Finlands Radioamatörförbunds kanslibulletin 21/2023, 3.6.2023

Denna bulletin läses lördagen den 3 juni 2023 kl. 15.00 finsk tid beroende på konditionernapå frekvenserna 3685 kHz och 7070 kHz. Bulletinen läses från Sysma med anropet OH2AA

INNEHÅLL

Personförändringar i förbundets styrelse

Styrelsens nästa frågetimmar

PäijätHami: Föranmälan, sommarlägers hemsida och forum

Hamigolf 2023

Silent key

OI aktivitetsdag den 4 juni

OH3NE:s sommarläger i Teisko 9.-11.6.

Keski-Uudenmaan radioamatöörit OH2AAP:s kurs för elementär klass

Avgiftshöjning för radioamatörexamina

Tävlings- och DX-nyheter

Personförändringar i förbundets styrelse

Ordföranden för Finlands Radioamatörförbund rf Jarmo Malinen, OH2UBM har lämnat ordförandeskapet samt sin styrelseplats. Därtill har styrelsemedlem Mikael Nousiainen OH3BHX lämnat sin styrelseplats. Styrelsen har behandlat och godkänt avskedsansökningarna den 25 maj 2023.

Som styrelseordförande fungerar viceordförande Timo Rinne OH5LLR, fram tills en ny ordförande väljs åt förbundet. Styrelsen meddelar arrangemangen kring val av ny ordförande i ett senare skede.

Styrelsen för Finlands Radioamatörförbund

Styrelsens nästa frågetimmar

Följande frågetimmar för styrelsen hålls lördagarna den 10 juni och 12 augusti kl. 14:00 på frekvensen 3685 kHz. Om det finns trafik på frekvensen 3685 kHz i början av frågetimmen kan den flyttas till närliggande frekvens 3680-3695 kHz.

I fortsättningen kan du skicka frågor och feedback till styrelsen med hjälp av ett onlineformulär som styrelsen kommer att försöka besvara under frågestunderna. Blanketten finns på förbundets hemsida.

PäijätHami: Föranmälan, sommarlägers hemsida och forum

Alla finländska radioamatörer och radiointresserade med sina familjer och vänner är inbjudna till PäijätHami sommarläger ons-sön 12-16 juli 2023 i Vierumäki!

Förhandsanmälan börjar

Efter några smärre tekniska problem öppnar föranmälan till lägret lördagen den 2 juni. Länk för föranmälan finns både på SRAL:s hemsida och på lägersidan som öppnades för en vecka sedan.

Föranmälan är frivillig, men hjälper både anmälaren själv och lägerarrangörerna. De som anmäler sig i förväg får färdiga utskrivna lägerpass och annat lägermaterial i ett kuvert från receptionen och kan även betala lägeravgifterna i förskott. Att köra till hotellet eller campingen är också lättare på detta sätt.

I samband med föranmälan kommer du även att få frågor om deltagande i lägrets olika arrangemang. Denna information hjälper arrangören att fördela resurser på rätt sätt.

Har du problem med föranmälan, kontakta klubbchef Ritva på kerhomestari@nulloh3ac.fi eller telefon 044 7001 599.

Sommarlägersidorna öppnade

PäijätHami-lägrets lägersidor finns på kesaleiri.oh3ac.fi. Sidan innehåller mycket information om lägret, lägrets arrangemang och kartor över området.

Sidan innehåller även en aktuell programkarta. Programmet uppdateras och förfinas varje dag.

Många forum på lägret

Lägret har många forum och gruppmöten. Det lönar sig att delta i dem när du vill träffa likasinnade vänner. I forumen är diskussionen fri, du kan utbyta idéer med andra.

– kurser och utbildningar startar torsdagen den 13 juli och fortsätter fredagen den 14 juli

– OI-träffen är på fredag ​​kl 12:00-14:00

– OHFF, eller buskforum, leds av Kim, OH6KZP; på fredag ​​eftermiddag

– ungdomsforumet leds av Anu, OH6ME; på lördag förmiddag

– Jussi, OH6ZZ; leder VHF-forumet på lördag förmiddag

– OHDXF:s årsmöte hålls på lördag kl 10:00

– YL-träffen är på lördag klockan 12:00

– FT8-forumet leds av Jari, OH6QU, på lördag eftermiddag

– ”Startklass och behörighetsexamen”-forum på lördag eftermiddag

Naturligtvis bör du inte glömma torsdagens OT-möte, fredagens övergripande säkerhetstema och antenn- och DX/tävlingsteman och lördagens ”stjärnkavalkad”.

Välkommen till PäijätHami sommarläger ons-sön 12-16 juli 2023 i Vierumäki!

Hamigolf 2023

De radioamatörer som idkar golf är med sina familjer välkomna till den traditionella Hamigolftävlingen på Cookebanan i Vierumäki. Hamigolf går av stapeln i samband med SRAL:s sommarläger fredagen 14.7 med start klockan 12.30. Var på plats minst en halv timme före tävlingen inleds.

Tävlingsanvisningarna finns att ses en halv timme före evenemanget. Spelformen är pb/hcp. Vandringspriset fås av den radioamatör som har bäst resultat i parslag.
Greenfee för tävlingen är 66 euro. Tävlingsrundan betalas åt caddiemaster före tävlingen inleds.

Förhandsanmälningar till Juha OH2LQ, juhakotala1 är gmail punkt com eller per telefon 040 5089 698. Anmälningar t.o.m. 6.7.

Nämn namn, förening, exakt utjämning, telefonnummer, behov till golfbil samt andra specialönskemål.

Silent key

Kansliet har nåtts av budet att våra radioamatörkollegor Kalevi Niemelä OH2KS och Jari Penttinen OH4BBI lämnat oss. Vi hedrar Kalevis och Jaris minne med en stunds tystnad.

Traditionsradioevenemang PRT36

Evenemanget PRT36 ordnas söndagen den 4 juni. Det är inte fråga om en tävling utan om att hedra gamla över 40 år gamla veteranradion och de radioveteraner som använt dessa. Evenemanget är fritt format och har ingen ledarstation.

Tidpunkt och sändarslag: CW klockan 8-10 samt 12-14 finsk tid, AM: klockan 10-12 och 14-16 finsk tid.

Frekvensområden CW: 3510-3590 och 7020-7040 kHz samt AM 3610-3770 och 7060-7080 kHz.

Rekommendationen är att traditionsradiostationer med under fem watt i effekt placerar sig i lägre delen av frekvensområdet och de med högre effekt på den högre delen av frekvensområdet. Traditionsradiostationerna kan använda /S efter sitt anrop. Ifall apparaturtypen använts redan under andra världskriget kan tilläggsidentifieringen vara /SA.

Som motstationer fungerar alla radioamatörstationer, oberoende av apparatur och alla är välkomna att delta. Det önskas även att en riklig mängd OI-stationer deltar.

Historier om aktiviteten och bilder kan sändas till Kari, OH5YW, per e-post till kari punkt syrjanen at gmail.com. Sammandrag publiceras efter evenemanget på Putkiradiomuseos webbsidor.

OI-aktivitetsdag 4.6

Militärradioamatörerna firar dagen för försvarsmaktens fanfest genom att aktivera militärradioamatörstationerna. Välkomna på bandet!

OH3NE:s sommarläger i Teisko 9-11 juni

Tampereen Radioamatöörit ry OH3NE ordnar sitt sommarläger 9-11 juni i Vähäsillan leirikeskus som finns i Teisko. Mer information om lägret, programmet och avgifterna hittar du på klubbens webbsidor.

Keski-Uudenmaan radioamatöörit OH2AAP ordnar en kurs i elementär klass

Keski-Uudenmaan Radioamatöörit ry, OH2AP, ordnar en hybridkurs för elementär klass i september och oktober 2023. Under kursen behandlas K- och T1-modulerna. Mer information per e-post via oh2ap ät sral punkt fi.

Höjning av avgifterna för radioamatörexamina

En höjning kommer i avgifterna för radioamatörexamena. Från och med 1 juli 2023 är examensavgiften 26 euro per modul, och Förbundet stöder de examinander som är under 18 år under den dag examen utförs med en 50 procents rabatt i examensavgifterna.

Att fullskaligt idka radioamatörverksamhet kräver att behörighetsexamen utförs. Utförandet av behörighetsexamina övervakas och behörighetsintygen beviljas av Trafik- och Kommunikationsverket. Mer uppgifter om skolningar hittar du på Förbundets webbsidor.

Tävlings- och DX-nyheter

En av årets viktigaste FT-tävlingar, ARRL International Digital Contest, äger rum i helgen. I tävlingen ingår förutom de vanliga HF-banden även 6-metersbandet. Förutom att tävla är tävlingen också ett utmärkt tillfälle att jaga DX-stationer.

CW-operatörerna kan på lördag 3.6. njuta av den 13 timmar långa Tisza Cup-tävlingen. Tävlingen har fått sitt namn från floden Tisza och stationerna i länderna som ligger längs den ger dig bonuspoäng. Bonusländer är Ukraina, Slovakien, Ungern, Rumänien och Serbien.
Utöver själva tävlingarna kan man under helgen även köra museifartygens stationer. Exakt hundra fartyg från olika länder kommer att delta i det internationella museifartygsevenemanget i år. Genom att hålla kontakter med 15 fartyg kan man få ett stiligt award.

. . . _ . _

Nästa bulletin läses lördagen den 10 juni 2023 klockan 15.00 finsk tid, beroende på konditionerna på 3685 kHz och 7070 kHz. Bulletinen läses från Grankulla med anropet OH2K.

Bulletinen sammanställdes av Laura Rosten och översattes av Jan Jylhä OH1NDA.

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media