Finlands Radioamatörförbunds kanslibulletin 17/2021, 15.5.2021


Denna bulletin blir läst från OH6A söndagen 16.5 kl. 15.00 finsk tid på 3720 kHz +- QRM.

INNEHÅLL

 • Inbjudan till OT-träffen under sommarlägret *
 • Vårmötet 2021 *
 • Jubileumsårets sommarläger i Eerikkilä *
 • SRAL100-utskottet informerar *
 • Webbinarium om grunderna för FT8 18.5 *
 • YOTA Contest 22.5 *
 • Anmäl dina uppgifter i OH-katalogen *
 • Enkät om medlemsförmånerna *
 • Kansliet meddelar *
 • Klubbarna meddelar *
 • Tävlingsnyheter *
 • K.S.Sainios Minnestävling 2021 detta veckoslut *
 • OH-SM-landskampen 2021 detta veckoslut *
 • Nästa bulletin *
 • Inbjudan till OT-träffen under sommarlägret *

SRAL bjuder in alla de som varit medlemmar i förbundet i minst 50 år till OT-träffen under sommarlägret. Träffen ordnas i samband med sommarlägret torsdagen 15.7 klockan 14. Evenemanget hålls i universalhallen i Eerikkilän Sport & Outdoor Resort.

Evenemanget är ett fritt format evenemang av typen cocktailbjudning, där umgänge och fri samvaro är huvudsaken. OT-träffen är en del av programmet under SRAL 100 jubileumsåret.

Anmälningar till OT-träffen ombeds göras t.o.m. 31.5. Det går att anmäla sig på adressen www.sral.fi/kesaleirin-ot-tapaaminen Det går även att ta kontakt med förbundets kansli. Berätta i samband med anmälan ifall du har specialdiet. Det är yttest viktigt att anmäla sig med anledning av förhandsarrangemangen i fråga om evenemanget.

Evenemanget är ett avgiftsfritt evenemang för bjudna. Inbjudan är personlig. Det är möjligt att ta med en eventuell assistent, kom ihåg att meddela om detta då du anmäler dig.

Ifall du enbart deltar i OT-träffen och inte lämnar på lägret behöver du inte betala lägeravgiften (30 euro).

 • Vårmötet 2021 *

Av mötesdokumenten till vårmötet som hålls 18.7 har nu publicerats bokslutsdokumenten, verksamhetsgranskarrapporten samt verksamhetsberättelsen. Dokumenten hittas på förbundets webbsidor på adressen www.sral.fi/kevätkokous-2021.

Vid vårmötet utdelas premier. Förslag till premiemottagare ber man skicka styrelsen tillhanda t.o.m. tisdag 18.5. Medlemmarnas petitioner till vårmötet önskas likaledes förmedlas t.o.m. 18.5. Mer information på förbundets webbsidor.

 • Jubileumsårets sommarläger i Eerikkilä *

Sommarlägret under SRAL:s 100 årsjubileum ordnas av Riihimäen Kolmoset, OH3AD 15-18.7.2021 i Eerikkilä Sport & Outdoor Resort i Tammela. Mer information om lägret samt lägrets preliminära program finns i det nyligen utkomna numret av tidningen Radioamatööri samt förbundets webbsidor. Logi kan bokas från anmälnings- och bokningsblanketten som finns på Eerikkiläs webbsidor.

Välkomna med att trivas bland radioamatörerna!

 • SRAL100-utskottet informerar *

Reglerna för SRAL100-awardet har ändrats

Förbundets jubileumsutskott har beslutat ändra på reglerna för SRAL100-awardet på grund av de önskemål som framförts av förbundets medlemskår. Nu räcker det att ansökande skickar sina loggblad över etthundra hållna kontakter med finska stationer till awardmanagern. Kontakterna behöver ej kvitteras och det krävs icke heller att två radioamatörer bekräftar riktigheten.

De ändrade reglerna och ett utskrivningsbart loggblad hittas på SRAL 100-sidan genom att klicka på rubriken ”SRAL 100 -työskentelytodiste”

ITE-utställningen öppnas 3.6

ITE-utställningen under förbundets 100 årsjubileum öppnas torsdagen 3.6. Det officiella namnet för utställningen är ”Först var Gnistan – 100 år av finskt radioamatörbyggande” (fri översättning från finskans Kipinästä se alkoi – 100 vuotta suomalaista radioamatöörirakentelua).

I utställningen som ordnas på Tekniska museet i Helsingfors visas apparatur radioamatörerna själv byggt under de senaste hundra åren. Därtill är det meningen att i samband med utställningen även ordna presentationskvällar.

I bulletinerna och även förbundets övriga informationskanal meddelas mer information om utställningen. Mer följer!

QSL-kortsutställningen öppnas nästa torsdag 20.5

Torsdagen 20.5. öppnas en QSL-kortsutställning till ära av jubileumsåret. Utställningen öppnas tillsammans med jubileumsårets fotoutställningar på samma webbsida https://sral100kuvat.sral.fi/. Man ställer ut bl.a. förbundets läger- och olika evenemangkort samt andra SRAL-specialkort. Under utställningens vernissagedag firas den internationella tillgänglighets- och nåbarhetsdagen.

Ta med din apparat till sommarlägrets radioamatörapparatursutställning

På sommarlägret anordnas lördagen 17.7. en apparatutställning. Dess namn är ”Hamutstyr genom tiderna”. Den ledande tanken är att ge dagens radioamatörer en intressant och mångsidig översikt av apparater som använts under olika tidsperioder.

Vi alla har nu möjlighet att göra utställningen intressant. Man kan delta genom att hämta sin apparat till utställningsplatsen på lördagen. Grejerna får vara ett mångfald av olika apparater som radioamatörerna använt: sändare, mottagare, mätinstrument, andra tillbehör samt t.ex. antenner som ryms på bordet.

Till utställningen tas både ITE-apparater, byggsatsapparater samt apparater som köpts färdiga från butiken. Ta nu med hundar och katter och inventera alla skåp, vrån, källare och vindar och se efter ifall där skulle finnas något att ta med till utställningen.

Utställningen är en del av förbundets 100-årsjubileum. De som hämtat apparater till utställningen får ett deltagardiplom som minne.

 • Webbinarium om grunderna för FT8 18.5 *

Förbundets marknadsföringsteam anordnar 18.5. kl. 1800 ett webbinarium med temat grunderna för FT8. Webbinariet behandlar hur man bäst kommer i gång på detta delområde av radioamatörverksamheten.

Reino Talarmo, OH3MA, berättar bl.a. om:

WSJT-X applikationens och protokollets grunder
funktionsprinciperna
WSJT-applikationens olika versioner
vad som behövs och hur man kommer i gång
programmets och riggens inställningar
andra saker som är bra att veta för att lyckas

Webbinariet riktar sig till de som inte ännu har prövat på FT8, samt de vars försök av olika orsaker begränsats till ett fåtal. Även de som redan är varma i kläderna med FT8 har haft nytta av att delta.

Webbinariet ordnas i ZOOM-videokonferenstjänsten. Det går att anmäla sig till webbinariet via förbundets webbsidor.

Välkommen med!

 • YOTA Contest 22.5. *

Förbundets ungdomsteam inbjuder alla unga samt de gamla att delta i en ny tävling som är designad speciellt för de unga. Tävlingens första del körs på lördagen 22.5. IARU Region 1- ungdomsarbetsgruppen arrangerar tävlingen i samarbete med Ungerns Radioamatörförbund (MRASZ).

Tävlingstiden är begränsad till 12 timmar, så att även mindre erfarna tävlare ryms med. Tävlingen har 8 olika klasser varav en del är riktade särskilt till unga, under 26-åriga operatörer. Man får tilläggspoäng för unga operatörer i tävlingen. I tävlingen fungerar de olika operatörernas åldrar som multiplikatorer, i stället för t.ex. insamlade länder eller ITU-zoner. Det rör sig alltså om en ny slags tävling som byggts upp kring unga radioamatörer.

Tilläggsinfo på förbundets webbsidor under ungdomssektionen.

 • Anmäl dina uppgifter till OH-katalogen *

OH-katalogen för år 2021 publiceras i gen i sommar. OH-katalogen innehåller endast information om de medlemmar som har givit samtycke till publiceringen efter maj 2018. I boken ser man medlemmens namn, anrop, postadress och uppgift om egenanropsservice.

Om du vill tillåta publiceringen av dina uppgifter i OH-boken eller webb-OH-listan, meddela därom genom att fylla i blanketten som hittas på förbundets webbsidor eller genom att kontakta förbundets kansli. Ifall du redan givit ditt samtycke för publiceringen år 2020, 2019 eller 2018 behöver samtycket inte förnyas.

Ifall du är osäker om situationen, kan du alltid ringa eller skicka e-post till kansliet som kollar läget.

Deadline är Pingstdagen 23.5.2021. Anmälningar och uppdateringar meddelade före det beaktas i OH-katalogen.

 • Enkät om medlemsförmånerna *

Förbundet uppmanar alla medlemmar att svara på enkäten om medlemsförmånerna. Man kartlägger genom enkäten vad medlemmarna anser om de nuvarande medlemsförmånerna och strävar att utveckla verksamheten utifrån av svaren. Enkäten besvaras anonymt. Enkäten finns på förbundets webbsidor. Ett stort tack redan nu till alla deltagande för värdefulla svar!

 • Kansliet meddelar *

Frpn och med maj står förbundets kanslis telefontjänst till tjänst tisdag till torsdag kl. 12-16 och fredagar kl. 10-14. Förbundets kansli är fortfarande öppet för besökare enbart enligt överenskommelse. Du ringer eller e-postar väl på förhand, ifall du är på väg på besök.

En begäran att svara på klubbuppgiftsenkäten har sänts till klubbarna per e-post. Ifall er klubb inte ännu fått den, ta kontakt med kansliet.

 • Klubbarna meddelar *

OH3AA:s årsmöte 24.5

Hämeenlinnan Radioamatöörit ry. håller sitt årsmöte måndagen 24.5. kl. 18:00 på klubben på adressen Hakapellontie 95, 13430 Tavastehus. Mötet hålls utomhus så vi kan hålla tillräckliga säkerhetsavstånd. Välkommen önskar styrelsen för OH3AA.

 • Tävlingsnyheter *

Detta veckoslut tävlas K.S.Sainios minnestävling, OH-SM landskampen CW och SSB samt His Majesty King of Spain Contest CW.

Nästa tisdag tävlas NAC 1296 MHz och på torsdag NAC 70 MHz.

Nästa veckoslut tävlas YOTA Contest och Baltic Contest.

 • K.S.Sainios Minnestävling 2021 detta veckoslut *

År 2021 K.S. Sainios minnestävling körs denna söndag 16.5 och arrangeras av OH2T. Tävlingen hör till SRAL:s FM serie för HF-tävlingarna. Reglerna finns på förbundets webbsidor.

 • OH-SM-landskampen 2021 detta veckoslut *

OH-SM-landskampen hålls detta veckoslut. På lördag ordnas CW-delen och på söndag phone. Mer information från förbundets webbsidor. Välkomna med i tävlingarna!

 • Nästa bulletin *

Nästa bulletin blir läst från OH6A om en vecka, söndagen 23.5 klockan 15.00 finsk tid på 3720 kHz +- QRM.

Bulletinredaktörer: Vilma Törö och Ronja Iso-Heiko.
Översättning: Patrik Willför, OH6GDX

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media