Bulletin 16/2022

Finlands Radioamatörförbunds kanslibulletin 16/2022 23.4.2022
Denna bulletin blir läst från OH6A söndagen 24.4.2022 kl. 15.00 finsk tid på 3720 kHz +- QRM.

INNEHÅLL
Förslag till erkännandepriser pågår fram till 11.5
Radioamatörwiki saknar fler skribenter
Bulletinläsare söks för höstperioden
Silent Key
YOTA Summer Camp i Kroatien
Hami Golf i Ypäjä i juli
Nordiska VUSHF-entusiasternas träff i Säkylä i maj
Anmäl din station anropssignal till förbundets kansli
Tävlings- och DX-nyheter
Nästa bulletin


Förslag till erkännandepriser pågår fram till 11.5

Under Förbundets vårmöte 11.6 delas erkännandepriser ut. Förslag till mottagare av dessa bes sändas till förbundets styrelse fram t.o.m. den 11.5.2022. Förslagen ska inkludera en kort motivering om personens meriter. Förslagen sänds till förbundets kansli antingen i pappersformat till kansliet eller också per e-post till adressen toimisto@nullsral.fi. Ett sammandrag över förbundets erkännandepriser och reglerna till dessa finns beskrivna på förbundets webbsidor på adressen https://www.sral.fi/2022/03/31/kevatkokous-lahestyy/

Radioamatörwiki saknar fler skribenter

För ungefär en månad sedan publicerades radioamatörernas egna wikisidor, som hittas på adressen wiki.sral.fi. Wikisidorna är en för alla öppen informationskälla om radioamatörverksamheten, och som utgångspunkt är att samtligt innehåll gemensamt kan modifieras av användarna. Att Wiki kommer att hållas betydelsefullt kräver att innehållet är aktuellt och intressant och det är här de personer som modifierar innehållet är i nyckelposition. Wiki har redan uppdaterats aktivt, men fler skribenter ryms ännu med så att Wikin blir en så täckande informationsbank som möjligt.

Var modig och kom med och förbättra Radioamatörwiki! Du behöver användarnamn för att mofidiera innehåll, och detta kan begäras via en blankett på sidan www.sral.fi/palvelut/radioamatooriwiki.

Bulletinläsare söks för höstperioden

De finska bulletinlästurerna för hösten 2022 utdelas inom en nära framtid. Förbundets kansli ber kontakttagningar från klubbar som under senaste tiden inte läst bulletiner, men skulle ha intresse av att göra det. Kontakttagningar per e-post till adressen toimisto@nullsral.fi fram till slutet av aprik, efter vilket lästurerna fastställs för hösten. För bulletinläsningen betalas ett arvode åt klubben.

Silent key

Kansliet har nåtts av budet att vår radioamatörkollega Sauli Isokungas, OH6AZT, lämnat oss. Vi hedrar Saulis minne med en stunds tystnad.

YOTA Summer Camp i Kroatien

Redan det tionde Youngsters On The Air lägret ordnas i år i Karlovac, Kroatien 6-13.8.2022. Lägrets tema är ”Train the Trainer”, såsom under ett par tidigare år. I veckans program ingår bl.a. besök till stationen 9A1A, elektronikbyggande samt besök i huvudstaden och kust-/strandområdet.

I det finska teamet rymms 2-3 sådana 15-25 åriga SRAL ungdomsmedlemmar som inte tidigare varit på YOTA-läger. Radioamatörexamen är inte nödvändig. Ifall du önskar åka med, anmäl ditt intresse till Vilma OH2VT på adressen oh2vt@nullsral.fi.

Du kan stifta bekantskap med lägret på adressen www.ham-yota.com/yota-summer-camp-croatia-2022/ samt via e-post på adressen nuoriso@nullsral.fi. Från vår blogg kan du se hurdan stämningen var under föregående YOTA-läger.

Hami Golf i Ypäjä i juli

Hami Gold 2022 spelas på Loimijoki Golfs plan i Ypäjä fredagen den 15.7. Start kl. 13. Spelformer och priser: tre bästa poängbogey resultat belönas och vandringspris går till det bästa utjämnande resultatet i fråga om slagspel.

Anmälningar t.o.m. 6.7 per e-post eller telefon till Matti Manninen (050 362 7724) OH2MGJ, matti.manninen@nullgwlnetworks.com eller via egenanrop. Nämn namn, anrop, förening, exakt utjämning (hc), telefonnummer, behov till golfbil samt andra specialönskemål.

Nordiska VUSHF-entusiasternas träff i Säkylä i maj

Det efterlängtade V-/U-/SHF-lägret förverkligas! Radioamatööritekniikan seura RATS (OH2NXX) ordnar den 42 VHF-/UHF-/SHF-hobbyträffen 26-29.5.2022 i Säkylän Kristalliranta. Inkvarteringsfrågor direkt till Kristalliranta. Läs mer om evenemanget på RATS webbsidor: rats.fi/vushf2022

Anmäl din stations anrop till förbundets kansli

Förbundets QSL-service får fortfarande en hel del QSL-kort, vars mottagaruppgifter inte är på det klara. QSL-servicen bör kunna kontrollera om anropets innehavare är förbundets medlem eller inte. Denna information får QSL-servicen via förbundets kansli som månatligen skickar en förteckning över medlemmarnas ikraftvarande anrop.

Därför är det viktigt att förbundets kansli har uppgifter om alla anrop medlemmarna använder och vem dess innehavare är. I synnerhet specialanrop som skaffas senare förblir ofta icke-anmälda till förbundets kansli. Sänd alltså dina anrop till förbundets kansli på adressen toimisto@nullsral.fi ifall du inte redan tidigare meddelat dessa.

Tävlings- och DX-nyheter

Förra måndagen tävlades Kalakukkotävlingen som ingår i FM-serien av HF-tävlingar. Enligt förhandsuppgifter samlades flest QSOn på SSB av Timo OH1F, Juha OH1Z, Jari OH2BU, Jouni OG4W, Ari OH6RE, Olli OH6CT och Tumppi OH8KXK.

I CW-delen var de snabbaste Timo OH1F, Rami OH2BCI, Jari OH2BU, Era OH2CV, Anne OH2YL, Pertti OH2PM och Jami OH7JR. På RTTY var de mest aktiva Timo OH1F, Jouni OG4W och Olli OH6BA.

I elementär klass tävlas i år för första gången om Finskt Mästerskap. I Kalakukko klarade sig Marko OH1TP och Hanna OH7TO bra på SSB och åtminstone Jukka OH2BVT var även aktiv på CW.

Det är glädjande att se att det såväl på SSB som på CW fanns så många som deltog för första gången. Hoppeligen fortsätter intresset även under K.S. Sainios minnestävling i slutet av maj. De inhemska tävlingarna är roande och spännande och erbjuder lite annorlunda aktivitet vid sidan om de internationella tävlingarna.

Detta veckoslut går det att samla på Schweiziska kantoner i Helvetia Contest (SSB och CW). På RTTY tävlas SP RTTY Contest. I fråga om DX-peditioner är åtminstone följande aktiva: TX5N (Austral Island), VK9NT (Norfolk Island) och JW0X (Svalbard).

Nästa bulletin blir läst från OH6A söndagen 1.5.2022 kl. 15.00 finsk tid på 3720 kHz +- QRM.

Bulletinen sammanställdes av Timo OH5LLR och översattes av Patrik OH6GDX
Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media