Finlands Radioamatörförbunds kanslibulletin 10/2023, 11.3.2022

Denna bulletin läses lördagen den 11 mars 2023 kl 15 finsk tid, beroende på konditionerna på frekvenserna 3685 kHz och 7070 kHz. Bulletinen läses från Sysmä med anropet OH2AA.

ÄMNEN

Till föreningens vårmöte efterfrågas medlemsinitiativ och förslag på förtjänta amatörer

SRALs sommarläger fick nu sitt namn – PäijätHami

Vilken typ av sommarläger skulle du vilja ha? Lägerinfo och webinar måndag 20.3 kl 18:00

Sista kurskvällen på T2-förberedelsekursen är nästa tisdag 14 mars

Silent key

VUSHF2023-läger i Sverige – anmäl dig till busstransporten

22nd DX & Contest Meeting-kryssningen

HF-kommunikationsövningen äger rum 17–18 mars

Tävlings- och DX-nyheter

Till föreningens vårmöte efterfrågas medlemsinitiativ och förslag på förtjänta amatörer

Vårmötet sammankallas lördagen den 20 maj på plats som meddelas senare. Möjlighet till distansdeltagande och distansröstning kommer att ordnas till mötet. Sista dag för inlämning av medlemsinitiativ med underskrifter är den 20 mars kl. 16:00.

Styrelsen ber medlemskåren om förslag på meriterade radioamatörer som bör premieras. Förbundets utmärkelser med grunder finns på förbundets hemsida. Sista dag för mottagande av motiverade, skriftliga förslag är torsdagen den 20 april. Nomineringar till erkännandepriserna skickas till styrelsen per e-post till hallitus ät sral punkt fi eller per post till kansliet.

SRAL:s sommarläger fick nu sitt namn – PäijätHami

SRAL :s sommarlägret, som kommer att hållas på Vierumäki fritids- och sportcenter 12–16 juli 2023 har nu fått sitt namn: PäijätHami. Även logot för lägret har fastställts.

Namnet PäijätHami återspeglar den aktiva radioamatörverksamheten i den aktiva regionen, som också betjänar alla finländska radioamatörer.

Arrangemangen för lägret har redan kommit långt. Programpaletten börjar sakta ta form. Lägret, som är en dag längre än normalt, startar onsdagen den 12 juli då även loppisen öppnar redan från morgonen klockan 9.00.

Torsdagen den 13 juli är huvudevenemanget oldtimer-mötet, som samlar de som har varit radioamatörer i över 50 år. Därefter fortsätter olika forum i tre dagar, fram till tidig lördagskväll. PäijätHami-lägrets kvällsfest hålls fredagen den 14 juli.

Sommarlägrets lokala inkvarteringsplatser öppnar för försäljning direkt efter utgivningen av tidningen Radioamatööri, som kommer ut i april, tisdagen den 11 april. Men redan nu kan du boka boende på hotell Fennada nära Country Club, Holiday Club Vierumäki och stugbyn.

Vilken typ av sommarläger skulle du vilja ha? Lägerinfo och webinar måndag 20.3 kl 18:00

SRAL:s sommarläger 2023, PäijätHami, hålls ons-sön 12-16 juli 2023 på Vierumäki fritids- och sportcenter, ca 25 km från Lahtis. Lägret arrangeras av Lahden Radioamatöörerho ry., OH3AC.

Arrangemangen för lägret har redan kommit långt. Men du kan fortfarande påverka programmet och arrangemangen av lägret. Kom ihåg din bästa lägerupplevelse. Vad vill du ha ut av lägret? Vad tror du behöver finnas eller hända på lägret för att du ska bli nöjd? Kom och dela dina önskemål och tankar. Kom och medverka till ett bra sommarläger tillsammans med oss ​​och hjälp oss! Ordet är fritt!

Måndagen den 20 mars kl 18:00 kommer webbinariet att ge preliminär information om lägerplatsen och planer för lägret. Webinariet är det andra av de informationsevenemang som hålls under våren och försommaren.

Länken till webbinariet finns måndag 20.3 både på SRAL:s sida och på denna sida. Beräknad längd högst 1,5 timme. Gå med här, skriv ditt namn och användarnamn eller ditt fullständiga namn i Teams-fönstret!

Sista kurskvällen på T2-förberedelsekursen är nästa tisdag 14 mars

Sista kurskvällen på T2 prep-kursen går nästa tisdag, 14 mars på Lahden Radioamatöökerho, OH3AC, i samarbete med Zero Radio Club ry, OH0V/OH4A.

Kursen är gratis och avsedd för radioamatörer i elementärklassen som studerar till T2-modulen. Ämnet för den sista kvällen, som hålls kl. 18:00 till 21:00, är radiovågornas ​​utbredning, mätning och störningar.

Kursen är en förberedande kurs och den täcker utvalda ämnesområden av T2-examen. Materialet finns på Lahden Radioamatöörerhos OH3AC kurssida.

Varje kurskväll har sin egen Teams-länk, som finns på samma sida. De som deltar på kurskvällarna får en länk till inspelningen.

Silent key

Vi har underrättats om följande radioamatörkollegors bortgång: Osmo Lehtinen OH3UR, Jouni Pirinen OH5NYN, Matti Louko OH6GFV och Juhani Frangen OH6XV. Vi hedrar minnet av Osmo, Jouni, Matti och Juhani med en tyst minut.

VUSHF2023-läger i Sverige – anmäl dig till busstransporten

Sverige står i år i tur att arrangera den nordiska mikrovågsträffen. Radioamatörteknikföreningen RATS ry avser att anordna busstransport till VUSHF-träffen. Bussresan är också tillgänglig för dem som inte är medlemmar i föreningen.

Svara på förfrågningen på RATS:s webbplats så vi vet antalet intresserade.

Arrangören Ericsson Radio Amatörklubb, SK0CT, är en välkänd loppmarknadsleverantör för mikrovågsgrejor med hög kvalitet.

Det rapporteras att bussens bagageutrymme kan ta även större loppmarknadsvaror.

22nd DX & Contest Meeting-kryssningen

Följ med oss ​​på den 22:a DX & Contest Meeting-kryssningen!

På estraden 3YØJ BOUVET- The Story by KO8SCA – vad hände egentligen?

Det finns fortfarande tid att anmäla sig fram till den 15 mars.

DX & Contest mötet hålls ombord på M/S Silja Symphony på rutten Helsingfors-Stockholm-Helsingfors den 14-16 april.

Mer information om registreringen och det uppdaterade programmet hittar du på www.ohdxf.fi.

Vi ses ombord!

OHDXF & CCF

HF-kommunikationsövningen äger rum 17–18 mars

Pohjois-Karjalan radiokerho ry anordnar en nationell kommunikationsövning den 17-18 mars. Med stöd av MPK Savo–Karjalas utbildningscenter i Joensuu. I övningen opererar vi på HF-, VHF- och UHF-frekvenser till olika delar av Finland.

Mer information och anmälan till övningen senast den 3 mars 2023 på MPK:s hemsida. Tommi OH7JJT kommer även att ge ytterligare information om det behövs. Välkommen med!

Tävlings- och DX-nyheter

I onsdags tävlades årets andra FT8 FM-deltävling. Ett dygn efter tävlingen hade det redan kommit 33 loggar. Loggarna ska skickas senast nästa måndag till adressen timo.oh5llr@nullgmail.com. Resultaten kommer att vara klara under nästa vecka.

Den kommande helgen kommer att vara CW-fokuserad vad gäller tävlande. Det är dags för British Commonwealth Radio Contest RSGB Commonwealth Contest. Det är en av de äldsta radioamatörtävlingarna i världen och i år är det redan 86:e gången i följd. För dem som gillar 160m bandet bjuds på en annan CW-tävling, Stew Perry Topband Challenge. RTTY kan man tävla i YB DX RTTY-contesten som anordnas av Indonesian Radio Amateur Association.

Nästa större DX-pedition, Sable Island med prefixet CY0S, startar om ungefär en vecka. I väntan på det kan du köra till exempel JD1BOI och JD1BON på Ogasawara och TZ1CE i Mali. FT8WW från Crozet kommer också tillbaka från början av veckan efter ett kort uppehåll.


Nästa bulletin läses lördagen den 18 mars 2023 kl 15.00 finsk tid, beroende på konditionerna på frekvenserna 3685 kHz och 7070 kHz. Bulletinen läses från Jyväskylä med anropet OH6K.

Bulletinen har sammanställts av Laura Rosten

Svensk översättning Jan Jylhä OH1NDA

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media