SRAL 101-års jubileumssommarläger blev en framgång

101 v kesäleiriä

Text: Keke OH3NDH

Foto: Lasse OH3HZB

Flaggan på sommarlägret SRAL101 har halats i Eerikkilä och lägret har avslutats. SRAL-flaggan hissades torsdagen den 14 juli tillsammans med Timo OH5LLR och halades söndagen den 17 juli tillsammans med Vilma OH2VT enligt programmet, dock i Moskvatid.

Det var totalt 537 besökare på lägret. Vår uppskattning var 550, så det var ganska nära. Det är sant att vi kunde ha tagit emot fler besökare, men vädret gynnade oss inte. Det faktiska vädret var dock bättre än prognosen.

OH3AD genomförde SRAL101-jubileumslägret i samarbete med OH3AA och OH3AN. Utan det stöd vi fått hade vår lilla klubb inte kunnat anordna den här typen av festläger.

Inga större missöden hände under lägret. En person i ungdomsteamet fick sju stygn i näsan. En OT-radioamatör som besökte lägret två gånger orsakade lite problem och avlägsnades därför från lägret.

Det enda som saknades av det som planerats på förhand var RadioHami, som inte kunde ta sig dit. Utrymmet lämnades att vänta på sin användare, men det fungerar inte alltid. Angående OHDXF utelämnades ett par presentationer ur programmet, bland annat på grund av corona. De högkvalitativa programmen i Multihallen och Kino kunde dock genomföras, för vilket det största tacket givetvis går till de många förberedarna och arrangörerna av presentationerna.

De fjärrstyrda klubbstationerna för OH3AD och OH3AA fungerade som lägerstationer. Den lokala stationen var OH3OJ:s mobilstation. 258 förbindelser hölls från stationen i fredagens 160m-aktivitet. Olika repeaters för lägret anordnades av Erik, OH2LAK. Försvarsmaktens OI3AI-station i en container fanns igen med på lägret och många intresserade besökte stationen. På lördagen skickade OH3AA-aktiva upp en ballong med en sond. Ballongflygningen kunde följas via en tysk hemsida.

Den traditionella loppmarknaden sköttes väl av erfarna arrangörer, tack vare Jukka OH3OJ och Kaitsu OH3GLY. Resterande loppisvaror utauktionerades till slut av den mycket underhållande mäklaren Marko OH2LRD. Marko sålde även lotterna, och vinsterna går till de lyckliga, så snart lottningslistan erhålls från Marko.

OH3AD tackar Jyrki från Koneita.com, som donerade huvudvinsten, en Anytone DMR-bilradio. Vinnare var OH7ND, som redan har erhållit priset. Grattis!

Karavanarnas lägerupplevelse förhöjdes avsevärt tack vare elektrifieringen av husvagnsfältet, vilket sköttes av Antti OH1HIH och Ile OH1LXF. Värdet av Anttis sponsring är stort och inte alls självklart, även om Antti har stöttat lägren med sitt elnät i flera år.

På lägret serverades korv och plättar av mästerkockarna Hannus OH3MSG och Viivis 10Grill. Marko OH2LRD gjorde ett nattskift på korv- och nöjesfronten till förmån för karavanarna och OH2Z-byn.

Genomförandet av lägret var ganska krävande för det 32 personer stora arbetslaget, eftersom det inte fanns så många ersättare, och arbetet därför nästan var i skift. Vi märkte att det skulle ha behövts fler vägledningsskyltar på vissa ställen, eftersom alla platser inte hittades i början trots lägerbroschyren och våra egna tilläggsskyltar. På grund av förändringar i sista minuten fanns det också en del föråldrad information i kartbilderna över lägret. Efter övningen på torsdag fick dock lägerorganisationen aktiviteterna att fungera som önskat. Under hösten kommer vi att anordna ett djupgående granskningsevenemang med temat ’Resten av SRAL101 sommarlägerkorvarna och dryckerna’.

Tack till Rami Stenman/Marrent för sponsring.

Marrent levererade stolar, bänkar och loppisbord till lägret. Rami frågade redan var nästa sommarläger ska hållas.

Lägrets slutliga ekonomiska resultat har inte ännu uträknats. Lägret var möjligen det dyraste som anordnats hittills. Eerikkilä erbjöd dock väl fungerande tjänster och faciliteter för lägret. Jag förmodar att OH3AD:s styrelse fortfarande kommer att få fortsätta i sina uppgifter, och konkurs är åtminstone inte ännu överhängande. Lägrets ekonomichef, Jorma OH3EX, log fortfarande. Tack till alla som deltog på lägret.

Det mest krävande arbetet för lägerchef Keke OH3NDH och ekonomichef Jorma OH3EX gällde olika förberedelser inför sommarlägret, faktiskt två år i rad, då festlägret SRAL100 fick flyttas till SRAL101-lägret på grund av coronaviruset. Efter de regnblöta förberedelserna på onsdagen och torsdagens träning var det lätt för lägerchefen att le eftersom arbetslaget skötte allt på ett exemplariskt sätt. Vi kan säga att vi gjorde det!

Till sist, kanske det viktigaste: atmosfären och minnena från lägret skapas av deltagarna.

OH3AD tackar alla deltagare. Själva lovar vi att bli kunder och njuta av nästa års läger – och billigt

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media