Finlands Radioamatörförbunds kanslibulletin 36/2018, 27.10.2018

Kanslibulletin på svenska läses på söndagar.
Kanslibulletin på svenska läses på söndagar klockan 15.00 finsk tid på frekvensen 3720 kHz (+/- QRM) LSB med anropsignalen OH6A.

Finlands Radioamatörförbunds kanslibulletin 36/2018, 27.10.2018
 
INNEHÅLL
 
* Personalförändringar i kansliets byrå *
* Förbundets Höstdagar i Äänekoski 16-18.11.2018 *
* Anmälan till Höstdagarnas ham middag fortsätter fram till 10.11. *
* Anmälningen till de ungas aktivitetsveckoslut är öppen fram till 25.11. *
* Kom med och gör ett rig-temanummer *
* Klubbarna meddelar *
* Traditionsradioevenemang PRT 27 under självständighetsdagen  *
* Kungadömet Bhutan A5A QRV *
* Webbseminarium om SDR-radiomottagare *
* Tävlingsnyheter *
* Följande FM-deltävling, Femmornas Höstkamp *
* Nästa bulletin *
 
* Personalförändringar i kansliets byrå *
 
Informatör Annika Salmenlinna, OH2HSJ, förflyttar sig från förbundets tjänst till andra arbetsguppgifter. Annikas sista arbetsdag i förbundets tjänst är 26.10.2018. Annika började arbeta i SRAL 5.11.1998 och har meritfyllt betjänat förbundet i några dagar mindre än 20 år. Förbundet tackar och bockar och önskar Annika lycka och framgång i de nya arbetsuppgifterna! Annika fortsätter aktivt inom hobbyn och fungerar bl.a. som medlem i kommittén för SRAL 100 år.
 
25.10.2018 har Ronja Iso-Heiko börjat som byråanställd på förbundets kansli. Kansliets medlemsservice fortsätter alltså normalt. Kansliets servicetider är från måndag till torsdag kl. 12-17 och fredagar kl. 12-14.
 
* Förbundets Höstdagar i Äänekoski 16-18.11.2018 *
 
Finlands Radioamatörförbunds Höstdagar hålles den 17.11 i Äänekoski. Evenemanget ordnas av Ala-Keiteleen Radiokerho ry, OH6AK. I samband med Höstdagarna hålls SRAL:s stadge-enliga höstmöte.
 
På lördag under höstdagarna ordnas program på Äänekoski stadshus på adressen Hallintokatu 4, 44100 Äänekoski. Under lördagen hörs presentationer och i programmet  finns även en DMR-workshop. På gården ordnas backluckeloppis.
 
Inkvartering kan bokas från Hotelli Hirvi med SRAL identifikation. Hotellets telefonnummer är 014 520 121.
 
* Anmälan till Höstdagarnas ham middag fortsätter fram till 10.11. *
 
I samband med Höstdagarna hålls ordnas HAM-middag klockan 19 i restaurangen kallad Wille – Olohuone ja Keittiö (Wille – Vardagsrum och Kök). Middagens pris är 30 euro per person.
 
Till middagen kan man anmäla sej via formuläret på förbundets webbsidor till och med 10.11. Middagsmenyn finns publicerad på webbsidorna. Läs mer från förbundets webbsidor.
 
* Anmälningen till de ungas aktivitetsveckoslut är öppen fram till 25.11. *
 
Förbundets ungdomsteam ordnar ett aktivitetsveckoslut i Mustila för de unga i förbundet 6-9.12. Evenemanget hålls vid stationen OH5Z. Under aktivitetsveckoslutet utlovas bl.a. HF-aktiviteter från stationen, ända från grunderna (SSB, CW, RTTY), olika föredrag, bastubadande och samvaro. Under veckoslutet används de ungas radioamatöranrop OH2YOTA.
 
Deltagaravgiften är 10 euro, som inkluderar inkvartering och måltider. Anmälningen har öppnats på webbsidan och pågår fram till 25.11.
 
* Kom med och gör ett rig-temanummer *
 
RA 10/2018 har rigtema. I temanumret är artiklar som behandlar goda eller dåliga brukserfarenheter av nya riggar liksom även egenskaper bland äldre riggar, som gör att dessa fortfarande är konkurrenskraftiga.
 
Tidningens materialdeadline är 19.11.2018. Artiklar önskas fram till det per e-post till adressen ra-lehti snabela sral punkt f i. Materialet kan även sändas till adressen SRAL ry, PB 44, 00441 HELSINGFORS.
 
Välkomna med att tillsammans göra ett temanummer!
 
* Klubbarna meddelar *
 
Riihimäen Kolmosets höstmöte
 
Riihimäen Kolmoset ry, OH3AD, håller sitt stadgeenliga höstmöte 7.11.2018 fr.o.m. kl. 18.30 i Vihreä talo, Pohjoinen asemakatu 1, Riihimäki. Välkomna på möte och kaffe med dopp hälsar OH3AD:s styrelse.
 
OH3AC:s demonstrationer för skolelever fortsätter efter höstlovet, motstationer behövs
 
Till kulturuppfostringsprogrammet för Lahtis stad hör denna höst Radio- och tv-muséets demonstrationer för skolelever. OH3R-stationen har redan besökts och använts av second-hand operatörer bland några hundra sjätteklassister.
 
Demonstrationerna börjar på nytt efter höstlovet tisdag 30.10 klockan 09:15. Kontakterna hålls på frekvensen 3685 kHz ± QRM. Till demonstationeran behövs motstationer. Kom med och få unga intresserade av hobbyn.
 
Heathkit-kväll i Träskända (Järvenpää)
 
OH2AP:s månadsmöte för november ordnas i den legendariska Heathkits tecken på klubben torsdag 1.11 klockan 18. Adressen är Seuratalo, Kartanontie 20, Järvenpää.
 
Jussi, OH3ZQ och Matti OH2BDQ, föreläser om Heathkit och berättar om deras tillverkare. Ta med och visa upp din egen Heathkit, så minns vi dessa legendariska apparater över en kopp kaffe.
 
* Traditionsradioevenemang PRT 27 under självständighetsdagen *
 
Traditionsradioevenemanget ordnas igen under självständighetsdagen 6.12. Evenemanget är inte en tävling, utan ett evenemang där respekt och uppskattning visas för över 40 år gamla veteranradion och de radioveteraner som använt dessa. Evenemanget är fritt format och utan ledarstation.
 
I traditionsradioevenemanget sker CW aktivitet kl. 08.00 – 10.00 och 12.00 – 14.00 finsk tid. På AM sker aktivitet kl. 10.00-12.00 och 14.00 -16.00 finsk tid. Banden är 80 och 40 meter.
 
Vid deltagande i evenemanget kan traditionsradiostationen använda tilläggssuffixet /S efter sitt stationsanrop. Ifall apparattypen varit i användning redan under andra världskriget, kan tilläggssuffixet vara /SA.
 
Som motstationer fungerar alla radioamatörstationer, beroende av apparattyp och alla är välkomna att delta.
 
Mer information fås från SRAL:s webbsidor.
 
* Kungadöme Bhutan A5A GRV *
 
Martti, OH2BH, deltar i en multinationell grupp som aktiverar Bhutan under detta veckoslut 27-28.10.2018 under CQWW med anropet A5A i multi-2 kategorin på alla band. En del av gruppen lämnar i Bhutan för att presentera radioamatörverksamheten i Royal Technical Colleges radioamatörkurser och bereder samtidigt en permanent radiostation i läroanstalten. Veckan efter tävlingen är Martti tidvis QRV med anropet A52BH.
 
Bhutan är ett litet kungadöme som ligger i Himalayabergen mellan Indien, Kina och Tibet. Höjdskillnaden mellan dess högsta och lägsta områden är 7 kilometer. Amatörradiostationen aktiveras på fem kilometer höjd, där det är minusgrader på nätterna.
 
* Webbseminarium om SDR-radiomottagare *
 
Finlands DX-förbund (Suomen DX-liitto) ordnar i samarbet med brittiska SDRplay Ltds experter ett webbseminarie för Finlands DX-förbunds-, Finlands Radioamatörförbunds- och Finlands Radiohistoriska Sällskaps (Suomen
Radiohistoriallinen Seura) medlemmar. I föreläsningen strävar vi till att omfatta SDRPlay-mottagarens användning åtminstone till DX-lyssning och radioamatöranvändning.
 
Till webbseminariet är alla tre förenings medlemmar välkomna kostnadsfritt. Önskemål om innehåll kan sändas till ismo ät dig1.fi. Webbseminariet hålls torsdag 8.11 klockan 18:00 finsk tid. Föreläsningen hålls på engelska. En länk till webbseminariet finns på SRAL:s webbsidor.
 
* Tävlingsnyheter *
 
Detta veckoslut tävlas CQ WW DX Contest SSB-del och ARRL EME Contest.
 
Nästa torsdag 1.11 tävlas SKCC Sprint Europe och NAC 10m.
 
Nästa veckoslut 3-4.11 tävlas IPARC Contest, Ukrainian DX Contest, EANET Sprint, High Speed Club CW Contest och SRAL:s grundtävling.
 
Under tisdag 6.11 tävlas NAC VHF och på torsdag 8.11 NAC 50 MHz.
 
Under det andra veckoslutet i november tävlas Femmornas Höstkamp samt WAE DX Contest, RTTY, PODXS 070 Club Triple Play Low Band Sprint, 10-10 International Fall Contest, Digital, JIDX Phone Contest, OK/OM DX Contest, SKCC Weekend Sprintathon, CQ-WE Contest och AWA Bruce Kelley 1929 QSO Party.
 
* Följande FM-deltävling, Femmornas Höstkamp *
 
Nästa deltävling bland FM-serien i HF-tävlingar, Femmornas Höstkamp, tävlas lördagen den 10.11. I tävlingen finns CW-, phone- och RTTY-delar. Banden är 80 och 40 meter. Tävlingens regler finns på SRAL:s webbsidor.
 
* Nästa bulletin *
 
Nästa vecka, lördagen den 3 november är det allhelgona, därav blir följande bulletin läst om två veckor, söndagen den 11 november klockan 15.00 finsk tid på 3720 kHz +- QRM.
 
Bulletinredaktör: Ronja Iso-Heiko.
Översättning: Patrik Willför, OH6GDX
 

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media