Finlands Radioamatörförbunds kanslibulletin 40/2021 13.11.2021


Denna bulletin blir läst med anropet OH100SRAL söndagen 14.11.2021 klockan 15.00 finsk tid på 3720 kHz +- QRM

Höstmötet nästa lördag
Ännu hinner du med på jubileumsseminariet
Försäljning av mätapparatur i Reså
I Tyskland bereds ett webbaserat diplomprogram
Silent Key
SAC CW resultaten färdiga i rekordtid
DX- och tävlingsevenemang ordnas i Tammerfors under april
Tävlingar
Jubileumsanropet OH100SRAL QRV på söndag
Nästa bulletin

Höstmötet nästa lördag

Förbundets höstmöte ordnas om en vecka, lördagen den 20 november med start klockan 16. Den elektroniska omröstningen i styrelsevalet pågår som bäst. Anvisningar för hur du röstar och kandidatpresentationerna hittar du på förbundets webbsidor. en elektroniska omröstningen avslutas onsdagen den 17 november klockan 16.

Via webbsidorna kan du även anmäla dig till Höstmötet. Det är möjligt att delta i mötet på distans via internet eller fysiskt på plats i Hertonäs, Helsingfors. På mötesplatsen följs Regionförvaltningsverkets eventuella coronabegränsningar. Mötet förverkligas på samma sätt som vårmötet som ordnades i juli.

Länken Höstmötet 2021: https://www.sral.fi/2021/08/18/syyskokous-2021/

**SRAL100 jubileumskommittén meddelar:

Ännu hinner du med på 100 årsjubileumsseminariet

Välkomna att fira förbundets 100 års jubileums år under ett gemtyligt evenemang i Börshuset i Helsingfors centrum. Vi samlas till jubileumshaminariet lördagen den 4.12 med start klockan 14. Börshusets adress är Fabiansgatan 14, Helsingfors.

Julbordets pris är 39 euro och betalas på plats. Frbundets bjuder deltagarna en välkomstdrink och portierstjänster. Klädkoden är smart casual.

Kom med för att höra vårt jubileumspresentationen av förbundets hedersmedlem samt njuta av Ravintola Pörssis julbordsdelikatesser. Namnet på presentationen är ”Radioamatörens perspektiv” och hålls av Peter Tigerstedt, OH5NQ/OH2BM.

Välkomstorden hålls av Förbundets vice ordförande Vili Peippo, OH5GE. Under evenemanget delas årets utmärkelser ut.

Även en lekfull frågesport utlovas, i vilken du kan testa dina kunskaper om historian för det hundraåriga förbundet. Programmet är utspritt, så det finns gott om tid för diskussion och umgänge med andra. Evenemanget avslutas t.o.m. klockan 19.

Bindande anmälningar begärs t.o.m. inkommande veckas fredag, 19.11. Anmälning kan göras genom webbformuläret på adressen sral.fi.

Det går även att anmäla sig genom att ringa förbundets kansli på nummer (09) 562 5973. Mer information om evenemanget fås från förbundets webbsidor.

SRAL100 jubileumskommitten önskar alla välkomna!

Länken 100 årsjubileumsseminariet: https://www.sral.fi/2021/10/25/tervetuloa-juhlahaminaariin/

Försäljning av mätapparatur i Reså

I medlet av december ordnas ett försäljningsjippo i Reså där mätapparatur säljs. Den apparatur som säljs under evenemanget är apparatur som tagits ur bruk och som säljs till hobbyutövare inom branschen och riktar sig enbart till privatpersoner.

Försäljningsdagen är den 18 december och förhandsanmälning till evenemanget är obligatorisk. Förutom mätapparatur säljs bl.a. RF-kablar av hög kvalitet. Mer information och en lista över produkter som finns till salu kommer att publiceras på Förbundets webbsidor närmare evenemanget.

I Tyskland bereds ett webbaserat diplomprogram

Tysklands Radioamatörförbund DARC håller på att förbereda en egen elektronisk loggbok. Tanken är att ändra alla kontaktdiplom, dvs. awards, till att vara webbaserade. Det nya loggprogrammet skulle ha gränssnitt till de största loggtjänsterna som LotW, Clublog och eQSL.

Målet är att i fortsättningen kunde diplom ansökas genom att mata in sina kontakter i loggprogrammet genom nätet och diplomet skulle komma direkt till den sökandes e-post eller också kunna skrivas ut från nätet. Målet är att programmet skulle vara färdigt nästa år.

I år lanserade DARC en omfattande webbaserad QSL-tjänst. Där matas kontakterna in i programmet genom nätet och i programmet går det att planera och trycka upp egna QSL-kort med tillhörande uppgifter. QSL-tjänsten sköter direkt korten vidare via byrån.

Länken DARC QSL-service: www.qslshop.de

Silent Key

Vi har nåtts av budet att vår radioamatörkollega Magnus Finne, OH6GYJ, lämnat oss. Vi hedrar Magnus minne med en stunds tystnad.

SAC CW resultaten färdiga i rekordtid

Loggmängden på 1412 stycken snuddade vid alla tiders rekord. I top 10 single-op var 8 stycken finländare. Även i multi-kategorierna strålade finländarna med toppresultat.

Vi gratulerar två Nikon: OH2GEK och OH5CZ. Dessa uppvisade, att den finska tävlingsverksamheten har en stark framtid! Väl jobbat Finland!

Loggens kontrollrapportering har förnyats och i resultatrapporteringen råder nu full öppenhet. Kolla t.ex. dina fel i kontakterna på webbsidorna för SAC genom att klicka då ditt eget anrop i tabellen. Du kan även titta på din grannes resultat.

Länken SAC -resultaten: www.sactest.net/blog/

DX- och tävlingsevenemang ordnas i Tammerfors under april

Det mest intressanta och spännande DX & Contest evenemanget nästa år ordnas i Tammerfors under april månad.

The 22nd DX & Contest Meeting står i tur 9-10.4.2022 i Sokos Hotelli Torni, i närheten av Tammerfors järnvägsstation.

Presentationer av hög kvalitet, umgänge och aktualiteter från denna del av hobbyverksamheten utlovas. Det egentliga programmet specificeras senare.

Reservera alltså redan i god tid detta evenemang i din kalender. Styrelsen för OHDXF önskar alla välkomna!

Tävlingar

Nu under veckoslutet tävlas Japan International DX Contest, Tjeckiens och Slovakiens OK-OM DX Contest och Worked All Europe RTTY. På tisdag står NAC 23cm i tur och på torsdag NAC 4m.

Nästa veckoslut tävlas bulgarernas LZ DX Contest.

Jubileumsanropet OH100SRAL QRV denna söndag

Bulletinen blir läst på svenska under söndagar klockan 15.00 på frekvensen 3720 kHz +- QRM. Denna söndag används Förbundets jubileumsanrop OH100SRAL. Efter bulletinen tar Patrik OH6GDX emot kvitteringar, och erbjuder nu en god chans att få jubileumsanropet i loggen och i sinom tid skickas special-QSL ut via byrån. QSO:n kan hållas på finska eller svenska.

Nästa bulletin

Nästa bulletin blir läst från OH6A söndagen den 21.11.2021 klockan 15.00 finsk tid på 3720 kHz +- QRM.

Bulletinredaktör: Markku OH4UI
Översättning: Patrik OH6GDX

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media