Finlands Radioamatörförbunds kanslibulletin 43/2021 4.12.2021

Denna bulletin blir läst från OH6A söndagen den 5.12.2021 klockan 15.00 finsk tid på 3720 kHz +- QRM.

Haminariet firas med julkänsla
Vi tar en slutspurt i användningen av OF-anrop!
Även julbocken beaktar jubileumsårets slutspurt
Sexornas Cup på självständighetsdagen
Militärradioamatörerna på banden under självständighetsdagen
Även traditionsradiostationerna är QRV
Försäljningsevenemang för mätapparatur i Reso
December är de ungas månad
Tävlingar
Nästa bulletin

Haminariet firas med julkänsla

I Börshuset i centrum av Helsingfors firas som bäst JubileumsHaminariet. Evenemanget celebrerar Förbundets 100 åriga historia i julaktig stämning. Som jubileumstalare fungerar Förbundets hedersmedlem Peter Tigerstedt OH5NQ. I samband med juldelikatesserna utlovas överraskande program och därtill även trevligt umgänge. Under haminariet delas även premieringarna för år 2021 ut enligt Förbundets styrelses beslut.

Vi tar en slutspurt i användningen av OF-anrop!

Förbundet bjuder in alla finländska radioamatörer att använda OF-prefix. Ännu finns ca tre veckor tid att meddela världen om vårt jubileumsår. Traficom beviljade 100 dagar tid att använda OF-prefix och denna tid går ut under julaftonsafton, dvs. den 23 december. Vi tar en slutspurt och aktiverar banden med OF-anrop för att jubilera!

Även julbocken beaktar jubileumsårets slutspurt

Detta veckoslut aktiveras den bekanta julstationen OF9X och stationen är aktiv resten av året. Ombord på släden hoppar i år även Förbundets ungdomsteam som aktiverar OF2YOTA. Gamla julbocken och det unga YOTA-teamet åker även i samma pulka och marknadsför Finland som julland. Bägge anropen är de två sista anropen i OH Northern Lights 100 diplomet.

OF2YOTA tar emot kvitteringar efter bulletinen på denna frekvens och gamla julbocken, OF9X delar ut julstämning och kontakter på 3699 kHz.

Sexornas Cup på självständighetsdagen

Keski-Suomen Radioamatöörit OH6AD bjuder in alla telegrafikunniga radioamatörer till Sexornas cup under Finlands självständighetsdagen. Den sjätte december klockan 10 finsk tid startar en en timme lång telegrafitävling på 80 och 40 meter. Reglerna är de samma som tidigare.

Militärradioamatörerna på banden under självständighetsdagen

Militärradioamatörerna firar Finlands självständighetsdag på radioamatörfrekvenserna under måndagen 6.12.2021. Stationer identifierar du genom OI-prefix i anropet. Kom även ihåg att ansöka om det fina OI-diplomet när du haft kontakt med tio OI-stationer.

OBS! Ni som opererar OI-stationer, kom även ihåg att hålla kontakter med hemlandet på 40 meter!

Även traditionsradiostationerna är QRV

PRT 33 evenemanget ordnas under självständighetsdagen 6.12.2021. Evenemanget är ingen tävling, utan givande av respekt till gammal, över 40 årig veteranradioapparatur och de radioveteraner som använt dessa. Evenemanget är fritt format utan ledarstation. På morse sker aktiviteten från 0800-1000 och åter efter 12-slaget. AM-stationer kan hittas mellan klockan 10 och 12 och åter efter 1400. Mer information om frekvenser på Förbundets webbsidor.

Försäljningsevenemang av mätapparatur i Reso

I medlet av december ordnas ett försäljningsjippo i Reså där mätapparatur säljs. Den apparatur som säljs under evenemanget är apparatur som tagits ur bruk och som säljs till hobbyutövare inom branschen och riktar sig enbart till privatpersoner.

Försäljningsdagen är den 18 december och förhandsanmälning till evenemanget är obligatorisk. Förutom mätapparatur säljs bl.a. RF-kablar av hög kvalitet. Mer information och en lista över produkter som finns till salu kommer att publiceras på Förbundets webbsidor efter självständighetsdagen.

December är de ungas månad

I december ordnas igen ett en månad långt jippo, där de unga operatörerna arrangerar December YOTA Month, mer bekant DYM. Syftet är att aktivera och uppmuntra de unga radioamatörerna eller second operatörerna att hålla kontakter. Evenemanget ordnas nu för nionde gången. Förra året var femtiotalet ungdomar QRV från ca trettio länder.

Ifall du är en ung radioamatör har du möjligheten att reservera OH2YOTA eller OF2YOTA anropen för ditt bruk för enstaka dagar eller timmar under december. Anvisningar och bokningskalender hittar du på nätet.

Tävlingar

Under veckorslutet sker det på Top Band, om bara konditionerna tillåter, ARRL 160 m Contest pågår. På de andra banden går det att telegrafera i Pro CW Contest. Nästa vecka infller månadens första tisdag, vilket betyder NAC 2 m och torsdagen den 9 december infaller NAC 6m.

Nästa veckoslut tävlas ARRL 10 m.

Nästa söndag den 12 december ordnar USA:s ARRL och brittiska RSGB tillsammans en sex timmar lång QSO-karneval på 160 meter, enbart på telegrafi. Evenemanget firar de hundra år gamla testkontakterna över Atlanten.

Nästa bulletin

Nästa bulletin blir läst från OH6A söndagen den 12.12.2021 klockan 15.00 finsk tid på 3720 kHz +- QRM.

Bulletinredaktör: Markku OH4UI
Översättning: Patrik OH6GDX

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media