Finlands Radioamatörförbunds kanslibulletin 7/2023, 18.2.2023

ÄMNEN

Styrelsens frågestund samt möten

Martti Laines, OH2BH, föreläsning har laddats upp på SRAL:s YouTube-kanal

Ofta förekommande frågor på förbundets hemsida

Uppdatering om nödkommunikation efter jordbävningen i Turkiet

Kommunikationsvapenslagets årsdag 5 mars

22:a DX & Contest Meeting -kryssningen

Radioklubbarna informerar om årsmöten

Silent key

HF-kommunikationsövningen äger rum 17–18 mars.

SRAL:s sommarläger i Vierumäki 12-16 juli 2023 – Meddelande 1 – FM-tävling i telegrafi samt nivåprov

Tävlings- och DX-nyheter

Styrelsens frågestund samt möten

Styrelsens följande frågestunder hålls lördagarna 1 april och 3 juni kl 14:00 på frekvensen 3685 kHz.

I fortsättningen kan du med hjälp av ett onlineformulär skicka frågor och feedback som styrelsen kommer att försöka besvara under frågestunderna.

Du hittar blanketten på förbundets hemsida

Följande styrelsemöten hålls den 23 mars och 20 april.

Vårmötet sammankallas lördagen den 20 maj på plats som meddelas senare. Möjlighet till distansdeltagande och distansröstning kommer att ordnas. Sista dag för inlämning av medlemsinitiativ med underskrifter är den 20 mars kl 16:00. Sista dag att lämna in förslag till priser för framstående radioamatörer är den 20 april.

Martti Laines, OH2BH, föreläsning har laddats upp på SRAL:s YouTube-kanal

Martti Laines, OH2BH, föreläsning DX-män på IARU-uppdrag – Albanien, ZA & Kosovo, Z6 kan ses på SRAL:s YouTube-kanal. Föreläsningen erbjuder en unik titt bakom kulisserna på DX-peditionsresor. Länk till föreläsningen finns på föreningens hemsida.

Ofta förekommande frågor på förbundets hemsida

Avsnittet med vanliga frågor har uppdaterats på förbundetd hemsida, där du hittar instruktioner för de flesta situationer som rör medlemskap och förbundets tjänster. Dessa kommer att översättas till svenska. Om du undrar över något, kolla in dessa. Om du inte hittar svar på ditt problem, vänligen kontakta kansliet via e-post eller telefon.

Uppdatering om nödkommunikation efter jordbävningen i Turkiet

Vänligen håll frekvenserna 28,540 MHz och även 1,855, 3,777, 7,092, 14,270, 18,155, 21,270 och 24,955 MHz fria efter jordbävningen i Turkiet. Mer information på IARU:s webbplats.

Kommunikationsvapenslagets årsdag 5 mars

Pohjan Viestikiltas militärradioamatörstation OI8VK aktiveras från Uleåborg för att fira Kommunikationsgillets årsdag.

OI8VK bjuder in alla finländska radioamatörstationer. Stationen är i etern från lördag morgon till söndag kväll.

Stationen kommer att dejourera i Uleåborg lördagen den 4 mars och söndagen den 5 mars på USB från 08:00 till 10:00 på frekvensen 3,685 Mhz med ett särskilt känsligt öra för militärradioentusiaster och traditionella radiostationer med LSB-, USB- och AM-moder.

Övriga tider dejourerar vipå FT8 digimode på åtminstone 80m, 40m och 20m banden.

Operatörer i Uleåborg är Ari OH8CCO och Jaakko OH8FCK.

22:a DX & Contest Meeting -kryssningen

Byt radiovågorna till Östersjöns vårliga böljor!

DX & Contest-mötet hålls på M/S Silja Symphony på rutten Helsingfors-Stockholm-Helsingfors den 14-16 april.

Så reservera plats i din kalender i tid. Du hittar mer information om registrering och programmet på OHDXF:s hemsida.

Registreringar senast 8 mars.

Välkommen ombord!

OHDXF & CCF

Radioklubbarna informerar om årsmöten

Det stadgeenliga årsmötet i Tampereen Radioamatöörit ry OH3NE kommer att hållas den 20 februari kl. 18.00 i klubbrummet vid Pyynikki utsiktstorn. Mötet behandlar stadgeenliga mötesärenden. I samband med mötet anordnas kaffe med dopp för medlemmarna. Det är möjligt att delta i mötet på distans med hjälp av Zoom-applikationen. Om medlem vill delta i föreningens möte på distans bör hen anmäla sig till mötet i förväg senast den 17 februari på adress hallitus ät oh3ne punkt fi.

Jokilaakson radiokerho ry:s OH6D stadgeenliga årsmöte kommer att hållas i vår klubbs lokal på Koivutie 22, Jämsänkoski lördagen den 25.2. från kl 13.00.

Ordinarie årsmöte för Turun Radioamatöörit ry OH1AA hålls torsdagen den 23 februari. kl 18 i föreningens lokaler i Sommelo, Sommelontie 61 Åbo.

Elimäki Radioamatöörikerho ry:s årsmöte hålls i föreningshuset i Pulju (Elimäkis gamla kommungård) lördagen den 4 mars från 14.00. På agendan de stadgeenliga årsmötesfrågorna.

Silent key

Vi har underrättats om vår radioamatörkollega Auvo Rusanens OH8RK bortgång. Vi hedrar Auvos minne med en tyst minut.

HF-kommunikationsövningen äger rum 17–18 mars

Pohjois-Karjalan radiokerho ry anordnar en nationell kommunikationsövning den 17-18 mars. Med stöd av MPK Savo–Karjalas utbildningscenter i Joensuu. I övningen opererar vi på HF-, VHF- och UHF-frekvenser till olika delar av Finland.

Mer information och anmälan till övningen senast den 3 mars 2023 på MPK:s hemsida. Tommi OH7JJT kommer även att ge ytterligare information om det behövs. Välkommen med!

SRAL:s sommarläger i Vierumäki 12-16 juli 2023 – Meddelande 1 – FM-tävling i telegrafi samt nivåprov

SRAL:s sommarläger arrangeras i år av Lahden Radioamatöörerho ry, OH3AC; och den kommer att hållas på Vierumäki fritids- och sportcenter, 25 kilometer nordost om Lahtis. När ni gör semesterbokningar eller kommer överens om familjens sommarplaner bör ni notera att lägret denna gång är längre än normalt, från onsdag till söndag 12-16 juli. Det finns tillräckligt med program och evenemang för alla dagar.

Arrangemangen för lägret fortskrider väl. Över 40 personer har redan anmält sig, självklart behövs fler.

Nästa webbseminarium ”Vad vill du ha av lägret?” kommer att hållas i mars. I webbinariet kan du framföra dina önskemål om lägret och dess program. Du kan också skicka dina tankar per mejl till oh3ac@nulloh3ac.fi.

Det är fem månader kvar till lägret, men redan nu bör du börja öva på dina kanske rostiga telegrafikunskaper, eftersom de öppna SM-tävlingarna och nivåproven för morsemottagning anordnas på lägret. Alla som behärskar telegrafi är välkomna. Närmare regler mm. kommer att meddelas under våren.

Samtidigt har alla möjlighet att testa sin egen telegrafimottagningsnivå och få ett fint bevis på väggen i sin ham-schack. Startnivån är 40 tecken per minut.

Tävlings- och DX-nyheter

Den första deltävlingen i HF FM-serien, Vintertävlingen, arrangerades i slutet av januari för första gången. Som en nyhet i tävlingen fanns 160m-bandet, vilket till en början skapade en del förvirring, men i slutändan fann stationerna varandra väldigt bra både på 160m och 80m-bandet. Resultatet av tävlingen finns på förbundets hemsida.

Veckans största internationella tävlingar är CW-delen av ARRL International DX Contest och det amerikanska YL-förbundets YL-OM Contest, där moderna är CW, SSB och digimode.

Burundi-peditionen är aktiv fram till slutet av februari under anropen 9U5R och 9U4WX. Utöver dessa kommer nästa vecka åtminstone ZD7MG från Saint Helena och 5V23LE från Togo att vara i etern.

. . . _ . _

Nästa bulletin läses lördagen den 18 februari 2023 kl. 15.00 finsk tid, beroende på konditionerna på frekvenserna 3685 kHz och 7070 kHz. Bulletinen läses från Lappo med anropet OH6SRAL.

Bulletinen har sammanställts av Laura Rosten.

Svensk översättning Jan Jylhä OH1NDA

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media