Finlands Radioamatörförbunds kanslibulletin 12/2023, 25.3.2023

Denna bulletin läses lördagen den 25 mars 2023 kl. 15 finsk tid beroende på konditionerna på frekvenserna 3685 kHz och 7070 kHz. Bulletin läses från Lappo med anropet OH6SRAL.

ÄMNEN

Förbundets styrelse sammanträdde den 23.3 – nästa frågestund 1.4

Till förbundets vårmöte efterfrågas förslag på meriterade amatörer

PäijätHami sommarlägret: Första gången på ett läger?, WhatsApp och utlottning för anmälda deltagare

D4NA i etern från Kap Verde

Silent key

Klubbarna informerar om årsmöten

VUSHF2023 läger i Sverige – anmäl dig till busstransport

HF-kommunikationsövning anordnades den 17–18 mars

Tävlings- och DX-nyheter

Förbundets styrelse sammanträdde den 23 mars – nästa frågestund den 1 april

Förbundets styrelse sammanträdde torsdagen den 23 mars och protokollet kommer inom kort att finnas tillgängligt på SRAL:s medlemssidor. Nästa frågestund för styrelsen hålls den 1 april kl 14:00 på frekvensen 3685 kHz.

I fortsättningen kan du skicka frågor och feedback till styrelsen med hjälp av ett onlineformulär. Styrelsen kommer att försöka besvara dem under frågestunderna. Du hittar blanketten på förbundets hemsida.

Till förbundets vårmöte efterfrågas förslag på meriterade amatörer

Vårmötet sammankallas lördagen den 20 maj på plats som meddelas senare. Möjlighet till distansdeltagande och distansröstning kommer att ordnas till mötet.  Styrelsen ber medlemskåren om förslag på meriterade radioamatörer som bör premieras. Förbundets utmärkelser med grunder finns på förbundets hemsida.

Sista dag för mottagande av motiverade, skriftliga förslag är torsdagen den 20 april. Nomineringar till erkännandepriserna skickas till styrelsen per e-post till hallitus ät sral punkt fi eller per post till kansliet.

PäijätHami sommarlägret: Första gången på ett läger?, WhatsApp och utlottning för anmälda deltagare

SRAL och Lahden Radioamatöörerho ry., OH3AC bjuder in alla radioamatörer, deras familjemedlemmar, bekanta och alla intresserade till sommarens absoluta toppevenemang, PäijätHami sommarlägret, ons-sön 12-16 juli på Vierumäki fritids- och sportcenter.

Kommer du på läger för första gången?

Inga problem! På torsdag och fredag ​​anordnar vi ”Första gången på lägret?” -infotillfällen, där du får bra vägledning om lägrets evenemang och efter det kommer du att känna dig som hemma.

Lägerinformation via WhatsApp infogrupp

Då du anmäler dig vid receptionen kan du även anmäla dig till WhatsApp-lägerinfogruppen, där du regelbundet får meddelanden om lägrets evenemang och program. Självklart får du även 24/7 service från lägerrepeatern OH3RAC under hela lägret.

En HF-transceiver kommer att lottas ut bland dem som anmäler sig

En värdefull HF-transceiver, eller det så kallade ”door prize”, lottas ut bland alla som anmält sig i lägermottagningen och fått lägerpass. Alla dragningar sker på lördagskvällen strax före loppisauktionen.

Lägrets bastjänster startar onsdagen den 12 juli. Receptionen, loppis- och skrotmarknaden samt trailerförsäljning har öppet redan från morgonen. Likaså kan du delta i nivåproven för telegrafi redan på förmiddagen. Radioamatörkurser och examina startar också under dagen.

Bokningar för närliggande lägerboenden öppnar tisdagen den 11 april. Du kan boka andra boenden redan nu!

Ett 60-tal presentationer kommer att hållas på lägret. Internationella och inhemska toppförmågor har anmält sig som föreläsare. Från och med nästa vecka kommer vi att avslöja programmets främsta stjärnor.

D4NA i etern från Kap Verde

Timo OH1NOA/OH1NA befinner sig på ön Sal på Kap Verde från 30.3 till 6.4. Radion är med och målet är att aktivera öns nya WWFF-buskar D4FF-0002 Ponta do Sinó och D4FF-0003 Costa da Fragata med anropet D4NA. Utöver dessa finns det andra aktiviteter beroende på antenndragningsmöjligheterna. QSL via OH1NOA.

Silent key

Vi har underrättats om vår radioamatörkollega Pekka Hildens OH2RS bortgång. Vi hedrar Pekkas minne med en tyst stund.

Klubbarna informerar om årsmöten

Välkommen till Pohjois-Karjalan Radiokerho ry:s OH7AB stadgeenliga årsmöte lördag 25.3. kl. 13.00. Mötesplatsen är Norra Karelens räddningsverk, Joensuu brandstations auditorium vid Noljakantie 4, Joensuu.

Det finns gott om parkeringsplats på gården. Guidning från ytterdörren. Mötet behandlar stadgeenliga ärenden. Evenemanget kommer också att belöna årets radioamatör och klubbtävlingens vinnare. Klubbens styrelse välkomnar medlemmarna!

Radioamatööritekniikan seuras årsmöte kommer att hållas i Padasjoki kommungård söndagen den 26 mars klockan 15:00. Mer information hittas på RATS:s webbplats.

OH6AD, Keski-Suomen Radioamatöörit ry:s vårmöte måndag 27.3. från kl. 18:00.

På mötet behandlas stadgeenliga ärenden. Kaffe med dopp.

Välkommen, OH6AD:s styrelse

VUSHF2023 läger i Sverige – anmäl dig till busstransport

Sverige står i år i tur att arrangera den nordiska mikrovågsträffen. Radioamatörteknikföreningen RATS ry avser att anordna busstransport till VUSHF-träffen. Bussresan är också tillgänglig för dem som inte är medlemmar i föreningen.

Svara på förfrågningen på RATS:s webbplats så vi vet antalet intresserade.

Arrangören Ericsson Radio Amatörklubb, SK0CT, är en välkänd loppmarknadsleverantör för mikrovågsgrejor med hög kvalitet.

Det rapporteras att bussens bagageutrymme kan ta även större loppmarknadsvaror.

HF-kommunikationsövning anordnades den 17–18 mars

Pohjois-Karjalan radiokerho ry ledde en nationell kommunikationsövning den 17-18 mars. Med stöd av MPK Savo-Karjala Joensuu utbildningscenter.

I utbildningen användes radiotrafik över HF- och VHF-nät med telefoni, data och telegrafi.

Mer än 40 fjärrstationer deltog i övningen. Meddelandena rörde sig snabbt från station till station, men mer övning behövs.

Stort tack till de som deltog i övningen och stöttade den.

Speciellt tack till administratörerna av GW-stationerna.

Nästa nationella kommunikationsövning kommer att äga rum i november 2023.

Trygg fortsättning!

Tävlings- och DX-nyheter

Veckans främsta internationella tävling är CQWW WPX SSB-delen. Denna en av årets största foni-tävlingar har återigen inspirerat DX-peditioner att resa speciellt till den karibiska övärlden och Västafrika. Du kan hitta information om DXpeditionerna som deltar i tävlingen, till exempel på tävlingswebbplatsen som underhålls av NG3K. På lördag kan CW-entusiasterna delta i QSO Party som anordnas av den brittiska telegrafiklubben FOC.

Förutom många DX-peditioner i Karibien och Västafrika har CY0S redan fortgått i några dagar under utmanande förhållanden från Sable Island. E6CI från ön Niue väntas också komma igång nästa vecka. Niue-expeditionen väntas pågå i cirka två veckor.


Nästa bulletin läses lördagen den 1 april 2023 kl 15.00 finsk tid, beroende på konditionerna på frekvenserna 3685 kHz och 7070 kHz. Bulletinen läses från Lappo med anropet OH6SRAL.

Bulletinen har sammanställts av Laura Rosten

Svensk översättning Jan Jylhä OH1NDA

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media