Finlands Radioamatörförbunds kanslibulletin 24/2021 10.7.2021

Denna bulletin blir läst från OH6A söndagen 10.7.2021 kl. 15.00 finsk tid på 3720 kHz.

INNEHÅLL
Radiokarnevalen pågår för fulla muggar
IARU:s president hälsar det hundraåriga förbundet
IARU:s region ett samlas via nätet
Det går nu att anmäla sig till Förbundets vårmöte
Betydande mängd utvecklingstillgångar till de norska radioamatörerna
En DX-klassiker finns äntligen tillgänglig för alla
Som radioamatör på banden under söndag i Lahtis
En fin radioamatördag i Lundo under augusti
Silent Key
Tävlingsnyheter

Radiokarnevalen pågår för fulla muggar

En radiokarneval utan dess like pågår för fullt. Då sommarlägret inhiberats, har OH-stationerna fyllt banden och hållit QSO:n för att fira hundraårsjubileet. Förbundets huvudkvartersstationer OF2HQ och OF0HQ deltar i IARU:s världsmästerskapstävling. Som operatörer och i stödtruppern finns en riklig mängd av förbundets medlemmar. Håll även du kontakt med tävlingsstationerna, fast genast efter lördagens bulletin och ge poäng åt hemmafronten. Vi håller tummarna att tävlingsframgången under jubileumsåret är god. Det lönar sig även att besöka förbundets webbsidor för att utforska utlottningarna och priserna i samband med Radiokarnevalen.

IARU:s president hälsar det hundraåriga förbundet

Den internationella radioamatörunionen IARU:s ordförande har sänt sin hälsning till vårt hundraåriga Förbund. ”Bara en handfull av IARU:s medlemsförbund har uppnått en såhär betydande milstolpe” konstaterar Tim Ellan, VE6SH, i sitt brev.

IARU:s region ett samlas via nätet

IARU Region I ordnar sitt möte på distans via nätet i oktober. Majoriteten av medlemsförbunden tvivlar på att samlas på traditionellt sätt i Serbien p.g.a. coronan. Som Finlands delegater i IARU fungerar Markku OH2BQZ, Jussi OH5LK, Marko OH8WM och Vilma OH2VT.

Tidigare detta år godkände den internationella unionen för radioamatörer två nya medlemsförbund: nya IARI länder är Kirgistan och Bahrain. IARU sekreterare byttes fr.o.m. inledningen av juli. Den nya sekreteraren är Joel W5ZN. David K1ZZ som fungerat som sekreterare i 22 år under tre olika perioder valde att stiga undan.

Det går nu att anmäla sig till Förbundets vårmöte

Från och med lördag går det nu att anmäla sig till Förbundets vårmöte via länken på Förbundets webbsidor. Då coronasmittorna varierar och d-varianter ställer till det, är det säkraste sättet att delta hemifrån via nätet. Vårmötet ordnas lördagen 24 juli med start klockan 11. Alla uppgifter som behövs om mötet har samlats på förbundets webbsidor. Mötesplatsen finns i Hertonäs, Helsingfors.

Betydande mängd utvecklingstillgångar till de norska radioamatörerna

Norges Radioamatörförbund NRRL har nyligen fått två betydande understöd. Norges forskningsråd tilldelade förbundet nästan 70 000 euro, som förbundet kommer att använda för att proucera inlärningsmaterial för radioamatörexamen. De två år långa projektet är riktat i synnerhet för att förbättra de digitala kunskaperna hos barn och unga genom hobbyverksamhet.

Ett stipendium delades ut från stiftelsen Gjensidige, som är fonden för ett försäkringsbolag som fungerat i två hundra år. Donationen är särskilt ämnat för att utveckla den frivilliga räddningstjänsten och att nå dessa aktörer i realtid. Stiftelsen anser att enbart den offentliga servicen ensam inte klarar av att sköta denna verksamhet tillräckligt bra, utan det är nödvändigt att frivilliga och aktörer från den tredje sektorn även deltar.

En DX-klassiker finns äntligen tillgänglig för alla

Northern Californian DX Foundation har i juli publicerat Marttis, OH2BH, bok ”Where Do We Go Next” på webben. Den ursprungligen 1991 i USA lanserade boken har i det närmaste varit omöjlig att få tag på efter att den ursprungliga tryckningen blev slutsåld. Nu finns hela boken att laddas ner från NCDXF:s webbsidor. Boken är fortfarande nu lika aktuell som då den gavs ut, säger stiftelsens ordförande John K6MM.  

Som radioamatör på banden under söndag i Lahtis

Lahtis radio- och tv-museum Mastola ordnar på söndag ett evenemang under temat ”Som amatör på banden?”. Det är en del av pågående veckas tema ”Päheet museot”, under vilken olika jippon ordnats i Päijänne-Tavastland.

En fin radioamatördag i Lundo under augusti

Jouko OH1NN och Matti OH1LAR ordnar igen i augusti en fin radioamatördag i Nautelankoski museum i Lundo. Radioamatörstationen med anrop OI1AX är QRV under evenemangsdagen på söndagen den 15 augusti. På plats finns även Arvo OH6EA för att presentera militärradioapparatur från sin samling och även GAZ-radiobilen. Det lönar sig att märka ut datumet i kalendern redan nu.


Silent Key

Kansliet har nåtts av budet att Tuomo Anttila, OH2NAF lämnat oss. IARU meddelar att fleråriga vice ordföranden för region 1, Faisal al-Ajmi 9K2RR / W2RRR har gått bort i sviterna av corona. Vi hedrar Paavos och Faisals bortgång med en stunds tystnad.

Tävlingsnyheter

Under detta veckoslut pågår IARU HF Championships. Inkommande tisdag tävlas NAC 70 cm och på torsdag NAC 4m. Nästa veckoslut tävlas CQ WW VHF Contest.

Nästa bulletin

Nästa bulletin blir läst från OH6A om en vecka söndagen den 18 juli klockan 15.00 finsk tid på 3720 kHz.

Bulletinredaktör: Markku OH4UI
Översättning: Patrik OH6GDX

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media