Finlands Radioamatörförbunds kanslibulletin 01/2021, 9.1.2021


Denna bulletin blir läst från OH6A söndagen 10.1 klockan 15.00 finsk tid på 3720 kHz +- QRM.INNEHÅLL
* Förbundets specialanrop OH100SRAL finns i bruk hela jubileumsåret 2021 *
* Apparatur söks till jubileumsårets ITE-utställning *
* Förbundets hundraårshistorik publiceras 20.1 *
* Nya medlemmar söks till YL-kommittén *
* Kansliet meddelar *
* IARU R1 VHF Handbook finns att laddas ner nu *
* Tävlingsnyheter *
* Nästa bulletin *
* Förbundets specialanrop OH100SRAL finns i bruk hela jubileumsåret 2021 *Transport- och kommunikationsverket har beviljat Finlands Radioamatörförbund tillstånd att nvända specialanropet OH100SRAL under jubileumsåret 2021. Anropet får användas aktivt på alla frekvensområden som är tillåtna för radioamatörer genom tal, telegrafi och digitala sändarslag.
Under de tider då anropet inte är i användning av förbundets stationer, kan t.ex. medlemsklubbarna ansöka om att använda det. Anropet kan ansökas under viss tid, högst fem dagar i taget. I bokningskalendern på förbundets webbsidor ses de tider anropet är ledigt. De logguppgifter som uppstår sänds månatligen av förbundet till Logbook of the World (LotW), och efter att jubileumsåret har avslutats skickas OH100SRAL QSL-kort till motstationerna via byrån.
Mer information om användningen av anropet finns i nyaste numret av tidningen Radioamatööri och på förbundets webbsidor.
* Apparatur söks till jubileumsårets ITE-utställning *
För att fira jubileumsåret ordnas en ITE-utställning i Tekniska museet i Helsingfors. I utställningen uppvisas ITE-appartur från hela hundra årsperioden och syftet är att uppvisa en historisk skildring av hur radioamatörerna själv byggt utrustning genom åren.
Eftersom det är fråga om en jubileumsutställning som förverkligas en gång per hundra år, är det dock en hederssak att delta! Har alltså du eller er klubb någon anläggning som lämpar sig till utställningen? Det krävs inte att apparaturen fungerar ordentligt eller ser perfekt ut. Apparaturen skyddas så att utställningsbesökarna inte kommer åt att röra dem.
Förslag om apparatur och eventuella tilläggsfrågor kan sändas till Heikki, OH2BGX, på adressen (Heikkis anrop) ät sral.fi. Ytterligare information från förbundets webbsidor och senaste numret av tidningen Radioamatööri.
* Förbundets hundraårshistorik publiceras 20.1 *
Finlands Radioamatörförbunds hundraårshistorik publiceras onsdagen 20.1. Historiken som är skriven av den facklitterära författaren Jonna Pulkkinen är inte enbart en historia om vårt förbund utan den går igenom finländska radiohobbyisternas skeden ända från början av 1900-talet till dessa dagar. Mer information om boken fås på förbndets webbsidor och från det nummer av tidningen Radioamatööri som utkom i december.
* Nya medlemmar söks till YL-kommittén *
YL-kommittén söker förstärkningar i teamet. Ifall deltagande i YL-verksamheten, -tävlingarna och -träffarna intresserar, ta kontakt med adressen yl ät sral.fi.
* Kansliet meddelar *
Denna vecka började en ny anställd i kansliet. Vilma Törö, OH2VT, arbetar detta år på deltid i kansliet som projektassistent för jubileumsåret och bistår Ronja. Hon har länge fungerat i ungdomsteamet och marknadsföringskommittén. Kansliet kan nås per e-post: toimisto ät sral.fi.
* IARU R1 VHF Handbook finns att laddas ner nu *
IARU Region 1 VHF Handbook finns nu att laddas ner i pdf-format från IARU:s webbsidor. Boken innehåller täckande uppgifter om bl.a. bandplaner, tävlingar och sätt att hålla kontakter. Mer uppgifter fås från förbundets webbsidor.
* Tävlingsnyheter *
Detta veckoslut tävlas NRAU-Baltic Contest.
Nästa veckas tisdag tävlas NAC 432 MHz och på torsdag står NAC 50 MHz i tur.
Nästa veckoslut tävlas Hungarian DX Contest.
* Nästa bulletin *
Nästa bulletin blir läst från OH6A om en vecka, söndagen den 17.1 klockan 15.00 finsk tid på 3720 kHz +- QRM.
Bulletinredaktör: Vilma Törö, OH2VT.
Översättning: Patrik Willför, OH6GDX
Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media