Mahkonen, OH1QH har lämnat oss. Vi hedrar Untos minne med en stunds tystnad.
 
* Klubbarna meddelar *
 
Turun Radioamatöörit lillajul
Turun Radioamatöörit ry, OH1AA, firar lillajul torsdagen 29.11.2018 kl. 18.00 framåt i Sommelo. Välkomna önskar tomtarna i Sommelo.
 
Keski-Suomen radioamatöörit lillajul och höstmöte
Keski-Suomen radioamatöörit ry, OH6AD, firar lillajul och håller höstmöte måndagen 26.11 med start 18.00 på klubben. Pulled Pork med tilltugg samt glögg utlovas. Under höstmötet behandlas de stadgeenliga ärendena. Välkomna!
 
Kursmedlemmarna i trafikering med talradio QRV med OI100PV anrop – Motstationer behövs
Deltagarna i MPK:s trafikering med talradio kurs är tillsammans med sina utbildare QRV på lördagen 17.11 eventuellt redan under morgonen, men senast klockan 12.30. Vi är QRV på 80 meter ca 3680-3699 kHz och även ca 1846 kHz. Ni beaktar väl att de som trafikerar med anropet OI100PV är nybörjare. I gruppen finns även mer erfarna radiotrafikanter och utbildare.
Kursen ordnas i Salo och Tammela. Eleverna är människor som är intresserade av att lära sig grunderna i talradioaktiviteter och lär sig genom att fungera som second operator. En del av utbildarna kanske också håller några telegrafikontakter för att demonstrera dessa som minne av ett historiskt sändarslag.
Alla som hållit kontakt får ett äkta QSL-kort som celebreras OI100PV hundraårsjubileum.
 
* Traditionsradioevenemang PRT 27 under självständighetsdagen *
Traditionsradioevenemanget ordnas igen under självständighetsdagen 6.12. Evenemanget är inte en tävling, utan ett evenemang där respekt och uppskattning visas för över 40 år gamla veteranradion och de radioveteraner som använt dessa. Evenemanget är fritt format och utan ledarstation.
I traditionsradioevenemanget sker CW aktivitet kl. 08.00 – 10.00 och 12.00– 14.00 finsk tid. På AM sker aktivitet kl. 10.00-12.00 och 14.00 -16.00 finsk tid. Banden är 80 och 40 meter.
Vid deltagande i evenemanget kan traditionsradiostationen använda tilläggssuffixet /S efter sitt stationsanrop. Ifall apparattypen varit i användning redan under andra världskriget, kan tilläggssuffixet vara /SA.
Som motstationer fungerar alla radioamatörstationer, beroende av apparattyp och alla är välkomna att delta.
 
* Tävlingsnyheter *
Detta veckoslut tävlas LZ DX Contest sekä All Austrian, REF och RSGB 160m contest. Nästa vecka tävlas NAC 1296 MHz påtisdag 20.11. Nästa veckoslut tävlas ARRL EME Contest och CQ Worldwide DX Contest CW.
 
* Nästa bulletin *
Nästa bulletin blir läst från OH6A i Vasa om en vecka, söndagen den 25 november klockan 15.00 finsk tid på 3720 kHz +- QRM.
 
Bulletinredaktör: Ronja Iso-Heiko
Översättning: Patrik Willför, OH6GDX

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media