Finlands Radioamatörförbunds kanslibulletin 37/2022, 24.9.2022


Denna bulletin blir läst från OH6A söndagen 25.9.2022 klockan 15.00 finsk tid på 3720 kHz +- QRM.

INNEHÅLL
Val av förbundets ordförande och styrelsemedlemmar 2022
Ansökan om rättigheterna att arrangera förbundets sommarläger åren 2023 och 2024
Medlemsklubbarna erbjuds informations-, presentations- och utställningshjälp
Anmälan till Polarlägret 2022 är öppen
Tidningen Radioamatööri och nordiska radioamatörtidningar finns att läsas på medlemssidorna
Kom med i en kommunikationsövning 18-19.11
Tävlings- och DX-nyheter
Nästa bulletin

Val av förbundets ordförande och styrelsemedlemmar 2022

Under Förbundets höstmöte 2022 väljs en ordförande till Förbundets för en tid på två år samt två styrelsemedlemmar för en treårig period. Alla medlemmar i Förbundet kan av valkommittén be om att deras kandidater tas med i kandidatlistan. Förslagen begärs levereras till Förbundets kansli t.o.m. 7.10 kl. 14.00. De skriftliga förslagen ska omnämna kandidatens fullständiga namn, dvs. efternamn och samtliga förnamn och förslaget ska innehålla en underteckning av den förslagna kandidaten om att denne ger sitt samtycke att ställa upp som kandidat. Kandidatpresentationerna publiceras på Förbundets valsidor.

Röstningssätten är elektronisk omröstning under tiden 3-16.11 samt röstning på höstmötesplatsen 19.11.2022.

För att kunna identifiera dig i den elektroniska omröstningen bör medlemsregistret innehålla en fungerande e-postadress och/eller mobiltelefonnummer. Det går att kontrollera sina uppgifter genom att kontakta Förbundets kansli.

Valförteckningen över röstberättigade finns att ses på Förbundets kansli nästa vecka, efter 26.9. I förteckningen finns alla som t.o.m. 24.9.2022 godkänts som medlemmar i förbundet och som betalat den senast förfallna medlemsavgiften i sin helhet.

Mer information om valet finns på Förbundets valsidor, www.sral.fi/vaalit.

Ansökan om rättigheterna att arrangera förbundets sommarläger åren 2023 och 2024

För de kommande årens sommarläger söks nu arrangörer bland Förbundets medlemsklubbar. De intresserade klubbarna beds sända Förbundets styrelse en skriftlig ansökan, där lägerplats, tidpunkt, uppskattning om kostnader samt en utredning över den arrangerande klubbens, eller de arrangerande klubbarnas, förutsättningar att sköta uppgiften framgår.

Ansökningarna om rättigheterna att arrangera sommarlägren sänds på adressen toimisto ät sral punkt fi eller levereras till Förbundets kansli. Den sista ansökningsdagen är 31.10.2022.

Medlemsklubbarna erbjuds informations-, presentations- och utställningshjälp

Medlemsklubbar, nu kan ni anmäla era aktuella evenemang och radioamatörkurser till Förbundets kansli, som gärna hjälper till i informeringen bl.a. genom att uppdatera material till Förbundets webbsidor, dela informationen på Förbundets sociala medier och genom att meddela om dessa i bulletinen. För de radioamatörkurser ni ordnar kan ni även begära att Förbundets marknadsföringsteam kommer och presenterar Förbundets verksamhet och hobbyn överlag. Mer information fås från kansliet.

Anmälan till Polarlägret 2022 är öppen

Förbundets ungdomsteam och Scoutkåren i Sydvästra Finland arrangerar i samarbete ett Polarläger för ungdomar i Leirisalo, Kimitoön 14-16.10.2022. Lägrets tema är JOTA-JOTI och under lägret finns möjlighet att stifta bekantskap med olika radioamatör- och scoutverksamheter. Lägret riktar sig primärt till 15-28 åriga ungdomsmedlemmar i SRAL samt till de som är intresserade av radioamatör- och radioscoutverksamheten. Till lägret går det även att komma som dagsbesökare. Mer information ger och frågor kan ställas till nuoriso är sral punkt fi.

Anmälningen är öppen ännu fram till nästa veckas fredag, dvs. den 30.9. Välkomna på läger!

Ytterligare information om anmälningsblankett finns på Förbundets ungdomssidor.

Tidningen Radioamatööri och nordiska radioamatörtidningar finns att läsas på medlemssidorna

Tidningen Radioamatööri och tidningarna från de övriga nordiska radioamatörförbunden finns att läsas på medlemssidorna under members.sral.fi i digitalt format. Ifall du behöver anvisningar eller hjälp för att ladda de digitala tidningarna, ta kontakt med Förbundets kansli.

Kom med i en kommunikationsövning 18-19.11

Pohjois-Karjalan radiokerho ry ordnar en kommunikationsövning 18-19.11.2022 genom stöd av MPK Savo-Karjalan Joensuun koulutuspaikka. Under övningen trafikeras på HF-, VHF- och UHF-frekvenser runtom Finland. Ifall du kommer till ledarstationen blir du lärd installation och användning av programvaran för digitala sändarslaget genom handledning under kommunikationsövningen.

Anmälningar till övningen t.o.m. 3.11. Mer information från MPK:s webbsidor och från Tommi, OH7JJT. Välkomna med!

Tävlings- och DX-nyheter

I alla tiders första OH FT8-tävling i början av september deltog ca 40 stationer. I allmän klass togs ledningsplatsen av OH1KH, i elementär klass OH1TSM och i QRP-klass OH4MFA. Kompletta resultat hittas på förbundets webbsidor. I tävlingen syntes många sådana stationer, som normalt inte deltagit i OH-tävlingar. Kom med i detta lugna evenemang nästa gång onsdagen den 5.10 kl.18-19. Regler och förberedelseanvisningar hittas på förbundets webbsidor.

Resultaten från den tävlingsenkät som arrangerades under sommaren har analyserats och en rapport kommer i följande nummer av tidningen Radioamatööri. Bland de som svarat lottades tre SRAL 100 års historiker ut, och dessa vanns av Jari OH4NDU, Kari-Pekka OH2PQ och Tapani OH5BM. Grattis till vinnarna!

Veckoslutets största internationella HF-tävling är CQ Worldwide DX Contest RTTY. Finländarna har traditionellt varit i topplaceringarna i denna tävling som är årets höjdpunkt i fråga OM RTTY-tävlingar. Därtill erbjuder CQWW tävlingarna alltid en god möjlighet att utöka DXCC-samlingen.

Under den gångna veckan har 3C/TA2OM hörts från Equatorial Guinea och FT4CW från Kerguelen Island. Den senare har varit tionde på Most Wanted listan. Bägge expeditioner drivs av radioamatörer som är på arbetskommendering, och som är aktiva under sin fritid. Andra aktiva DX-stationer är t.ex. JG8NQJ/JD1 från ön Minami Torishima, YJ0DA från Vanuatu och VK9XX från Julön.

Nästa bulletin

Nästa bulletin blir läst från OH6A söndagen 2.10.2022 kl. 15.00 finsk tid på 3720 kHz +- QRM.

Bulletinen sammanställdes av Ronja Iso-Heiko.
Bulletinen översattes av Patrik Willför, OH6GDX

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media