Finlands Radioamatörförbunds kanslibulletin 39/2021 30.10.2021

Denna bulletin blir läst med anropet OH100SRAL söndagen 31.10.2021 klockan 15.00 finsk tid på 3720 kHz.

Kom med, ännu finns det rum i buskarna!
Hur skulle vår klubb ordna en kurs?
Gott sällskap och julgott i jubileumsårets haminar
De ungas aktivitetsveckoslut i början av december
Kakkosten kerhos årsmöte
70 cm repeatern i Träskända till temporär lokal
Bouvet 3Y0J QRV i november nästa år
Nytt arbetsutskott till IARU region 1
Tävlingar
Nästa bulletin

Kom med, ännu finns det rum i buskarna!

Inkommande tisdag, den andra november, flyttar vi oss till buskarna. Förbundets marknadsföringsteam ordnar ett webbinarium om WWFF och OHFF, dvs. Flora och Fauna verksamheten. Grunderna utlovas åt såväl buskjagare som aktiverare.  

Timo OH1NOA delar ut praktiska erfarenheter och tips om att aktivera olika områden. Samling sker på nätet fr.o.m. kl. 18. Det finns ännu en del platser lediga, anmälning sker via Förbundets webbsidor. Anvisningarna för deltagande kommer med bekräftelseposten.

Hur skulle vår klubb ordna en kurs?

I Finland finns många radioamatörklubbar, men bara en liten del av klubbarna ordnar utbildning åt nya hobbyutövare. Vanligen berör frågorna ordnande av utbildning, hur få tag på kursledare, hur få behörighet samt hurdant material som finns tillgängligt.

Tampereen Radioamatöörit OH3NE är en erfaren kursarrangör såväl ifråga om grundläggande kurser som fortsättningskurser. Klubbens utbildare Tuomas OH3ERV och Tiiti OH3HNY berättar om sina tips om utbildning och arrangerande av kurser.

Klubbwebbinariet ordnas torsdagen den 11 november klockan 18. Anmäl dig i god tid eller delta med t.o.m. hela klubbstyrkan.

Gott sällskap och julgott i jubileumsårets haminar

Den första lördagen i december dvs 4.12 samlas de finländska radioamatöörerna till Börshuset i Helsingfors centrum. Förbundets hundra år långa färd firas i avslappnat sällskap med godsaker som hör julen till. Jubileumstalare är vårt Förbunds hedersmedlem Peter Tigerstedt, OH5NQ/OH2BM.

Priset för julbordet vid restaurang Pörssi är 39 euro och betalas på plats. Evenemanget börjar klockan 14 och avslutas t.o.m. klockan 19. Adressen till platsen är Fabiansgatan 14.

Kom med i det unika hundraårsevenemanget! Anmälning sker via webbformulär på Förbundets webbsidor, vid behov går anmälan om deltagande även att göra genom att ringa Förbundets kansli. Meddela om ditt deltagande t.o.m. den 19 november.

De ungas aktivitetsveckoslut i början av december

Förbundets ungdomsteam ordnar ett veckoslutsläger för unga radioamatörer vid Mustilas tävlingsstation OH5Z under första veckoslutet i december, dvs. 3-5 december.

Kom för träffa andra radiounga efter en lång paus i form att ett avslappnat veckoslutsläger! Under aktivitetsveckoslutet utlovas HF-aktiviteter, olika presentationer, bastubadande, samvaro och annat program som blir klart senare.

Under veckoslutet används anropet OF2YOTA, som även ute i världen identifieras som anrop som används av unga amatörer i Finland, så pileupen är garanterad. Från tidigare läger har tusentals kontakter hållits runtom världen för att sprida de ungas röster på radiobanden.

På plats är det all inclusive i fråga om mat och inomhus logi finns för alla som behöver det. I första hand är lägret riktat till förbundets ungdomsmedlemmar, dvs. 15 – 28 åringar.

Ungdomslägrets pris är 10 euro för medlemmar och 20 euro för icke-medlemmar. Anmälningstiden går ut söndagen den 21 november.

Kakkosten kerhos årsmöte

Kakkosten kerho, OH2AA och OH2AN, håller sitt stadgeenliga årsmöte tisdagen den 9 november klockan 18.00. Mötesplatsen är klubblokalen i Helsingfors på adressen: Planetvägen 6.

Under mötet behandlas de stadgeenliga ärendena för åren 2019 och 2020. Mötena hålls med anledning av coronasituationen först nu i november.

70 cm repeatern i Träskända till temporär lokal

70 cm hybridrepeatern i Träskända, OH2RUP, flyttar till temporära utrymmen för ett par månader. Med anledning av takrenovering kommer repeatern att över kärnvintern finnas
i centrum av Träskända.

I temporära QTH:et är dess täckningsområde inte fullt så bra som från det normala stället. Senast då snön har smält återvänder repeatern tillbaka till sin normala plats.

Bouvet 3Y0J QRV i november nästa år

Expeditionen 3Y0J till ön Bouvet som planerats för november nästa år håller på att förverkligas. Ken LA7GIA som är en av ledarna för projektet bekräftar att den första avgiften för transport med transportfartyget SS Marama har betalats. Sammanlagt 13 personer ämnar resa till Bouvet i november 2022.

Bouvet är på andra plats på de mest önskade DXCC länderna. Första plats på listan innehas av P5, dvs. Nord-Korea.

Ny styrelse till IARU region 1

Det Internationella Radioamatörförbundet IARU har valt en ny styrelse för Region 1 under det möte som hölls förra veckans söndag.

Som ordförande valdes Sylvain F4GKR, vice ordförande Hani OD5TE och sekreterare SM6EAN. Sex andra som valts till styrelse finns bland nyheterna på IARU:s webbsidor.

Tävlingar

En av höjdpunkterna för tävlingsåret är den som bäst pågående SSB-delen av CQWW. Tävlingsarrangören uppskattar att ca 35 000 radioamatörer är aktiva på banden, både
seriöst tävlande som hållande vanliga kontakter.

November börjar med NAC 2m på tisdagen och NAC 10m på torsdag.

Nästa veckoslut tävlas Ukrainian DX Contest.

Nästa bulletin

Nästa veckas lördag den 6 november infaller Allhelgona, och således kommer ingen bulletin det veckoslutet.

Nästa bulletin blir läst om två veckor söndagen den 14.11.2021 klockan 15.00 finsk tid på 3720 kHz. Den 14.11 används undantagsvis anropet OH100SRAL för läsningen av den svenskspråkiga bulletinen.

Bulletinredaktör: Markku, OH4UI
Översättning: Patrik, OH6GDX

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media