Finlands Radioamatörförbunds kanslibulletin 13/2023, 1.4.2023

Denna bulletin läses lördagen den 1 april 2023 kl. 15.00 finsk tid, beroende på konditionerna på frekvenserna 3685 kHz och 7070 kHz. Bulletinen läses från Lappo med anropet OH6SRAL.

ÄMNEN

Förbundets styrelse sammanträdde den 23 mars – nästa frågestund den 1 april

Till föreningens vårmöte efterfrågas förslag på meriterade kandidater

PäijätHami-sommarlägret: IARU-ordförande Sylvain, F4GKR, kommer till sommarlägret

D4NA i etern från Kap Verde

Tsilent key

VUSHF2023 läger i Sverige – anmäl dig till busstransport

Tampereen Radioamatöörit ry:s mastarbetskurs

Internationella radioamatördagen i april

Tävlings- och DX-nyheter

Förbundets styrelse sammanträdde den 23 mars – nästa frågestund den 1 april

Förbundets styrelse sammanträdde torsdagen den 23 mars och protokollet kommer inom kort att finnas tillgängligt på SRAL:s medlemssidor. Nästa frågestund för styrelsen hålls den 1 april kl 14:00 på frekvensen 3685 kHz.

I fortsättningen kan du skicka frågor och feedback till styrelsen med hjälp av ett onlineformulär. Styrelsen kommer att försöka besvara dem under frågestunderna. Du hittar blanketten på förbundets hemsida.

Till föreningens vårmöte efterfrågas förslag på meriterade kandidater

Vårmötet sammankallas lördagen den 20 maj på plats som meddelas senare. Möjlighet till distansdeltagande och distansröstning kommer att ordnas till mötet.  Styrelsen ber medlemskåren om förslag på meriterade radioamatörer som bör premieras. Förbundets utmärkelser med grunder finns på förbundets hemsida.

Sista dag för mottagande av motiverade, skriftliga förslag är torsdagen den 20 april. Nomineringar till erkännandepriserna skickas till styrelsen per e-post till hallitus ät sral punkt fi eller per post till kansliet.

PäijätHami-sommarlägret: IARU-ordförande Sylvain, F4GKR, kommer till sommarlägret

SRAL har bjudit in vår regionala IARU-president, fransmannen Sylvain Azaria, F4GKR till PäijätHami-sommarlägret i Vierumäki ons-sön 12-16 juli. Sylvain har svarat att han är hedrad och stolt över inbjudan och att han gärna kommer för att träffa finländska radioamatörer.

Detta kommer att vara första gången på cirka 30 år som ordföranden för IARU kommer till ett officiellt evenemang vid SRAL.

Sylvain deltar i sommarlägerprogrammet inom flera områden:

– På fredag ​​kommer han att hålla en presentation om SDR-radio, ett ämnesområde som han är expert på. På den programmatiska kvällsfesten framför han IARU:s hälsningar till finländarna.

– På lördag kommer han att delta i lägrets Ungdomsforum och prata om IARU:s arbete och möjligheter inom ungdomsverksamheten.

– I sin egen presentation berättar han om IARU:s verksamhet i stort, men framför allt om det arbete som IARU har gjort då den kämpat för 23 cm-bandet i Galileo pressen. På lägret kommer han också att träffa representanter för teleförvaltningar.

Lägret har även program för hela familjen!

Vierumäki fritids- och sportcenter erbjuder också program och evenemang för hela familjen. Äkta hälfter och barn har inte glömts bort. ”Flowpark Vierumäki” är en äventyrspark avsedd för unga, där du kan testa ditt mod, koordination, balans eller på annat sätt bara röra dig på ett roligt sätt på äventyrsbanorna.

Det finns flera stränder i området och möjligheter till vindsurfing och kajakpaddling, för att inte tala om naturstigar och lägereldplatser. Naturligtvis är alla inomhus- och utomhussporter och fysiska aktiviteter möjliga. Frisbeegolf och mer. För de lite äldre finns till exempel escape room, klassisk massage och så vidare.

Så ta med hela familjen, kom och njut. Med gott samvete kan du sedan fokusera på vad radioamatörlägret har att erbjuda.

Lägrets närliggande inkvarteringar öppnar direkt efter påsk, tisdagen den 11 april.

Boendet i närheten av lägret öppnar direkt efter påsk tisdagen den 11.4. Du kan redan nu boka andra boendealternativ i Vierumäki.

D4NA i etern från Kap Verde

Timo OH1NOA/OH1NA befinner sig på ön Sal på Kap Verde från 30.3 till 6.4. Radion är med och målet är att aktivera öns nya WWFF-buskar D4FF-0002 Ponta do Sinó och D4FF-0003 Costa da Fragata med anropet D4NA. Utöver dessa finns det andra aktiviteter beroende på antenndragningsmöjligheterna. QSL via OH1NOA.

Silent key

Vi har underrättats om våra radioamatörkollegors Juha Munnes OH5VG och Topi Ollilas OH6OR  bortgång. Vi hedrar Juhas och Topis minne med en tyst stund.

VUSHF2023 läger i Sverige – anmäl dig till busstransport

Sverige står i år i tur att arrangera den nordiska mikrovågsträffen. Radioamatörteknikföreningen RATS ry avser att anordna busstransport till VUSHF-träffen. Bussresan är också tillgänglig för dem som inte är medlemmar i föreningen.

Svara på förfrågningen på RATS:s webbplats så vi vet antalet intresserade.

Arrangören Ericsson Radio Amatörklubb, SK0CT, är en välkänd loppmarknadsleverantör för mikrovågsgrejor med hög kvalitet.

Det rapporteras att bussens bagageutrymme kan ta även större loppmarknadsvaror.

Tampereen Radioamatöörit ry:s mastarbetskurs

Tampereen Radioamatöörit ry anordnar en mastarbetskurs i Tammerfors Tredus Sähkötalo (S), på Hepolamminkatu 10, Tammerfors. Kursen består av fyra kvällar 17-20.4 kl 17.30-19.30, varav de två första kvällarna gäller arbetssäkerhet och teoriavsnitt. Arbetarskyddsavsnitten är obligatoriska innan du kan delta i att öva mastarbete.

Du kan delta i den praktiska utbildningen i mastarbete på masten den 19 april och/eller den 20 april beroende på antalet deltagare i kursen. Anmälan till kursen ska göras senast den 10 april till mailadressen talous_(ät)_oh3ne.fi.

Kursen är gratis för OH3NE-medlemmar, kursen kostar €15 för övriga deltagare. De första 20 anmälda är antagna till kursen. Åldersgränsen för mastträning är 18 år. Tänk också på din hälsa. Utbildaren förbehåller sig rätten att bestämma deltagarna för mastarbetet. Utbildningen ger dig inte behörighet att arbeta i kommersiella mastarbeten, men ger dig en bra grund för säkert mastarbete för hobbybruk.

Du hittar mer information på klubbens hemsida.

Internationella radioamatördagen i april

Den internationella radioamatördagen firas på dagen för IARU:s grundande den 18 april, och 5PØWARD kommer att aktiveras från 11 till 25 april. Temat för år 2023 är Human Security for All, HS4A. Kampanjens partner är FN:s fond för humanitär säkerhet och WAAS, och temat är att betona radioamatörernas roll i akuta och viktiga behov världen över. Mer information finns på IARU:s webbplats.

Tävlings- och DX-nyheter

Helgens internationella tävlingsutbud är digitalt fokuserat. Den spanska EA RTTY-tävlingen är en av årets mest populära RTTY-tävlingar. Den 12 timmar långa RSGB FT4 International Activity Day är i turen för FT-tävlande. Telefoni och CW kan användas i det polska radioamatörförbundets SP DX-tävling.

Under påskhelgen kommer två intressanta inhemska tävlingar att hållas. Söndag 9.4 lanseras en ny HF-tävling YL-kumaus, där YL-stationerna fungerar som multiplikatorer. Annandag påsk, 10.4. är det den traditionella Kalakukokkipalilus tur, som också utgör den andra delen av OH FM-serien. Reglerna för båda tävlingarna hittar du i årets första Radioamatöörsmagasin och under nästa vecka på förbundets hemsida.

Av DX-peditionerna kommer stationerna E6CI och E6AF att fortsätta att köra från ön Niue fram till påsk. I början av nästa vecka kommer T30UN att aktiveras från västra Kiribati.


Nästa bulletin läses lördagen den 15 april 2023 kl 15.00 finsk tid, beroende på konditionerna på frekvenserna 3685 kHz och 7070 kHz. Bulletinen läses från Jyväskylä med anropet OH6K.

Bulletinen har sammanställts av Laura Rosten

Svensk översättning Jan Jylhä OH1NDA

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media